Nieuwsbrief juni 2020

VERLAAT MAAR NIET VERGETEN
De Nieuwsbrief van juni 2020. Verlaat, omdat het rare tijden zijn. Zoveel anders is dan anders. Maar niet vergeten, omdat er iets is dat jou, lezer van de nieuwsbrief, en ons verbindt: Dat durpie aan de Lybische zee, waar miljoenen gezamenlijke voetstappen liggen.
En dat het rare tijden zijn, dat weten wij allemaal. Jij zult je eigenverhalen hebben, je eigen belevenissen. Wij niet minder. Zo zitten wij momenteel noch in Griekenland, noch in Nederland. Wij zitten, laten we het zo maar zeggen, er tussenin. Het land van Pasta en Pizza en we kunnen eigenlijk geen kant op. Nu nog niet althans.
Maar dat betekent niet, dat alles in Mirtos stil ligt. En dat er alleen lijdzaam moet worden afgewacht. Wij hebben contact met Mirtos. Er worden wat voorbereidingsdingen ondernomen en wij zijn wederzijds, Mirtos en wij, bezig de knop op seizoenstand te zetten. Langzaamaan. Zo zullen Maria en Sofia over ruim een week de poets pakken. En is er dan een stukadoor bezig het werk af te maken van Herman, dat is maart zo abrupt moest worden gestaakt. Ook de tijd dat Bjern alleen nog maar thuis mocht zitten, nog net niet met een enkelband.
Griekenland is open gegaan. Mirtos heeft de deuren geopend. Er komen via Facebook veel foto’s binnen van mensen met een glimlach. Maar waarom zitten Siemon en ik dan nog in Italie?
Simpel, de boten vanaf hier naar Griekenland mogen alleen trucks vervoeren. Noodzakelijke handel tussen Griekenland en andere delen van Europa. Maar personenvervoer in personenauto’s of te voet is nog steeds niet mogelijk. Wij hebben geprobeerd uit te leggen, met documenten in de hand, dat wij geen vakantiegangers zijn, maar inwoners van Kreta en dat wij een zaak hebben, die geopend moet worden. Er is hoog en laag gesprongen, maar de ferrydiensten hebben geen toestemming voor ander verkeer en vervoer dan vrachtwagens. De hoop is nu gevestigd op 15 juni. Dan komen er nieuwe maatregelen af. Wij zitten slechts een uur rijden van Ancona, de vertrekhaven. Onze auto is in een mum van tijd gedraaid richting haven.

Dus na onze terugkeer naar Nederland in maart, toen wij Na Slovenië Kroatië niet binnen mochten en derhalve terugkeerden, hebben wij tien weken in Friesland doorgebracht. Een prachtig land en een prettige plek op RCN De Potten in Sneek. Een huisje aan het water en groen gras voor de deur. En nu eindelijk weer vertrokken, wederom Europa door. Op 3 juni door de grens Oostenrijk Italie.
Een ding is zeker, we gaan niet nog eens terug naar Nederland. Wachten. Afwachten tot het licht op groen springt. Door racen naar boot 2, die van Piraeus naar Kreta. We hebben zo’n zin. We kunnen niet wachten, maar dat moet nog even.

Een sfeertje dan maar. Vanuit hiero, daaro aan de overkant van de Adriatische zee.

MIRTOS IS ER KLAAR VOOR

 

 

We meldden het al: Het zijn blije gezichten die door Mirtos wandelen. Blij dat langzaamaan van alles open gaat. Her en der herbergt een terrasje wat mensen en wordt er geknaagd aan Griekse lekkernijen. Of genipt aan glaasjes vrolijk makend vocht.
Er wordt schoongemaakt. Het dorp is door vrijwilligers weer gekuist, zodat je er van de vloer kunt eten. Dat doet men dan niet. Wel na afloop van een kuisdag, waar de BBQ wordt volgelegd met vleselijke geneugten. Dus ook daar wordt dan geknaagd. En de burgemeester, Alekos Pantelakis is er overal bij. Ook als in de hoofdstraatjes een grote hoeveelheid gele strepen wordt getrokken. Parkeren mag daar niet meer. Ook niet op de weg naar Tertsa, nou ja, binnen de kom van het dorp dan. Bij Villa Mertiza geldt die maatregel niet. Gelukkig mogen onze gasten er nog parkeren.

