Nieuwsbrief juni 2022

HET IS ALWEER JUNI

Deze maand zal ook de langste dag van het jaar bereiken. Een weetje. Meer niet. Toch voelt het anders juni dan de afgelopen twee jaar. Toen was Mertiza nog leeg. Wij stonden twee jaar geleden nog volledig gestrand in Italië. En vorig jaar begon het eindelijk in juni wat te ‘lopen’. Hoe anders nu: Wij zijn deze maand begonnen met een heel mooie bezetting. Een uitloop van mei. Niet slecht. Wij zijn er heel happy mee. Het is redelijk aanpoten met zijn drietjes. Vooral voor Siemon, die met niet aflatende ijver aanvragen beantwoordt, boekingen bevestigt, auto’s verhuurt en taxi’s regelt. En Sofie, die langzaamaan merkbaar en zichtbaar zwanger is, draait volop mee. Zonder zwaar tilwerk overigens. En afgelopen week hebben wij Linda mogen begroeten voor een morgen. Om ingewerkt te raken, zodat zij in juli helemaal in kan schuiven. 

Juni. Een heerlijke maand. Ook warmer dan mei. Deze week steeg de temperatuur op bepaalde momenten boven de dertig graden. De lange broeken krijgen zomervakantie. De korte exemplaren moeten aan de bak. Dat geldt ook voor de T-shirts en de sandalen. Het is juni. Het is zomer.

TOEN MET MEER

Ja, het is een nogal groot verschil met enkele jaren geleden, toen wij een uitgebreider personeelsbestand hadden. Maria werkte lange dagen, ook omdat zij mede het ontbijt voorbereidde. En dan wassen, strijken en 22 kamers kuisen. Nu werkt Sofia een goot aantal uren minder. Omdat we geen ontbijt serveren (daarover straks meer) en Siemon mede het wasgoed sjouwt, wasmachine en droger opstart en draaiende houdt. In het verleden hadden wij Bjern en Mylene hier aan het werk. Beide hielpen mee met boekhoudkundige zaken, zoals het in- en uitschrijven van gasten en regelmatig overleg met de boekhoudster. Bjern draaide ook lampen in en schroeven om. En hij was ook regelmatig ontvangend en uitzwaaiend gastheer. Hij en ook Mylene deden de boodschappen, omdat er ook altijd veel heerlijks op de ontbijttafel moest staan. En vergeet niet die speciale transfers die we reden voor gasten met behoefte aan wat extra aandacht en hulp. En Siemon die meestal de ontbijten deed, om daarna de boekingen te doen zoals nu ook. Wij hadden onze dependance Alekos Panorama nog en eventjes langer geleden Aladin Shop. 

Ja en dan nu met zijn drietjes. Met op de achtergrond Jurrie, die bij technische onvolkomenheden even komt inspringen. Laat ik niet vergeten dat Dick Jan vorig jaar als vrijwilliger ook flink heeft meegeholpen. Hij zal er dit jaar soms even zijn, maar dan als volleerd vakantieganger.

ONTBIJTEN NU

Wij hebben dat leuke deel van onze arbeid helaas moeten opgeven. De uitdaging om van het ontbijt een feestje te maken. Iedere dag weer. Jammer, maar het kan niet. Siemon werkt zeven dagen per week en kan geen vrije dag nemen. Hooguit wat vrije momenten. Dus ligt de prioriteit bij de dagelijkse gang van zaken. Gelukkig kunnen onze gasten uitstekend ontbijten in Hotel Mirtos, in het etablissementje Lyviko of bij Ermioni, eventjes hier verderop.

TOCH KOMT HET NOG EVENTJES TERUG

Maar dan is het oktober. Eerst hebben wij een groep van ongeveer 14 personen uit Duitsland, die we graag lekker laten frühstücken. En daarna onze laatste twee weken, waar je van harte welkom bent. Je leest er zo meer over. In die twee weken hopen we nog voor het laatst te ontbijtstralen.

