Nieuwsbrief september 2020

Vele brievenbusmonden gapen van de trek. Hongerig zijn ze in afwachting van post. Lekkere letters.
Nee, niet die in een blauwe omslag met de inhoud van zurigheid. Die wordt het liefst door de brievengleuf weer uitgekotst. En dat geldt ook voor de bitterheid van de zwart omrande enveloppes, waar de rouw in is verpakt. Bitter en het zout van de geplengde tranen.
Nee, vandaag de gaap en geeuw van trek. Het nieuws waarnaar wordt gehunkerd. Het smaakvolle Mirtos Menu. Dat heerlijke Mertiza Maaltje. Het is dat een brievenbus geen tong heeft. Je kunt er dan een brief ingooien en met zo’n grote hondentong nog eens lekker de opening nalikken. Zie je het voor je? Ik wel, want onze hond Balou doet niet anders als zijn lekkernij in zijn hondengiegel is verdwenen.
Deze brievenbushap is wat kleiner geproportioneerd. Maar we hopen dat’ie toch smaakt. Smaakt naar meer van Mirtos en Mertiza. Misschien wel zo, dat de buseigenaren, ja allemaal, denken: ‘mmm, smikkel…ik zou toch nog zo graag daar eventjes rondwandelen. Even een weekje of een weekje of wat, daar rondsnuffelen’. En dan een lichte tongenstreek rondom de mond.

Deze brievenbussen staan op West Kreta, waar ik eventjes wilde zijn. In Stavros om precies te zijn. Waar ooit de film Zorba de Griek is opgenomen. Al die brievenbussen zijn ook een monument ter nagedachtenis van onze oud postbode Nikos, die twee jaar geleden afscheid nam van zijn werk als brief- en pakketbesteller. Een man, die veel te vroeg richting hemel ie gestuurd. Vast en zeker aangetekend. Want het was een waardevolle en o zo aardige man.

KALO MINA

De maand september is inmiddels begonnen. Volgens weerologen is het daarmee ook al herfst. Anderen houden het begin daarvan op 21/22 september. Kijk uit je raam, wat het volgens jou is, zouden wij zeggen. Doen wij dat hier, in Mirtos, dan is van herfst geen sprake. Volop zon met temperaturen van even boven de dertig graden. De verwachting is, dat zo over een week de temperaturen wat gaan zakken. Dat is normaal voor de tijd van het jaar. Hier dan. Met al gauw 25 heerlijke graden.

Normaal loopt het in begin van september hier vol. In het dorp, maar zeker ook in onze accommodaties. Maar het is niet normaal en dus is het momenteel nog te stil in Mertiza. Wij begonnen september met drie gevulde kamers. Gelukkig is er dit weekend wat meer bezetting. En dat zet zich heel voorzichtig wat door. Tot de tweede helft. Daarin moet alsnog het nodige aan gasten binnenkomen. Wat hopen wij dat!. De boekingen zijn dan nog niet door onze gasten afgeblazen. En ook Mirtos wil dolgraag wat extra toeloop ontvangen. De winkels, de horeca, het strand, de autoverhuurder, ach je kent ze wel.

Deze nieuwsbrief is nog voorafgaande aan twee maanden. Daarin volop plek voor mensen uit vele landen, die dit zomerseizoen nog graag van zon, zee en mooie natuur willen genieten. Er is overal plek zat. En ook bij ons. De grote groepsreis van de noordelijke regionale dagbladen is helaas gecanceld. Een gapend gat in oktober. Zou het nog wat gevuld kunnen worden? Wij doen je een voorstel op basis van de beschikbare vluchtprijzen en onze tarieven.

INMDDELS IN DE WERKPLAATS

De werkplaats niet van ons, maar van Dr. Airco. Onze Dr. Airco. Zijn operatiekamer, zullen we maar zeggen. Hij heeft alle Airco’s gecheckt, dingen vervangen en jeweetwel proef gemaakt. En daar heeft hij zijn voorraad gereedschap altijd voor bij zich. Geen tijd voor romantische uitstapjes? Nou, in ieder geval geen plek! Zij zegt dan ook: Ik ga niet op jouw gereedschap zitten…

OKTOBER 2020

EEN GEWELDIG MOOIE MAAND.
Helaas heeft een groep vakantiegangers, lezers en lezeressen van de noordelijke dagbladen, moeten annuleren om de bekende beruchte reden. En zo zitten wij met nogal wat lege plekken.

