
Nieuwsbrief mei 2020
MEI 2020.
Een nieuwe maand, die we ingaan met de wetenschap dat veel in het dagelijks leven zo anders is dan normaal. Op een paar voordelen na, ervaart men toch vooral beperkingen. Allemaal net even wat minder zorgeloos, vlekkeloos dan normaal zo in, zeg, begin mei.
Een korte Nieuwsbrief. Daarin wat laatste informatie over vliegvakanties naar Griekenland, vakantieweken op Kreta, in Mirtos. Goed om te weten, maar lastig om er aan te denken, want het blijft voorlopig een onbereikbaar stukje geluk. Het verlangen blijft en wij hopen ook van harte dat dat verlangen zal resulteren in een zorgeloze tijd onder de Mediterrane zon.
Een klein filmpje van Vaggelis Fragiadakis om even in de sfeer te komen.
Vanuit onze Nederlands/Friese residentie gaan onze gedachten dagelijks uit naar ons dorp. We hebben wat contact, worden bijgepraat of door Facebookberichten op de hoogte gesteld van het dagelijks wel en wee. Geen voorpagina nieuwtjes. Hoewel de informatie van premier Mitsotakis zeker voorpaginanieuws is in Griekenland en goed voor pagina 3 of 4 van een aantal Europese nieuwsverstrekkers. Er komt verruiming. Daarover meer verderop in de Nieuwsbrief.
Zie: Versoepeling Coronamaatregelen vanaf 4 mei.
Hoe staat het met het vakantieseizoen in Mirtos?
Alles ligt dus stil, maar dat was bekend. Omdat het vakantieseizoen in Griekenland weer op gang mag komen begin juli, is het duidelijk dat voor die tijd een vakantie in het land niet mogelijk is.
Wat betekent dat voor onze gasten?
Iedereen die een vakantie heeft geboekt ingaande een datum in mei en juni kan dus niet op vakantie, dus ook niet bij ons. Wij houden als Villa Mertiza/Aleikos Panorama 1 juli aan als datum, waarop misschien het land open gaat en je kunt reizen. Het is voorlopig overigens niet bekend hoe de eventuele chartervluchten, dus ook naar Heraklion zullen worden gevuld. M.a.w. hoeveel passagiers kunnen er dan mee met de 1.5 meter maatregelen. Wij houden je ook wat dat betreft op de hoogte.
Kun je later alsnog komen?
Stel je Mirtosvakantie heeft 15 mei als vertrekdatum. Dat gaat dus niet door. Je kunt in overleg met Siemon kijken waar er na 1 juli tot half november ruimte is. Je kunt dan je vlucht omboeken. Dat is zonder verdere omboekingskosten. Het prijsverschil tussen je oorspronkelijke vlucht en je nieuwe, moet je wel bijbetalen. Kom je er niet uit, dan kun je ons altijd contacten.
Corendon
Corendon heeft, zojuist bekend, besloten niet voor 26 juni naar Heraklion te vliegen.
Wij nemen je even mee door Mirtos. Dronebeelden van het verlaten strand. Wachtend op jou en ons. Met dank aan Michalis Liapakis.
BJERN
Helaas mocht hij, zoals wij eerder meldden geen opknapwerkzaamheden verrichten in Mertiza. Dat zou een flinke boete kunnen opleveren. In goed overleg intern, heeft Bjern besloten om terug te gaan naar Nederland. Een nachtje bivakkeren op Athene Airport had hij er wel voor over. Inmiddels is hij gezond en wel, maar natuurlijk ook stevig balend, in Almere terug. Op zoek naar tijdelijk werk.
Deze foto is slechts de schaduw van de vertrokken reiziger.
Versoepeling coronamaatregelen vanaf 4 mei
Premier Kyriakos Mitsotakis heeft tijdens een persconferentie aangekondigd dat de coronamaatregelen vanaf 4 mei stapsgewijs zullen worden versoepeld. Het plan beslaat een periode van 45 dagen.