NIEUWSBRIEVEN

Met het afscheid van de ontbijten komt ook het afscheid van de Nieuwsbrieven in zicht. Het is de bedoeling om waarschijnlijk begin november de laatste te publiceren. We koesteren deze contactbrieven met onze gasten. Het is altijd leuk om te maken en we glimgloeien soms van de leuke reacties. Niet getreurd: Samen met deze brief zijn er nog zes exemplaren in wording. Inclusief de lekkere menumaakartikeltjes en de columns. En niet te vergeten het laatste nieuws uit Mirtos.

EINDELIJK JE GEZICHT EENS ZIEN

Mondkapjesplicht (voorlopig) opgeheven

Vanaf 1 juni is het in Griekenland op de meeste plaatsen niet meer verplicht om een mondkapje te dragen. De verplichting vervalt in vervoersmiddelen met genummerde stoelen (vliegtuigen, intercitytreinen, langeafstandsbussen van KTEL) en alle winkels.
In zorginstellingen (zoals ziekenhuizen, centra voor eerstelijnszorg en instellingen voor ouderenzorg), apotheken en in het openbaar vervoer (bussen, metro’s, trams, trolleybussen) blijft het dragen van een mondkapje nog wél verplicht. De verplichting geldt voorlopig ook nog in taxi’s en op veerboten.
Per september wordt de situatie nader bekeken.
Tot die tijd kan ik eindelijk je gezicht eens zien.

KOM JE OOK?

17 – 31 OKTOBER: ONZE LAATSTE WEKEN

Om onze achttien seizoenen af te sluiten, hebben wij bedacht dat het leuk zou zijn, als onze vaste gasten nog een keertje zouden komen. Daarom hebben wij onderstaande informatie verzonden en/of geplaatst op Facebook. En… er komen nu een dag later al daarvoor boekingen/aanvragen binnen.

Iemand vroeg of de restaurants en winkels dan nog open zijn. Het leuke van Mirtos is, in tegenstelling tot menig vakantiedorp in het noorden, dat de maand oktober nog zijn drukte heeft. Tot het eind van de maand. Volop keuze. En dat geldt ook voor Ierapetra. En natuurlijk zijn de huurauto’s en/of taxi’s altijd beschikbaar.

Onderstaande prijzen zijn prijzen van de dag. Ze zullen naarmate de tijd vordert omhoog gaan.
Goede raad: hoe eerder je boekt, des te lager zijn de prijzen.

NU BIJZONDER LAAG GEPRIJSDE VLUCHTEN
VOOR TWEE BIJZONDERE WEKEN: 17-31 OKTOBER 2022

Amsterdam Heraklion Vanaf € 214,-
Eindhoven Heraklion € 246,-
Rotterdam Heraklion € 207,-

Op basis van 10 kg handbagage.

Wij vieren onze laatste twee weken. Kom je ook? En vier je ook mee?
Dan krijg je van ons een lekkere fles kwaliteits LYRARAKIS wijn
Wij serveren nog twee weken een heerlijk ontbijt voor slechts 8 Euro
En we organiseren een VERRASSINGSDAG

De temperatuur is nog heel goed en alles is nog open in Mirtos!

Zie voor de vluchten www.transavia.com
Zie voor de beschikbaarheid www.mertiza.com

Bel voor meer informatie:
0030-6932735224
0030-6930778477
0030-2842051208

Of mail
info@mertiza.com

HOPELIJK TOT ZIENS IN OKTOBER OF EERDER DIT SEIZOEN
(zie voor vluchtprijzen de komende maanden verderop in de Nieuwsbrief)

HOI EEN HOKKIE

Oftewel:

IN DE BUS VAN MITHI NAAR MIRTOS

Die gaat niet heel vaak. Alleen als er schoolkinderen moeten worden vervoerd. En dat is binnenkort ook weer afgelopen, want half juni begint de schoolvakantie. 

