Nieuwsbrief maart 2020

Dit is voorlopig alweer de laatste in Nederland geschreven Nieuwsbrief. Vier maal per jaar wordt hij in elkaar gezet, terwijl buiten herfststormen en winterbuien om het huis spoken. Het vooruitzicht van de compositie van de aprilbrief, onder een heerlijke Griekse voorjaarszon is ronduit prettig.
Maar dan moeten we nog even wachten. Eerst het maartexemplaar.
Maart, de maand van voorbereiden op wat komen gaat. Zo is Bjern alweer neergestreken in het dorpje aan de Libische zee en is onze Herman binnenkort alweer op Heraklion geland, gewapend met doe-het-zelf werktuigen. Siemon gaat met Dick ook binnenkort ook richting Zuid Europa, maar dan, zoals gewoonlijk met de auto, waarin ook Balou zit te turen of te pitten.
Inmiddels ontwaken Maria en Sophia uit hun winterdommel om over niet al te lange tijd onze accommodaties te kuisen. Begin april komen dan de eerste gasten binnen, verwelkomd door het team, dat alleen nog op Mylene wacht. Maar als zij binnen is, is het ploegje weer geheel compleet.
Dan kan het feest beginnen, want wij zijn allemaal binnen.

Een nieuwe Nieuwsbrief dus. Met de laatste nieuwtjes uit Mirtos, leuke berichten en een minder plezierig nieuwsfeit. Hoe ziet het dorp er nu uit, nadat het stratenplan is aangepakt.
En in deze brief voor gasten die boeken tijdens de komende Boekenweek een heel leuk cadeau! Siemon heeft weer een recept opgedoken, Dick een column geschreven en Bjern is als journalist op pad geweest.

Heel veel leesplezier!
Het Team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama

EEN BOEK CADEAU!!

ALS JE BOEKT TIJDENS BOEKENWEEK 7 T/M 15 MAART 2020

Voor de 85ste keer vindt in Nederland de Boekenweek plaats. Bekend is het boekenbal, waar schrijvers en schrijfsters zich aan van alles tegoed doen. Soms zijn er relletjes, niet zelden mede veroorzaakt door overmatig gebruik van drankjes. In ieder geval geeft het een inkijkje in de wereld van schrijvers, die overigens meestal braaf thuis zitten te werken aan hun volgende bestseller of pestseller.

Omdat we het leuk vinden vieren wij ook een beetje Boekenweek. De week van dé boeken èn de week van hèt boeken. Een leuke combinatie. Je weet, wij hebben wat met boeken. Zoals een fraaie bibliotheek, die vanaf het begin in 2005 al heel mooi gevarieerd gevuld was. Mede dankzij gasten die boeken meenamen uit Nederland en achterlieten in Mertiza. En Dick heeft in de afgelopen jaren drie boeken geschreven, waarvan er twee over Griekenland/Kreta/Mirtos gaan.

Hij bedacht een leuk idee. Stel, we vieren op onze eigen wijze een beetje Boekenweek en verruimen dat begrip, dan bieden wij voor iedere boeking, gedaan tussen 7 en 15 maart, tijdens de Boekenweek dus, als cadeau het boek ‘Balou, het gelukkigste hondje van Kreta’ aan.

Tijdens de Boekenweek zit Siemon in Oostenrijk en hij kan daar je reserveringsformulier behandelen.
Wil je in plaats van het boek over Balou, liever Dicks novelle ‘Schapenboet op het strand’ ontvangen, dan kan dat ook.

BRAND IN MIRTOS

Velen van onze Nieuwsbrieflezers hebben het op Facebook al kunnen lezen: AKTI IS AFGEBRAND.
Op dinsdag 18 februari brak ’s nachts brand uit in het pand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten.

Helaas is het grootste deel in de as gelegd. Alleen van het oorspronkelijk huis, dat van steen is, bleef het karkas overeind. De houten voorkant, waar zich ondermeer de bar bevond is helemaal afgebrand. En daarmee is een zo bekend horecabedrijf verloren gegaan. Tot voor een paar jaar werd Akti gerund door Popi en Alekos, het eigenaarsechtpaar van Aleikos Panorama. Daarna werd het een bar, cafetaria van Manos en Nikos, geassisteerd door hun moeder Katherina.

Er wordt momenteel actie gevoerd om de gedupeerde familie wat te helpen. Op 7 maart is er een benefietconcert met de beroemde liraspeler Alexakis.

Villa Mertiza ondersteunt de actie met een gift van € 300,- Wil je ook meedoen? Neem dan contact met ons op. Dan gaan wij zien hoe dit het beste kan worden geregeld.