Mitsotakis bedankte de Grieken voor het naleven van de beperkingen en zei dat het land ‘nu klaar is om door te gaan naar de tweede fase’ van het plan.
De premier benadrukte de persoonlijke verantwoordelijkheid van de Griekse bevolking en ‘de nieuwe kwaliteit in de relatie met de staat’, die volgens hem met wederzijds vertrouwen moet worden voortgezet.
Welke maatregelen worden vanaf 4 mei versoepeld?
Vanaf 4 mei:
- Het is niet meer nodig om een sms te sturen naar <<13033>> om aan te geven waarom je je op straat begeeft
- Mensen mogen zich vrij bewegen, zolang ze in hun eigen prefectuur blijven
- Lichaamsbeweging is toegestaan in open gebieden en op de stranden (maar niet op georganiseerde stranden, die blijven voorlopig gesloten)
- Kleine winkels, zoals boekwinkels, elektronicazaken, garages voor auto-onderhoud en sportwinkels, mogen weer open
- Kappers mogen open, maar alleen op afspraak
- Kerken gaan weer open voor gelovigen die willen bidden. Er mag slechts één persoon tegelijk naar binnen
- Het is toegestaan om met 3 personen in een auto te zitten (een bestuurder en twee passagiers)


Vanaf 11 mei:
- Middelbare scholieren uit de examenklassen kunnen weer naar school
- De overige winkels mogen weer open
Vanaf 17 mei:
- Kerken mogen de diensten en sacramenten hervatten, maar zullen zich moeten houden aan strikte regels voor sociale afstand
Vanaf 18 mei:
- De overige middelbare scholieren gaan weer naar school
- De archeologische sites, dierentuin en botanische tuinen zijn weer toegankelijk voor het publiek
Vanaf 1 juni:
- De winkelcentra mogen weer open
- Heropening cafés en restaurants (alleen met zitgelegenheid buiten), met inachtneming van de regels voor sociale afstand (zie foto la Sera terras)
- Mogelijke opening van lagere scholen en kleuterscholen, als de situatie het toelaat
- Hotels die het hele jaar rond open zijn, mogen weer gasten ontvangen als ze zich houden aan de vereiste gezondheidsmaatregelen
- Als de situatie het toelaat, volgen deze versoepelingen:
Begin juni:
- Hervatting van de binnenlandse vluchten
- Heropening entertainment- en sportlocaties (bioscopen, theaters, amusementscentra, sportscholen)
Medio juni:
- Opening van georganiseerde stranden
- Veerdiensten naar de eilanden worden weer hervat
- Sporten in een groep weer toegestaan
Eind juni:
- Hervatting van het internationale vliegverkeer
- Hervatting Super League (voetbal)
Begin juli:
- Opening van seizoensgebonden toeristische accommodaties
- Heropening restaurants en cafés (binnen)
- Indoor sportfaciliteiten mogen weer open

De geleidelijke heropening zal elke 24 uur worden beoordeeld door een panel van deskundigen. “Dit is niet het einde van de beproeving, maar een voortzetting. Ik zeg het nog een keer: onze exit uit de quarantaine zal stap voor stap worden gedaan. Niemand kan een mogelijke heropleving van de dreiging uitsluiten”, waarschuwde Mitsotakis.
Het is vanaf 4 mei verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, taxi’s, ziekenhuizen en bij het bezoeken van openbare diensten (zoals levensmiddelenwinkels, winkels, kappers, schoonheidssalons en rijscholen). Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 150 euro. Ouderen wordt geadviseerd om thuis te blijven.
Daarnaast werd aangekondigd dat grote bijeenkomsten, zoals festivals, concerten of sportevenementen met toeschouwers, in de zomermaanden waarschijnlijk niet doorgaan.
De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier: Coronavirus in Griekenland. Deze pagina op www.parakalo.wordpress.com wordt dagelijks bijgewerkt.