‘Zeg is dat niet dat liedje’ (vrij naar ‘Even tot hier’) 

Op de wijs van IN DE BUS VAN BUSSUM NAAR NAARDEN, een liedje uit de jeugd in de vijftiger jaren

In de bus van Mithi naar Mirtos voordat ik het wist

Nooit zal ik die rit vergeten

Dat ik naast jou heb gezeten

Jij keek mij aan, ik keek jou aan

Een schok en toen

In de bus van Mithi naar Mirtos

Gaf je mij een zoen

 

‘t Is al haast een jaar geleden

Dat wij toen tezamen reden

Ik weet nog goed hoe wij toen deden

Alsof het gisteren was gebeurd

In de bus van Mithi naar Mirtos voordat ik het wist

Nooit zal ik die rit vergeten

Dat ik naast jou heb gezeten

Jij keek mij aan, ik keek jou aan

Een schok en toen

In de bus van Mithi naar Mirtos

Gaf je mij een zoen

 

Vaak had ik je al zien lopen

Hield me hartje voor jou open

Maar ik durfde niet te hopen

Dat het zo gezwind zou gaan

Dit allemaal naar aanleiding van de plaatsing van het strakke nieuwe bushokje in Mirtos. Op weg naar Ierapetra vind je er meerdere. Wacht je daar op de bus, dan kan het liedje uit volle borst worden gezonden. Kijk dan maar eens hoe ‘gezwind’ de wachttijd dan gaat.

Griekse eilanden blijven scoren: Kreta op 2

Wat is het mooiste, leukste of beste eiland? Over het antwoord op die vraag valt te twisten, maar feit is dat de Griekse eilanden op alle lijstjes hoog scoren.

Musement heeft uitgezocht welke eilanden in de Middellandse Zee de beste bestemmingen voor deze zomer zijn. Het onderzoek leverde een top 50 op. Van de beste 10 eilanden, zijn er 4 in Griekenland te vinden.

Kreta staat op de tweede plaats, achter Sicilië. Rhodos bezet plaats 5 op de ranglijst, gevolgd door Kefalonia en Zakynthos op plaats 8 en 10. In totaal staan er in de top 50 maar liefst 26 Griekse eilanden.

De top 10 volgens Musement;

1. Sicilië (Italië)

6. Mallorca (Spanje)

2. Kreta (Griekenland)

7. Malta

3. Cyprus

8. Kefalonia (Griekenland)

4. Sardinië (Italië)

9. Djerba (Tunesië)

5. Rhodos (Griekenland)

10. Zakynthos (Griekenland)

Musement is het digitale platform waarmee je reisactiviteiten kunt boeken in meer dan 140 landen over de hele wereld. Voor het onderzoek werden alle eilanden in de Middellandse Zee geanalyseerd op basis van verschillende factoren.

Er werd gekeken naar het aantal activiteiten, het aantal stranden met blauwe vlag, het gemiddelde budget voor 1 persoon voor een verblijf van 7 dagen (exclusief vluchtkosten), het gemiddelde aantal zonuren tijdens de zomermaanden, de gemiddelde watertemperatuur tijdens de zomermaanden en de aanwezigheid van UNESCO werelderfgoed.

TRANSAVIA VLUCHTEN

Zij zijn weer opgeduikeld, de prijzen voor heen- en terugvluchten. Van luchthavens Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam en Heraklion. Kies de voor jou voordeligste heenvlucht en combineer die met de terugvlucht die jou het beste uitkomt en/of het voordeligste is.

VANGELIS OVERLEDEN

De Griekse componist en multi-instrumentalist Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Griekse persbureau AMNA op basis van een verklaring van juristen die hem vertegenwoordigden.

Volgens het advocatenkantoor overleed Vangelis op 17 mei in Parijs. Een doodsoorzaak is niet bekend gemaakt. Staatsomroep ERT meldt dat Vangelis in het ziekenhuis is overleden aan complicaties van het coronavirus.

Vangelis is onder meer bekend van zijn muziek voor de films ‘Chariots of Fire’, ‘Blade Runner’ en ‘1492:Conquest of Paradise’. Voor de filmmuziek van ‘Chariots of Fire’ won hij in 1981 een Oscar. Met het nummer Conquest of Paradise scoorde de Griek in 1992 een nummer 1-hit. Vangelis componeerde ook de muziek voor het WK voetbal van 2002 en hij maakte in 1982 het audiosignaal van het ERT-nieuwsbulletin .