De eerste dingen die gedaan worden in 2020

Herman is vanaf 10 maart weer in Mirtos. Je kon dat eerder lezen in deze Nieuwsbrief. Het is altijd gezellig met hem. Hij is een goede causeur en, nog belangrijker, een heel handige vriend van het huis. Voor de alweer tiende keer, pakt hij alles aan wat snakt naar versteviging, een nieuw kleurtje of een verbeterde doorstroming. En als hij in onze twee panden klaar is, dan wil hij Bjern en Siemon/Dick een handje helpen in hun huizen.
Dit jaar zetten wij de nieuwe interieurkleuren in de appartementen door. Appartement 205, daar zie je de kleuren heel goed uitkomen. Gaat hij na de appartementen ook verder in de studio’s? Dat gaan we later zien. Fijn dat Herman er weer is!
WELKOM.

HOOGSEIZOEN TREKT AAN

Ligt het aan onze hoogzomerprijsverlaging? Dat is niet uitgesloten. Immers, we hebben het hoogste tarief in onze prijsstelling eruit gehaald. Nu is er alleen een midseizoenprijs en in april en een deel in oktober een extra korting op het midseizoentarief.

Ook het hoogseizoen biedt in Mirtos 100% zongarantie. Lekker loomluieren; sloomluieren kan ook. Het heerlijke van Mirtos dat je er nooit over de koppen hoeft te lopen. Natuurlijk is het wat drukker, maar op alle terrassen en alle delen van het strand zijn er zit- en ligplaatsen beschikbaar, allemaal gratis, als je op die plek ook iets bestelt. En als je liever één of meerdere keren van het zwembad gebruik wilt maken, dan kan dat op onze kosten. Even een kaartje op de receptie scoren en hop de plons in. ’s Avonds lekker loomkuieren of sloomkuieren over de boulevard, een drankje, een hapje. Geen gilherrie van massa en bulk, nee, de sfeer van Zuid Kreta.
En dat is misschien wel de lokroep van ons dorp, waardoor we dit jaar een hoogseizoen mogen verwachten dat er goed uitziet. Villa Mertiza en Aleikos Panorama zijn altijd heel goed bezet in voor- en naseizoen. Nu ook het hoogseizoen? Er is altijd nog de nodige ruimte in juli en augustus.
De vluchtprijzen kunnen behoorlijk omhoog gaan in die periode, maar… echt niet alle dagen en alle weken. Voor de eerste twee weken van jullie en de laatste twee van augustus hebben vluchten van soms onder de € 300,- retour.

KORTOM:
Van harte welkom! Contact Siemon eens, wat hij voor je kan betekenen.

Jawel, we gaan die kant weer op

Ieder jaar vertel ik in de nieuwsbrief en op Facebook dat we aan de lange rit beginnen. Vragen als: ‘Hoe lang doe je daar nou over’ beantwoorden we graag. Bijna twee weken. Het heeft te maken met onze voorkeur voor snelwegen zonder (al te veel) vrachtverkeer. Dus reizen we in het weekend en overnachten we een week in Oostenrijk, sinds jaar en dag in Tirol, Alpbach. Aankomst op zondagmiddag en vertrek op zaterdagmorgen richting Italië. We stomen dan met een overnachting nabij Venetië, Mirano, door naar Ancona. Zijn we dan na ruim twintig uur op Griekse bodem, dan is het een kwestie van doorkachelen of op een rustige vierbaans tolweg of via een B-weg langs de prachtige waterkant van de golf van Korinthe. Soms nog een overnachting in Xilokastro om weer te wennen aan de Griekse keuken. Wat geen grote moeite is. En dan door naar Pireaus, nog een pontbootje en dan vroegerdevroeg op om Kreta op te tuffen.
Gek, maar ik kan me zo vlak voor ons vertrek zeer verheugen op de reis. Dat komt ongetwijfeld, omdat mijn soms onrustige geest verlangt naar wat reuring, na een periode van veel van hetzelfde. Terwijl ik dit stukkie tik, giert de wind om het huis en klettert de regen tegen mijn kamertjeraam. En dat doen ze nou altijd, als we in Nederland zijn. Ook toen we onlangs even gingen uitwaaien op Texel. Uitstormen is een betere uitdrukking. Dan lijkt het aan het begin van ons verblijf in Almere allemaal wel leuk. Sinterklaas snel de deur uit kicken, vlug een boom kopen, de versierselen uit onze huurkelder plukken en draperen tussen het naaldhout. Feestdagen klaar, januari in en daarin alleen maar weergegrauw en meteogesomber. Inmiddels is het bijna maart. Er komen foto’s van Mirtos binnen. Blauwe zee, blauwe lucht, zonnestraaltjes. En dan… Dan worden mijn kriebels wakker. Velen van jullie kennen dat. Lentekriebels, Kretajeuk en Mirtoskriebels, ook die. Ik loop dan langs onze auto, die hieronder in de parkeergarage staat en onmerkbaar haast, ook al zo’n bandenspanning begint te krijgen. Die wielen willen draaien. Kilometers na kilometers wegtikken. Even een drankje onderweg in de tank en dan weer doordieselen, tot hij aan de waterkant staat, wachtend op die grote vaarboot. Veerboot mag ook.
Wij beginnen in huis met opruimen, selecteren tussen hierlaten, meenemen of weggooien. De eerste troepies zitten al in de auto, wachtend op de dag dat ik, superinpakker, ja dat mag ik zeggen van mezelf, alles zo doordacht, slim, economisch, ergonomisch wat mij betreft, alles in ons van Gend en Loosje past met zelfs een comfort-plus zitting voor ons Baloubeestje, dat ook mee moet. Wil, tegen wil en dank overigens. Hij wil bij ons blijven tot aan het eind van de wereld, waar je er vanaf kan vallen, volgens sommige complotdenkers. Bij ons blijven, maar eigenlijk ook wel hier blijven. Honden zijn over het algemeen conservatief ingestelde wezens. Weer zo’n 3.000 kilometer reizen. En dan? Ja, dan is hij in Mirtos. Dat weet hij nog niet. Of wel? Begrijpt hij wat er volgt op onze inpakwoede? Het uit hoeken en gaten halen van koffers en tassen? Dan kan hij op de grond liggen, pootjes over elkaar, alsof hij bid tot de hondengod dat hij niet zo lang in de auto hoeft te zitten, wat niet helpt, koppie op zijn vrome pootjes en alles van links naar rechts en terug volgen van onze activiteiten. ‘Ja Balou, we gaan die kant weer op’ Hoor ik nou een diepe zucht?