WAT EEN JAREN
-column Dick Ridder-


Toen in 2019 alles een beetje achter de rug was, de ziekenhuis behandeling en het thuisherstel, zei ik tegen mijn directe omgeving, dat ik uitkeek naar 2020. Een jaar van onbezorgdheid. Geen regelmatige bezoeken aan bloedprikzusters, die mij inmiddels tot een soort vergiet hadden getransformeerd en mijn specialist Speedy Gon Georgos, die nog wat stuipen voor mijn lijf in petto had. En zo vertrokken wij hoopvol en natuurlijk autovol richting Nederland. Tijdens het vuurwerkgeraas in Almere proostten wij op het dakterras op een fantastisch gelukkig 2020.
Het kan verkeren. Inmiddels vele weken in Sneek genietend van vergezichten en het geluid van water- en weidevogels. Iedere avond een soort nachtegaal, vergeef me, maar ik ken die merken niet, zo mooi, dat ik steeds denk: nee, dat hebben ze niet in Mirtos. Daar slechts musgekwetter en duifgekoer. En zo groen als de Friese weiden met inmiddels de zware melkmeisjes op hun gazon, dat heb je ook niet op Kreta. En dan die geur na een ferme regenbui of het zojuist afgemaaide gras. Sinds 2004 heb ik dit allemaal niet meer meegemaakt. Het Hollands voorjaar. Ik kan er van genieten, ook van de dagwijkende avondschemering, die intreedt en niet indendert, zoals in Griekenland, onder het motto: Poppetje gezien, lichtje uit.
Maar het was allemaal niet de bedoeling. Ik wilde zo graag terug op volle lichaamssterkte en verse geesteskracht genieten van het dorpje aan zee. Zittend op mijn balkon, genotslurpend aan mijn ochtendkoffie, afdalend naar Mertiza, daar even bijkletsen met de staf en natuurlijk die enkele vakantiegast, even op en neer naar Ierapetra, een boodschap en natuurlijk een terrasje, de klank van Grieks, het zicht op altijd die lichte opwinding. En dan terug of verder, de bergen in. Stoersturend door scherpe bochten, ramen omlaag, geur van kruiden, lavendel? Ik ken die merken niet, ook daar niet. Even de auto uit. Een uitkijkpunt of een dorpstafereeltje, met een lokale keuken vol pikilia. Snoepproevend van die schaaltjes vol lekkers, weggeklotst met een schrale lokaalwijn. Een babbeltje in gebroken Grieks. En dan beneden op het strand de siëstarust, in slaap gewiegd door klotsgolfjes en kindgekir. Een boek, wat muziek van een strandterras. Of een ritje dwars door het eiland om even de gekte van de luchthaven te proeven, de interessanterigheid van hostjes en hostesjes en dan beladen met gretig ogende vakantiegangers, die het team van Mertiza en Aleikos graag ontvangt.
’s Avonds een stoepje, een glas vol Ouzo, een wijntje, een babbeltje, talloze weesbegroetjes van stoeppassanten, een hapje lekkers thuis of op een dorpsterras en dan helemaal aan het eind van de dag, als het duister allang is ingevallen met die zachte donkerdreun, dan nog het staar/mijmermoment. Als streling voor lichaam en geest, beide tot rust gekomen, intens tevreden en loom. En dan even weg van de wereld, die de volgende morgen mij wederom stralend toelacht.
De afgelopen weken heb ik dikwijls gedacht, dat wij hier in quarantaine heel erg geboft hebben. Wat een plek, wat een behoorlijke vrijheid, ondanks ook de beperkingen. Wij hebben een dak boven het hoofd, een prachtig uitzicht, in de koelkast voldoende te eten en jawel, de slijterij in Sneek verkoopt Ouzo, zelfs Plomari. Wij hebben het goed, als een paar familieleden ons opzoeken en wij wat vrienden elders in Friesland afstandelijk genegen ontmoeten. En dus willen wij van klagen niets weten. En dringen er klaaggeesten via de televisie door tot ons plekje in Friesland, dan zetten wij het geluid op nul en de blik op zwart. De meesten Nederlanders hebben niet te klagen. Wij mogen blij zijn met een overheid die onze grote zorgen wil delen.