Evangelos Odysseas Papathanassiou werd op 29 maart 1943 geboren in Volos. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij interesse in muziek. De jonge Vangelis experimenteerde met geluiden door op potten en pannen te slaan of spijkers, glazen en andere voorwerpen te bevestigen aan de snaren van de piano van zijn ouders.

Een heel eigen stijl

Hij nam de tonen van Griekse volksliederen en orthodox-christelijke koormuziek in zich op, maar hij volgde aanvankelijk geen muzikale opleiding. Naar eigen zeggen kon hij daardoor zijn gevoel voor creativiteit behouden.

Later studeerde hij klassieke muziek, schilderkunst en filmregie aan de Academie voor Schone Kunsten in Athene. Vangelis creëerde een heel eigen stijl, waarin hij synthesizers combineerde met klassieke instrumenten als piano’s of gitaren.

Vangelis begon zijn carrière bij verschillende popbands. In 1963 begon hij met drie schoolvrienden The Forminx. In 1968 richtte hij Aphrodite’s Child op, een progressieve rockband waarin ook Demis Roussos zat. Hun debuutsingle, ‘Rain and Tears’, was een groot succes in Europa.

‘Pionier van elektronisch geluid’

Premier Kyriakos Mitsotakis noemde Vangelis in een reactie ‘een pionier van elektronisch geluid, van Mythodia (de muziek die hij schreef voor de NASA-missie: 2001 Mars Odyssey), Oscars en grote successen’. Hij voegde er aan toe dat Vangelis ‘is vertrokken voor zijn grote reis’ van waaruit hij ons altijd ‘zijn muziek zal sturen’.

Cultuurminister Lina Mendoni noemde Vangelis ‘oecumenisch’ en zei dat zijn muziek mensen met verschillende achtergronden, nationaliteiten en culturen ontroerde. “Als een Odysseus – zijn tweede voornaam – vertrok hij vanuit Griekenland met de groepen Forminx en Aphrodite’s Child en reisde hij met zijn composities de hele planeet over.”

Twee muziekfragementen: Chariots of Fire en het veel oudere Spring, Summer, Winter and Fall:

WE WETEN HET NOG NIET…

 is tevens een kwaal van een Weegschaal. Hoewel… soms kan ik in een flits een groot besluit nemen. Maar er zijn momenten en situaties, waarin die flits een eindeloos durend moment van verduistering is. Siemon kan soms ook heel snel een conclusie trekken. Zo hadden wij jaren geleden een nieuwe auto nodig. Dus ik erop uit. Naar de Opelgarage bij ons om de hoek aan de Brederostraat in Zwolle. Drie minuten lopen van ons huis. Er waren Corsa’s in de aanbieding. Handige kleine auto’s. 

Maar de keuze was niet al te groot. Ze hadden er welgeteld nog twee staan. Eentje met een kikkergroene kleur en de andere zwart. Ik had mijn keuze snel gemaakt. Maar wat zou Siemon willen? Tegenwoordig heeft hij verstand van automerken. Hij verhuurt immers de vierwielers aan onze gasten. De automerken floepen in vliegensvlugge vaart zo zijn mond uit. Maar dat was destijds bepaald niet het geval. Bepaald niet. Het enige waar hij bij auto’s verstand van had, was…. de kleur. 

‘Moet u uw vrouw niet vragen om ook even te kijken’, vroeg de autoverkoper.  Ik ging even naar buiten om te bellen. En ja, vijf minuten later stond Siemon stralend mijn vrouw te wezen. De blozende verkoper naast zich. Tussen ons in eigenlijk. ‘Wilt u een kop koffie?’ vroeg hij. Nee, dat wilde Siemon niet. Hij had het druk, dus welke keuze had hij. ‘Deze zwarte of die groene’. ‘Ik wil geen zwarte. Die dus’ en hij wees op het kikkergroene kranig uitziende karretje. En weg was hij. Naar huis. ‘Nou dat ging snel’ zei de verkoper. Verbluft staarde hij ‘mijn vrouw’, hierna te noemen: partner, na. 