Vrijdag 6 maart rijden we naar Sandra en Theo in Wijchen en de dag daarop de Heimat in. Op zoek naar de eerste geuren van de Gutbürgerliche Küche ergens in de buurt van Nürnberg.
Ja, de zin is er. En ook het werk voor Siemon, die zelfs onderweg hoofd boeking en administratie is.
Dan neem ik Balou mee, maak een om (ommetje vergrootwoord) en kom thuis en zie een blijde man. Weer een boeking. En dan drinken we daar samen een Duitse Schlappe seppel op.
Dat bedenkend, kan ik geen dag meer wachten.
Nou, even dan.
Heel even.

Gezien op de website www.simpele-gerechten.nl

LINZENSOEP MET GRIEKSE YOGHURT

Dit recept voor linzensoep met Griekse yoghurt is super simpel, vullend en gewoon lekker. Eet met een stuk donker brood.

Ingrediënten

 • 200 gr rode linzen
 • 1,5 liter kruidenbouillon
 • 1 ui
 • 1 grote wortel
 • 2 teen knoflook
 • 2 el olijfolie
 • 2 tl gemalen komijn
 • 4 tl paprikapoeder mild
 • 70 gr tomatenpuree
 • verse peper
 • Griekse yoghurt

Linzensoep maak je zó

 • Snij de ui en wortel klein, schil en snij de knoflook fijn. Fruit samen in hete olijfolie in een grote pan. Voeg de komijn en paprikapoeder toe, roer door en bak kort op laag vuur. Roer de tomatenpuree door het mengsel en bak nog 2 minuten mee.
 • Was de linzen, voeg samen met de bouillon toe en laat 20 minuten zacht koken. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de linzensoep op smaak met verse peper. Serveer met een dot Griekse yoghurt, eventueel wat citroen en bladpeterselie.

Super makkelijk, Linzensoep maak je zó! Eet met een lekker stuk (zelfgebakken) brood.

Pittige rode linzensoep
Voeg een gedroogde chilipeper toe voor een pittige rode linzensoep variant, ook kan je het paprikapoeder vervangen voor een paprikapoeder pikant. Wat gehakte koriander door de Griekse yoghurt topping maakt de soep helemaal af.