Daarom:
Hebben wij een studio op basis van 2 personen beschikbaar voor € 20,- per persoon per nacht.
Vluchten op 28/9, 29/9 en 1/10 heen
Terugvluchten 9/10, 11/10 en 12/10.
NU voor een prijs van € 273,- tot € 292, – op basis van handbagage.

Vluchten vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Heraklion.

(Ook andere data beschikbaar, alleen die komen duurder uit qua vlucht).

Taxitransfer € 90,- per persoon retour of een huurauto voor een bijzondere prijs

Vraag Siemon of Dick naar de mogelijkheden. Let wel: dit zijn de prijzen van nu!!

Met dank aan Griekenlandnet voor de mooie foto.

Volgend jaar 2021. Je kunt nu al boeken.

Opvallend meer boekingen nu al voor het komende jaar. De meeste gasten daarvan hebben dit jaar geannuleerd en willen alvast het volgend jaar vastleggen. Sommige ook, omdat ze het vervelend vonden, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor ons. Nou dat is lief.
Het grote voordeel is, dat de vluchten voor 2021 nu al bekend zijn. En dus ook de prijs ervan. Wij stellen deze vroegboekingen zeer op prijs. Zeker nu dit jaar zo onbestendig is.

Vandaag 5 september lezen wij over optimistische geluiden rondom medicijnen tegen corona. Wellicht al op de markt voor het einde van het jaar. Ach, je weet nooit, maar dit zou voor miljoenen mensen een geweldig bericht zijn. In vele delen van de wereld. Dus ook in dit uithoekje van de aardbol, aan de Lybische zee.

Het lied van de sponzenduiker

Sommigen van jullie weten dat ik (Dick) jarenlang niet alleen Patmos, maar ook Kalymnos heb bezocht. Soms samen met Siemon, maar meestal alleen. Kalymnos ligt naast Kos en is bekend om zijn sponzenduikers. Ik zou er dolgraag nog weer een paar dagen over heen brommeren, wat ik zo vaak heb gedaan. Ik kwam onderstaand artikeltje tegen in Parakalo en wist niet dat dit een lied van Kalymnos was. Ik wil het liedje van Pandelis Ginis graag met je delen. En ik weet het zeker, je kent het. Je neuriet het zo mee en behoudt het een paar dagen als oorwurm bij je. In je, eigenlijk.

Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά και δεν τελειώνει
βρε ντιρλαντά με ζαχαρώνει,
Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, να το χαρώ που με κοιτά
Ω ντιρλαντά βρε λεβεντόνια, βρε και της Μπαρμπαριάς γλαρόνια

Pantelis Ginis had nooit kunnen bedenken dat het grappige – en enigszins schunnige – liedje dat hij in de jaren zestig schreef aan boord van zijn boot met sponsduikers zou uitgroeien tot een wereldwijde hit. Maar  ‘Darla Dirladada’ werd een van de beroemdste Griekse liedjes.
Het was aanvankelijk een lied om de bemanning een hart onder de riem te steken als ze het zwaar hadden. Het duiken naar sponzen is namelijk een onderneming die niet zonder risico is. De crew van Ginis’ boot zong het lied en als snel volgden ook andere zeelieden. Wanneer ze aanmeerden in een vreemde haven lieten ze het aanstekelijke ‘Darla Dirladada’ bij vertrek als een souvenir achter.
Kapitein Pantelis Ginis ging in 1966 naar Athene om het lied samen met volkszangeres Domna Samiou op de plaat te zetten. De Griekse componist en zanger Dionysis Savvopoulos hoorde ‘Darla Dirladada’ en plaatste het nummer als traditional op zijn album ‘To perivoli tou trelou’. Dat was tegen het zere been van Ginis, die voor de rechtbank bewees dat hij het zelf had geschreven. Na het overlijden van Ginis erfde zijn familie op Kalymnos de auteursrechten van het lied.
Volgens de overlevering schreef Ginis het lied met één hand, terwijl hij met de andere het roer vasthield. De tekst gaat over het leven van de zeelieden en eilandbewoners. Maar het is het ritme dat het lied echt onweerstaanbaar maakt. Het opzwepende ritme zou afkomstig zijn uit Noord-Afrika, Dat is heel goed mogelijk omdat de Libische stad Bengazi  één van de plekken was waar Ginis naar sponzen viste.
‘Darla Dirladada’ is vele malen gecoverd. In 1970 werd het opgenomen door de zangeres Dalida, die het zong in het Italiaans, Duits en Engels. De Vlaamse zangeres Marva zong in 1970 een Nederlandse versie, Kai Hyttinen nam in 1972 een versie in het Fins op. In 1995 coverde de Macedonische band Memorija het nummer. De meest opvallende coverversie is waarschijnlijk van G.O. Culture, die in 1993 een grote hit was in Frankrijk.