Het groene dingetje heeft enkele jaren dienst gedaan en is daarna verkocht aan onze pleegzoon, die op een dag ermee pirouettig gekoprold is. Goddank zonder enig letsel. De auto was total loss. 

Wat te doen, aan het eind van dit jaar. Wij weten het nog niet. En het is wel iets meer en iets belangrijker dan het kopen van een kikker op vier wielen. 

 

De komende maand hopen wij het eerste overleg te hebben met de eigenaar van het gebouw VILLA MERTIZA. We gaan dan praten over de overdracht en de daarbij behorende voorwaarden. Een tweede stap. De eerste was vorig jaar de mededeling van de eigenaar dat het contract niet meer zou worden verlengd. Zijn oudste dochter zal het overnemen, samen met hem, haar vader. De andere dochter van de eigenaar heeft inmiddels Myrthe Apartments overgenomen. Hoe de familie het na de overname gaat bestieren is ons momenteel nog onbekend. We hopen wat meer te horen tijdens het eerste gesprek. 

Voor ons privé is het lastig om knopen door te hakken. Siemon moet nog een kleine drie jaar na nu doorwerken. Dus als het contract afloopt nog ruim twee jaar. Hij komt oorspronkelijk uit het NT2 onderwijs. Nederlands voor anderstaligen. Daar is heel veel belangstelling voor bekwame docenten, ook vanwege de komst van zoveel Oekraïners. En Siemon gold in zijn onderwijstijd als een heel goede docent in dit vak. Maar zijn hart ligt er niet meer. Het liefst zou hij dit huidige werk als gastheer en allesregelaar nog graag voortzetten.   

En ikzelf ben inmiddels de 70 gepasseerd en wil af van de verantwoordelijkheid van het hebben van een bedrijf. Dat staat nu nog op mijn naam. 

 

Als het zover is, gaan jullie dan terug naar Nederland of blijven jullie hier wonen? Dat is de meest gestelde vraag die wij de afgelopen maanden hebben gekregen. Wij wonen hier fantastisch in ons huurappartement met uitzicht op zee. Het is een dierbare plek met ook nog eens heel fijne buren boven en onder ons. Maar er moet nog wel een andere reden zijn om hier een huis aan te houden. Twee woningen, dus ook eentje in de lage landen, dat kunnen we ons helaas niet veroorloven. 

Ook niet als wij onze eigen stukjes land kunnen verkopen. 

 

En zo kan het dat wij over zee turen. Prakkiseren, Alles overwegende in ons hart. Was het maar iets als een Kikkergroen Opeltje in een buurgarage in Zwolle. Maar helaas: we weten het nog niet.

STUK GROND DAT WIJ GRAAG WILLEN VERKOPEN.

IN PRIJS GEDAALD NAAR € 55.000,-

MIRTOS ZUID KRETA:
Altijd al gedroomd van het bouwen van een eigen huis in het buitenland? Dan hebben wij nu de kans voor u!

In het pittoreske Mirtos op het Griekse eiland Kreta, 5 minuten van de kust bieden wij u 2 stukken grond aan. De mogelijkheid tot het kopen van 1 stuk grond is ook mogelijk.

Tevens voor belegging kan het interessant zijn om er iets moois op te bouwen voor de verhuur.
Het 1e stuk grond is ca. 1642 m2 en het 2e stuk grond 984 m2

Er mogen aparte huizen worden gebouwd worden met een maximum van 177m2 en op het andere stuk grond van ca. 126 m2. Het is mogelijk 2 verdiepingen te bouwen met een maximale hoogte van 7,5 meter.