Utrechtse Stefania voor Griekenland naar Songfestival

De Griekse inzending voor het Eurovisie Songfestival heeft dit jaar een Nederlands tintje. De Utrechtse Stefania Liberakakis zal Griekenland vertegenwoordigen. De pas 17-jarige Grieks-Nederlandse zangeres zal tijdens het liedjesfestijn het nummer ‘SUPERG!RL’ zingen. Dat heeft de Griekse publieke omroep ERT vandaag bekendgemaakt. Het nummer – een poplied met invloeden van typisch Griekse muziek – is…

Er wordt al heel lang over gepraat. Komt er nu een nieuwe luchthaven op Kreta of niet?
De crisis in Griekenland heeft de bouw ernstig vertraagd. Natuurlijk. Maar deze maand kwam er nieuws. In 2025 zou je wel eens kunnen landen op het nieuwe vliegveld in Kastelli, zuidoostelijk van Heraklion.

Bouw Kastelli-luchthaven eindelijk van start

Na vele jaren vertraging is dit weekend de eerste steen gelegd voor het Kastelli-luchthavenproject op Kreta. Premier Kyriakos Mitsotakis en minister van Infratsructuur Kostas Karamanlis waren daarbij aanwezig. De nieuwe Kastelli-luchthaven, die het huidige Nikos Kazantzakis-vliegveld. moet vervangen, zal naar verwachting in 2025 de eerste passagiers ontvangen.

Het nummer is nog niet bekend. Maak dus alleen via dit filmpje kennis met de Nedergriekse zangeres:

MIRTOS TRAVEL BIEDT EEN
ZEER GOED VERZORGDE SOLOREIS NAAR MIRTOS ZUID KRETA

Met persoonlijke aandacht en zorg

1 – 8 augustus 2020
€ 849,- p.p.

WANNEER?

Ook in 2020 bieden wij georganiseerde vakanties aan voor alleen gaanden. Een pracht vakantie, waarin je gewoon jezelf kunt zijn. Je kunt er op sommige momenten alleen op uit gaan en er zijn momenten dat je samen optrekt.
Wij hebben een programma samengesteld, waarbij je een deel van Kreta ontdekt, dat wat minder bekend is, maar zo de moeite waard. Boeiend en leuk om samen te doen. Voor sommige excursies kun je je opgeven en een paar andere zijn bij de prijs inbegrepen.

Je vakantie vindt plaats in Mirtos, een kleinschalig dorpje aan de zuidkust van Kreta. Je kunt er luieren op het strand, maar ook actief zijn. Wandelend de omgeving verkennen, of een dag een fiets meenemen. Kuieren op de boulevard, winkeltjes kijken of een terrasje pikken. Mirtos leent zich er prima voor.

Wij ontvangen je graag in Villa Mertiza. Door gasten gewaardeerd met een Zoover Gold 9.4. Ook kleinschalig. De onderkomens liggen rondom een tuin met een prettig terras, waar je andere vakantiegangers zult tegenkomen, maar je kunt je ook lekker terugtrekken in je studio. Mertiza heeft comfortabele bedden.
Het team van Villa Mertiza staat bekend om zijn service en persoonlijke aandacht, waar nodig.
Wij halen je op van de luchthaven van Heraklion en brengen je natuurlijk ook weer veilig terug. Die week ben je volop onze gast, samen met de andere deelnemers aan de reis.

Wij hebben een reis in juni gepland.
De exacte data hangen af van de vluchten. Je kunt ons een mailtje sturen, dat je in principe wel oren hebt naar deze reis. Wij houden je dan op de hoogte.

Aankomst op Heraklion, transfer naar Villa Mertiza en welkomstdrankje in de tuin. ’s Avonds een gezamenlijk diner in één van de restaurants in Mirtos
Na het ontbijt wordt in de tuin het programma van de week uitgelegd
De reis gaat naar de wijnmakers van Lyrarakis. Hun kelder staat in een prachtig heuvelachtig gebied. Het doet bijna Frans of Italiaans aan. Daar beleef je een wijnproeverij, gepresenteerd door een van oorsprong Nederlandse dame, Joke Lyrarakis. Daarna gaan we wat verderop aan de picknick. Kleden op de grond, onder een schaduwrijke boom met een prachtig uitzicht.
Er wordt een excursie aangeboden naar een vrouwenklooster voorbij het dorp Malles. Vrouwenkloosters zijn ver in de minderheid. Daarom is het bijzonder om daar te worden rondgeleid.
Daarna zijn we te gast in het bijzondere kruidenrijk van Stefanos. Hij maakt er onder meer tincturen en crèmes. Zijn tuin ligt in het hooggelegen bergdorp Anatoli. De gastheer vertelt over bloemen en kruiden, die op Kreta voorkomen. Daarvan komen er 200 soorten alleen op het eiland voor.

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Kalami is een verlaten dorp. Een beetje spooky. Je krijgt er een kleine rondwandeling en hoort, waarom er hooguit nog tien mensen wonen. Daarna wordt er afgedaald naar het kustdorpje Tertsa, waar je heerlijk kunt lunchen, bij de prijs inbegrepen en luieren op een ligbed. Daarna kun je al wandelend langs de prachtige kustweg naar Mirtos. En anders word je per auto teruggebracht.