WANDELEN TUSSEN 12 en 19 APRIL 2021

Inmiddels hebben wij nu al zes deelnemers voor dit prachtige voorjaarsarrangement. We waren oorspronkelijk van plan de week een dagje later te beginnen, maar met vluchten en Angela’s schema’s kwam dit beter uit. Dus 12 – 19 april 2021.

De prijs is exclusief vlucht. De prijzen momenteel voor de vlucht € 159,- retour exclusief bagage.

HET PROGRAMMA:

OOK IN NOVEMBER IS MERTIZA OPEN

Dat wil zeggen: Wij hebben enkele studio’s en een paar appartementen nog open. De service die wij verlenen staat op een laag pitje, maar je kunt je prima redden in deze periode. Wij hebben uiteraard bedlinnen en handdoeken voor je klaar liggen, een eventueel dekbed en als het ’s avonds wat koud is, dan kun je bijverwarmen met de airco. En overdag? Dan is het bijna altijd heel mooi weer, een heerlijke temperatuur ook qua zeewater.

De vluchten zijn vanaf Amsterdam € 44,- en terug vanaf € 87,- Beide zonder ruimbagage.

En wij?
Wij bieden je onderkomen aan voor een week voor € 250,- per studio en € 300,- per appartement.

IDEETJE?

Vraag Siemon naar de mogelijkheden en de voorwaarden.

GLAS IN ROOD

Als de zon mijn Ouzoglas
met vurig rode gloed
in grijs melkwit een roes vermoedt
Die slechts mijn dromen wankelen doet
Bij een nachtelijke plas

Column van Dick

IN EEN HOEKJE ACHER DE COULISSEN

Vandaag maar eens aan het rekenen geslagen. Dat is zo’n activiteit, die niet voor op het toneel plaatsvindt. Nee, de plek van de telhandelingen is achter, in de coulissen. Daar waar zich ook de boekhouder bevindt en de eigenaar van ons pand. En de belastingen dwalen er ook als spookachtigen rond.
Siemon en ik zijn met zijn tweetjes. Sofie is naar huis. Zojuist is haar welverdiende salaris overgemaakt. Ook dat van Siemon, ook dik verdiend. Wij vertellen het de calculator.
Terwijl aan de voorkant van het toneel, ook wel de vierde wand genoemd, gasten in- en uitlopen met strandtas en boodschappenmand, auto’s worden gestart voor een mooie tour en de leverancier schoonmaakspullen brengt, ratelt achterin de telmachien.
Hoe lang nog? Twee maanden. September en oktober. Wat komt er dan nog binnen en wat moet er uit? Wat is er momenteel cash in voorraad? De eigenaren van het pand kloppen op de coulissen deur. Ze willen een gesprek. En wij begrijpen donders goed waar dat dan over moet gaan.

Wat zijn wij in een vreemd stuk beland. Net als eerder die droom, waar wij steeds ergens naar toe wilden, naar ons doel, maar dat we maar niet konden bereiken. En toe we na rusteloos wachten eindelijk daar toch aankwamen, wilde het, wat we ook deden, maar niet vlotten. Wij werden steeds terug op onze stoel gedrukt. Zitten jullie. Afwachten. Geduld.
Wij keken om ons heen. En iedereen zat. In het zelfde schuitje op het droge. Waar óók om zich heen werd gekeken. Ogen met blikken van afwachting. Licht gespannen.