Maar als ’s avonds het aardedonker is en praktisch muisstil, op enkele watervogels (ik ken die merken niet) na, die wat zachtjes mopperkrijsen, dan begint de heimwee te knagen. Dan klopt het klein verlangen bescheiden op de voordeur van mijn bewustzijn. En dan dringt het weer langzaam, maar ook licht pijnlijk tot me door: dit is niet normaal. Dit is niet wat je jezelf hebt beloofd, toen 2020 een einde maakte aan dat dikwijls onaangename voorbijgegane jaar. Maar ook: hier moet je doorheen en je bent de enige niet. Integendeel.
En dan haal ik diep adem. Diep ademhalen en doorgaan. Dan denk ik aan zoveel mensen die momenteel het vreselijk moeilijk hebben, eenzaam zijn of treuren om het volgende slachtoffer van die afschuwelijke pandemie. Maar ook aan al die vluchtelingen die niet eens thuis kunnen blijven.
Ik bedenk me dat ik het goed heb. Vooral dan!
Iedere dag loop ik achter ons vakantiehuisje langs onze auto. Met Grieks kenteken. Ik strijk heel even over zijn koplamp. En in gedachten zeg ik: Koplamp: Kop-op-lamp, er komt een dag en dan rijden we met elkaar terug. Nog in 2020. Wat dat heeft iets goed te maken.
EEN VERHELDEREND ARTIKEL IN HET PAROOL VAN 30 APRIL OVER DE STAAT VAN GRIEKENLAND IN TIJDEN VAN CORONA.
Zonder toerist dreigt nieuwe crisis in Griekenland
Ook Griekenland gaat de strenge coronabeperkingen versoepelen. Het land heeft verrassend weinig besmettingen en krijgt veel lof voor de succesvolle aanpak. Maar het stilvallen van het toerisme dreigt een ramp te worden.
Thijs Kettenis 30 april 2020
Zwemmen bij Griekse stranden en het bezoeken van de eilanden werd in maart verboden.
Griekenland het beste jongetje van de Europese klas? Dat klinkt ongeloofwaardig, na de economische wantoestanden eerder dit decennium, en de rampzalige aanpak van de vluchtelingenproblematiek daarna. Toch is Griekenland dé positieve verrassing in de coronacrisis. Het land heeft opmerkelijk lage aantallen besmettingen en doden.
Tot en met woensdag telde het land krap 2600 besmettingen, en 139 sterfgevallen. Vergelijk dat eens met België, dat een vergelijkbaar aantal inwoners heeft. Daar raakten al ruim 46.000 mensen besmet, en zijn 7200 doden te betreuren. De landen meten anders en Griekenland test minder, dus de cijfers zijn wellicht wat geflatteerd. Maar iedereen is het erover eens dat het land kranig standhoudt nu het zich voor de derde keer binnen tien jaar in een crisissituatie bevindt.
Het geheim van de Grieken? Ze grepen snel in, toen duidelijk werd welke kant het in brandhaard Italië opging. Alle ingrediënten waren immers aanwezig voor een vergelijkbaar rampscenario. Ook Griekenland heeft een vergrijsde, kwetsbare bevolking – een kwart is met pensioen. Bovendien zijn de familiebanden sterk, met veel onderling bezoek en lichamelijk contact. En dan is de gezondheidszorg nog eens ernstig uitgekleed in de bezuinigingsrondes van de afgelopen tien jaar. Aan het begin van de corona-epidemie beschikten ziekenhuizen over slechts 560 bedden op de intensive care.