Een zwembad mag worden gebouwd buiten het gebouw om , uiteraard een openluchtbad.
De afstand voor bebouwing is 20 meter vanaf het midden van de aangrenzende weg (zeer rustige weg)

De kosten van bouwen bedragen tussen de € 1.000,- en € 1.200,- per m2. De extra kosten van water en elektra worden apart berekend maar zijn al aanwezig.

U kijkt uit over bergen en de zee, de bergen zijn rustgevend doordat er nauwelijks bebouwing is.
Binnen enkele minuten bent u in Mirtos, het leukste dorp van Kreta met een heerlijke boulevard, strand en kleine winkelstraat. Binnen 20 minuten bent u in Ierapetra, een grotere stad waar alles te krijgen is.

Graag staan wij u te woord met de vragen die er ongetwijfeld zijn!

P.S. Dick: De prijs is zeker onderhandelbaar.
Foto: Uitzicht vanaf het perceel.

Giaourtlou met gehakt

κιμά γιαουρτλού

Een recept van De Gulle Griek
Sancha Schuurs

Sancha was vorig jaar bij ons. Een heel enthousiaste kokkin en gastvrouw in de winkel in Eindhoven: De Gulle Griek. Je ziet haar hier in bedrijfskleding in de shop. Lekker allemaal hoor!

In deze schotel zit heerlijk gekruid gehakt met ui, knoflook, laurier, komijn en kaneel. Daarbij kritharaki  die gegaard is in een saus met verse trostomaat. De yoghurtsaus schep je er vlak voor het serveren overheen. 

Wat heb je nodig?

Voor het gehakt
1 kilo rundergehakt
1 eetlepel tomatenpuree
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 theelepels bouillonpoeder
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel komijn
1 eetlepel paprikapoeder
2 laurierbladeren
Zout naar smaak
Voor de Kritharaki
1/2 zak metrio kritharaki (250 gram)
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 Winterpeen in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij in kleine stukjes
1 eetlepel tomatenpuree
Een scheut zoete rode wijn, bijvoorbeeld Mavrodaphne of Imiglykos
1 muskaatnoot, geraspt
5 geraspte trostomaten (alternatief: 1 blikje tomatenconcassee)
2 laurierblaadjes
Peper en zout naar smaak
Voor de Yoghurtsaus
1/2 liter Griekse yoghurt
Paprikapoeder
Zout naar smaak
1 teentje knoflook uit de pers
Peterselie

En zo maak je het

Het gehakt
Gehakt mengen met tomatenpuree, kaneel, komijn, paprikapoeder, zout en bouillonpoeder. Laat minimaal 6 uur intrekken. Verhit een pan. Gebruik geen olie of boter! Bak het gehakt heel bruin, voeg dan laurier, knoflook en ui toe en bak nog even mee.
De Kritharaki
Ui, knoflook en bleekselderij fruiten. Een schep tomatenpuree erbij doen en meebakken (zo gaat het zuur eraf). Geraspte tomaten, rode wijn, fijngesneden wortel, geraspte nootmuskaat, peper en zout en de kritharaki erbij doen. Deze laten garen. Geregeld doorroeren om te voorkomen dat het aanbrandt. Zo nodig extra vocht toevoegen.
De Yoghurtsaus
Yoghurt doorroeren met zoete chili, paprikapoeder, zout en knoflook uit de pers.

Serveren:
Schep de kritharaki op een bord. Doe er het gehakt overheen. Daar bovenop de yoghurtsaus. Maak af met wat fijngehakte peterselie.

En tenslotte een hoop nostalgie:

In 2007 heeft RTV Drenthe opnamen gemaakt van een groep gasten uit de provincie Drenthe.
Ik ga op reis en neem mee was een serie gemaakt op enkele plekken in Europa. Dus ook bij ons. En het kreeg de titel mee: ’Tzatziki en Broene Bonen’.
Starring Kees Timmenga, Angela Sturmayr en Dick Ridder.
Jurrie kwam de beide afleveringen tegen en plaatst ze nu in de Nieuwsbrief.

NOSTALGIEIEIEIEIE

Wat leuk.

Volgende brief weer andere levende beelden uit onze historie.

opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2022  Villa Mertiza