Daar waar we normaal met zijn vijven werkten. Boekingen, ontvangst, schoonmaak, ontbijt, transfer, excursie, noem maar op.. Daar is het nu uitstekend te doen met drie personen. En in de tweede helft van september, als we hopelijk, hopelijk, de gasten binnen hebben, die tot nu toe niet hebben afgezegd, is het misschien nodig wat extra krachtinspanningen te leveren.
Zou er nog wat extra’s in het vat zitten? Voorlopig worden er bedragen opgeteld, envelopjes opzij gezet, telebankierend wat over- en weer gemaakt. Wij kijken naar buiten. Wij kijken elkaar aan. Als het zo blijft… Dan kunnen we misschien….. Als de eigenaren nou eens…. En de boekhoudster….

Nee. Aan de voorkant van ons schouwspel merkt men niets. En dat hoort ook zo. Die mensen hebben vakantie en eerlijk is eerlijk, zij genieten volop. Ze hebben het verdiend. Ook zij komen uit een wereld met beperkingen en aanvullingen. Zij leven hier en nu even in een zorgeloze wereld. En die speelt zich af op een eiland waar besmetting geen ruimte heeft ingenomen. Zo’n ‘je merkt er helemaal niets van’ vakantie. En wij genieten daar net zo van. Profiteren van die zorgeloosheid, die zo kenmerkend is. Dat toneel van zon, zee, rust, strand, natuur ommetje, toertje. Ja zo moet het.

En wat willen wij dat ook graag. Nu en later. Waar achterin, in een hoekje, alleen verlicht met een schemeraartje wij nogmaals uitrekenen wat er kan gebeuren of, beter gezegd, moet gebeuren. Zuinig zijn op van alles en nog wat, maar vooral op ons clubje gasten en medewerkers en collega’s.
Iedereen weet dat we hier even doorheen moeten. Welke rol iemand ook heeft in dit stuk. Is dat echt nog even? Of gaat het langer duren?

DE BUS ZAL NIET KOMEN

(mijmeringen bij het verdwenen bushokje om de hoek)

Hok van verwachten
Schuilplaats bij regen
Of de zon houd je tegen
Wat heb je te doen

Maar dan zijn er die nachten
Van schatje en zoen
Als opmaat van wat je
Graag elders wilt doen

Tja..
De bus zal niet komen
De rit gaat niet door
Maar dat is niet erg want
Daar kwam je niet voor

TRANSAVIA ACHTER DE SCHERMEN

Het is leuk om eens te zien wat er allemaal gebeurt, terwijl wij als passagiers in de lucht hangen.
Even ter verduidelijking, wij hebben geen aandelen bij deze maatschappij. Zelfs voor een saucijzenbroodje moeten wij het volle pondje betalen.
Waar kun je dit volgen:

Elke donderdag om 20.30 uur op RTL 5 én elke vrijdag om 16.00 uur op ons YouTube-kanaal!

In aflevering 1 van Bij ons aan Boord volgen we piloot William, stewardess Chelsey, én de hilarische Zenia en Lars bij de check-in balie op Rotterdam The Hague Airport.

Champignons in OUZO SAUS

Ingredienten:
250 gram champignons (in plakjes)
1 ui (- gesnipperd)
1 teen knoflook (uit de pers)
handvol dille
1 volle eetlepel bloem
300 ml groentebouillon
scheutje kookroom
scheutje ouzo
zwarte peper
klontje roomboter

Bereiding:
Fruit de ui en de knoflook in een klontje boter totdat de ui glazig is. Voeg daarna de champignons toe en bak op zacht vuur een minuut of zes mee.
Strooi de bloem over het champignons en bak kort mee terwijl je blijft roeren.
Voeg na een seconde of 30 de bouillon toe en blijf nog even roeren. Laat dit op zacht vuur een minuut of 10 doorpruttelen. Roer af en toe door.
Voeg daarna de zwarte peper, dille, room en de ouzo toe en laat nog een minuutje of wat mee verwarmen.

Met dank aan:
Indenvreemde.nl

opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020  Villa Mertiza