Dus verbood de regering van premier Kyriakos Mitsotakis al eind februari alle carnavalsoptochten, nog voor het eerste slachtoffer gevallen was. De scholen gingen dicht op 4 maart, eerder dan in de meeste andere landen. Cafés, restaurants en sportscholen volgden enkele dagen later, net als winkels en toeristische attracties. Ook zwemmen aan de stranden werd verboden, en bezoek aan eilanden voor wie er niet woont. Daar is de gezondheidszorg immers helemaal dramatisch. Sinds 23 maart zit het land in lockdown.
Respect voor ouderen
De Grieken houden zich massaal aan de strenge regels. Verbazend massaal misschien wel. Vanzelfsprekend is dat niet in een land waar het dragen van een veiligheidsgordel en motorhelm vaak al als een keuze wordt beschouwd, net als het betalen van belasting. Dat de Grieken nu wel de regels van de overheid opvolgen, ligt volgens psychologe Areti Vergouli aan het doel. “Griekenland is een patriarchale samenleving, met groot respect voor ouderen. Zij spelen een belangrijke rol binnen families, die ook nog eens heel hecht zijn,” zegt ze. “De maatregelen worden gepresenteerd als noodzakelijk om die ouderen te beschermen. Dat maakt ze acceptabel. Terwijl de burgers zich vaak verzetten tegen verkeersregels of belastingen, omdat die alleen de regering zouden dienen.”
Zelfs met Pasen, het belangrijkste feest van het jaar waarin Grieken er traditioneel massaal op uit trekken, waren er nauwelijks overtredingen. Atheners roosterden lam op hun balkons en dakterrassen in plaats van in hun geboortedorp, en toverden de hoofdstad zo om tot één grote barbecue. “We hebben de eerste besmettingsgolf met discipline en solidariteit teruggeduwd,” zei Mitsotakis. “We houden koers, en beginnen langzaam aan de overgang naar een nieuw tijdperk.”
Hoogseizoen
Volgende week gaan als eerste winkels en kappers weer open. Daarna stapsgewijs kerken, scholen en horeca. Ook binnenlands reizen wordt weer mondjesmaat mogelijk. Begin juli moet alles bij het oude zijn. Nogal snel, oordelen critici, maar Mitsotakis’ haast is begrijpelijk. Dan begint immers het toeristische hoogseizoen.
Maar een weekje bakken op de stranden van Kos of tot diep in de nacht feesten op Mykonos: kan dat deze zomer wel zonder dat het aantal besmettingen weer de lucht in schiet? Voor een land dat een kwart van zijn geld verdient met toerisme, vooral van buitenlanders, is die vraag van levensbelang. De economie was net een beetje aan het opkrabbelen, nadat die sinds 2008 met een kwart gekrompen was. Geen wonder dus dat Griekenland er bij de EU op aandringt om met bijvoorbeeld coronatests op vliegvelden en mondkapjes toerisme weer mogelijk te maken.
De voorspelling van het IMF is echter inktzwart: dat verwacht dat Griekenland het van alle eurolanden het zwaarst voor zijn kiezen krijgt, met een krimp van 10 procent dit jaar. Een nieuwe crisis ligt op de loer.
Vaste gasten Joke en Bert Luikinga stuurden ons onderstaand recept op. Zij vonden het makkelijk te maken en vooral ook erg smakelijk. Wij zetten het, op hun verzoek, graag in de nieuwsbrief. Lekker! En heel erg bedankt voor de tip.
Recept feta sto fournou
Dit heerlijke recept van feta, tomaat en paprika in een ovenpotje is een geweldig voorgerecht.
Eet het met vers, knapperig stokbrood.
Serveer er een lekkere frisse Griekse salade erbij.
Ingrediënten
- 200 gram feta , verbrokkeld
- 6 eetlepels olijfolie, extra vergine
- 1 kleine ui, geschild
- 2 teentjes knoflook, geschild
- 1 tomaat, in stukjes gesneden
- 1 puntpaprika, in stukjes gesneden
- 1 eetlepel zwarte olijven
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 mespunt versgemalen zwarte peper

Bereiding
- Gebruik een blender om de feta samen met de knoflook, ui en olijfolie tot een crème te pureren. Dit pureren is noodzakelijk omdat Feta een kaas is die niet smelt.