’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner in één van de restaurants in Mirtos

Transfer naar de luchthaven.

Wil je graag wat langer blijven? Bijboeken is mogelijk. Wij geven je graag een offerte daarvoor.

ALGEMENE INFORMATIE EN VOORWAARDEN

De vlucht wordt verzorgd door Corendon Dutch Airlines.

Als je dit arrangement boekt, wordt er een aanbetaling van € 100,- gevraagd. Zeven weken voor aanvang van de reis ontvangen wij graag de rest van het totale bedrag van het arrangement. Een week voor je op reis gaat, ontvang je de tickets per e-mail.

Voor je vlucht heb je een geldig paspoort/geldige ID-kaart nodig. Check dit vroegtijdig.

Van de deelnemers aan het arrangement wordt gevraagd een reisverzekering en een annuleringsverzekering af te sluiten. Heb je deze niet, dan kunnen wij dat eventueel voor je regelen. Een annuleringsverzekering moet tot zeven dagen na boeking worden geregeld. Heb je vragen daarover? Mail ons dan gerust.

Het gehele arrangement wordt geregeld door Mirtos Travel, een onderdeel van Villa Mertiza. Wijzigingen in vluchttijden zijn mogelijk. Dat ligt buiten de verantwoordelijkheid van Mirtos Travel. Wel word je door Mirtos Travel uiteraard geïnformeerd, als er onverhoopt een wijziging is doorgevoerd.

De arrangementen gaan door met een aantal deelnemers van minimaal 8 en maximaal 12 personen

De kosten van het arrangement bedragen € 849,-

Wat is inbegrepen?

 • Vlucht inclusief 20 kg ruimbagage en 7 kg handbagage.
 • Transfers Heraklion – Mirtos v.v.
 • Onderkomen in een studio in Villa Mertiza
 • Tussenschoonmaak na 3 of 4 dagen. Wissel van linnengoed
 • 7 x ontbijt
 • 2 x diner, waarbij de drankjes exclusief zijn
 • 1 x dagexcursie met wijnproeverij en picknick, zie dag drie

Niet inbegrepen

 • Excursies Vrouwenklooster/kruidentuin en Kalama/Tertsa. beide € 35,- per persoon
 • Drankjes bij het eten, behalve water
 • Reis- en annuleringsverzekering. Deze zijn verplicht

Vragen:

Stuur ons een mailtje, info@mertiza.com of bel ons op 0030-6932735224

Boekingen:

Heel eenvoudig via het bekende reserveringsformulier, of op www.mirtostravel.com of www.mertiza.com

EN MEER SPECIALE WEKEN:
Maak de Paasdagen mee. Grieks Pasen is 21 april. Kom een weekje voor dat weekend naar Griekenland en beleef dan dit bijzondere feest. Wij hebben nog plek.

GRIEKENLAND MAGAZINE VOORJAARSEDITIE

Abonnees kunnen de nieuwe editie rond 13 maart in de bus verwachten en de winkels en de reisbladenkiosk.nl worden 17 maart bevoorraad.

TWEE WANDELWEKEN IN 2020

De Wandelweek in april is elk jaar een succes. Angela en Bjern staken de koppen bij elkaar, om er volgend jaar ook een in het najaar te organiseren. Eind oktober heeft immers ook een bijzondere sfeer. Beide programma’s staan inmiddels online en kunnen per direct geboekt worden.

In 2020 is Angela Sturmayr wederom jouw gecertificeerde gids. Zij brengt je naar onbekende plekken en zorgt voor bijzondere ontmoetingen. Zij kan je alles vertellen over de natuur en de cultuur op Kreta. Door haar meertaligheid – waaronder Grieks en Nederlands – brengt ze jou gemakkelijk in verbinding met de plaatselijke bevolking.

De wandelingen voeren je door bijzondere landschappen, langs indrukwekkende vergezichten en naar schilderachtige dorpjes.

Daarnaast maak je ook kennis met enkele bijzondere mensen. Hun passies zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke eetgewoonten op het eiland en de kwaliteit van de locale olijfolie.

Tenslotte nog enkele sfeerfoto’s, gemaakt door Bjern, die momenteel al in Mirtos is. Hij zag het winterstrand, de nieuwe bestrating, die toch echt heel mooi is geworden en een aanpassing van het trapje van Ca’Nova, dat verbreed wordt.

Lekker dromen om te komen

Een hartelijke groet, Het Team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama

opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020  Villa Mertiza