- Neem een ovenschoteltje.
- Vul dit eerst met een kleine beetje olijfolie en draai het schaaltje een beetje rond zodat ook de randen bedekt zijn.
- Voeg het fetamengsel en de rest van de ingrediënten toe.
- Zet het schaaltje gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
Serveren
- Serveer met stokbrood om lekker mee te dippen
Kali orexi ofwel smakelijk eten!
Bron: LEUKERECEPTEN.NL
En eentje extra, omdat je thuis zo heerlijk Grieks kunt koken.
Tiengroentensalade uit Kreta
Rianne Buis
Bij het afscheid van topkokkin Rianne Buis in Trouw.
Dit is mijn laatste bijdrage aan de kookrubriek van Trouw. Het afscheid valt me heel zwaar. Zo’n dertig jaar heb ik mediterrane recepten met u gedeeld, en ook belevenissen, indrukken en ideeën. Door de jaren heen heb ik talloze warme reacties, brieven en e-mails van lezers ontvangen. Dat heb ik altijd als het beste deel van mijn werk ervaren. Ik hoop dat overal in het land wat van mijn uitgeknipte recepten te vinden zijn, en ik dank iedereen die in de pen klom of mijn gerechten heeft gekookt.
Dit laatste recept is van het Griekse eiland Kreta, waar ik bijna vijftien jaar woonde. Het is een grote gemengde salade van tien groenten, barstensvol kleur, kraak en smaak, een specialiteit van taverna Kali Kardia (Goed Hart) in het dorpje Kournas (bij het gelijknamige meer). Het is geen wet van Meden en Perzen om alle genoemde groenten te gebruiken, maar mooi en lekker is het wel. Dit is een heerlijk bijgerecht (of lunchgerecht) voor alle seizoenen. De volgende dag is het ook nog heerlijk.
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen
• 1 flinke wortel, • 1 stevige komkommer, • 2 stevige vleestomaten, • handje radijsjes, • 4 bosuitjes, • 1 grote stengel bleekselderij, • 1 groene en 1 rode paprika, • enkele bladen Romeinse sla, • 1 bosje platbladige peterselie (middelfijn gehakt), • ca. 150 g witte kool (fijn geschaafd), • ca. 150 g rode kool (fijn geschaafd), • 5 à 6 el rode wijnazijn, • ca. 125 ml extra vierge olijfolie (liefst Griekse), • 2 à 3 teentjes knoflook (fijngesneden), • ca. 1/2 tl suiker, • zout, • versgemalen peper, • zwarte en groene olijven.

Bereiding:
Rasp de wortel grof. Schil en halveer de komkommer, schraap de zaden eruit en snijd de komkommer in reepjes. Snijd de tomaten in stukjes, de radijs in dunne plakjes, de bosui in ringen, de bleekselderij in boogjes. Snijd de paprika’s en de Romeinse sla in dunne reepjes. Meng alle groenten en de peterselie in een grote kom door elkaar.
Klop een vinaigrette van de azijn, olie, knoflook en suiker, en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de vinaigrette door de groenten, en serveer de salade liefst op een grote, ondiepe schaal. Verdeel de olijven erover.
Heerlijk bij gegrild vlees of vis en stevig, knapperig brood. Een glas (Griekse) wijn erbij en je hebt een feestmaal.
Wil je meer recepten van Rianne Buis, schaf dan haar geweldige kookboek aan bij je plaatselijke boekhandel of online bij de boekhandel.
TROOST IN EEN GRIEKS LIEDJE UIT ONZE BUURT
Een lied vanuit onze streek. Je herkent misschien Vaggelis als percussionsit en Giannis Paximadakis, die in het seizoen bijna iedere week optreedt in Mirtos.
Hun advies in de Cornonavirus Greek song:
Geen paniek
Was je handen
En lach
En zo is het!
Tot de volgende nieuwsbrief!
opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020
Villa Mertiza