Tja, blije gezichten. Natuurlijk zijn er niet alleen gezichten van vreugde. Ja natuurlijk, omdat er hopelijk toch nog een aantal gasten zal komen. Maar owee, de zorgen zijn er ook. Mirtos is een dorpje dat in Griekenland ligt. En het land heeft nu de zoveelste dreun te incasseren. Weliswaar de corona behoorlijk buiten de deur gehouden, maar wel dankzij een heel zware lockdown. De economische gevolgen zijn natuurlijk behoorlijk dramatisch. De lage inkomens worden nog lager of verdwijnen gewoon. Wij denken aan de mensen die van het toerisme afhankelijk zijn. Winkels, horeca, verhuur van fietsen, scooters, auto’s. Taxichauffeurs. Zullen de mensen het gaan redden met een half seizoen en daarin nog eens veel minder gasten? En wat te denken van de land- en tuinbouw.

Wij hopen dat binnen alle hanteerbare risico’s vakantiegasten zullen blijven komen. In Mirtos en al die andere plaatsen waar men, wars van massa, graag mensen verwent met die spreekwoordelijke gastvrijheid.

Wij vinden het verantwoord om onze gasten te ontvangen. En zelfs verantwoord om , om ook bij dezen, mensen op te roepen om na te denken over een zomer- of nazomervakantie in ons dorp. Wat zou het fantastisch zijn als we met elkaar een mooie tijd zouden kunnen beleven en daarmee ook een duwtje in de economische rug zouden kunnen geven voor mensen die jij en wij allemaal kennen.
Denk er nog maar eens over na.

En om in de sfeer te komen een muziekoptreden op 5 juni j.j. in Hotel Mirtos. Een opname van MirtosTV! Die zul je in 2020 nog vaak tegen kunnen komen.

 

PERSONELE BEZETTING

Zoals al gemeld, gaan Maria en Sofia een begin maken met het schoonmaken van de kamers, maar ook de rest van in- en exterieur van onze accommodaties. Zij zijn er dit jaar dus weer bij. Fijn.
Wie er niet meer bij komt, is Bjern. De reden is, dat wij het met Bjern niet eens konden worden over de voorwaarden bij overname, waarvan sprake zou zijn eind van dit seizoen. Dat is heel jammer.
Bjern heeft enkele seizoenen als gastheer gewerkt en dat tot grote tevredenheid van ons, maar ook van onze gasten. Hij heeft zich in Mirtos ook zeer thuis gevoeld.
Wij bedanken Bjern heel hartelijk voor zijn grote inzet en zullen hem zeker heel erg missen. We hopen dat hij een mooie nieuwe bestemming vindt.
Mylene heeft toegezegd dit jaar nog zo nu en dan hand- en spandiensten te willen verlenen. Dat is fijn. We zullen dat ook nodig hebben, nu Siemon dit seizoen de eerste gastheer is. Mede daarom zal ik (Dick) dit seizoen hem terzijde staan en dus voor een paar maandjes deel uitmaken van het Mertiza Team.

REGELS IN MERTIZA EN ALEIKOS PANORAMA

Momenteel zijn wij nog niet in staat om alle maatregelen die er in Griekenland zijn genomen en genomen zullen worden volop te bestuderen. Wij weten al wel, dat wij alle eventuele verordeningen zullen naleven. Eentje daarvan is, dat er momenteel nog geen toestemming is voor buffetten. Voorlopig zullen wij dus onze bekende ontbijtbuffetten niet aanbieden. Zodra dat wel mag, gaan de lekkernijen weer de bar op. Gelukkig is de bakker min of meer om de hoek en ook de supermarkt.
De tuin zal de plek van ontmoeting blijven, maar misschien met een aantal metertjes afstand. We gaan het echt allemaal heel goed bekijken. We vertrouwen erop, dat het heel goed kan allemaal.

VLUCHTEN VAN EN NAAR HERAKLION

Hierbij de prijzen van Transavia. Blijf ze in de gaten houden. Je kunt een combinatie maken van heen- en terugvlucht, die soms redelijk voordelig kan zijn. Bijvoorbeeld heen wel prijzig, maar terug weer niet of omgekeerd. Vooral de eerste periode juli en de laatste augustus.
In de media lazen we dat luchtvaartmaatschappijen hun prijzen verlagen. Dus wie weet. Blijf het, nogmaal, volgen. En anders helpen wij je gewoon.

EN ONZE PRIJZEN?

Wij hanteren dit jaar GEEN HOOGSEIZOENPRIJZEN! En Mirtos kent in de horeca bepaald geen hoge prijzen.

maart t/m 25 april1 week2 wekenextra dagprijs
Studio€ 280,-€ 560,-€ 40,-
2 Kamer Appartement€ 400,-€ 770,-€ 55,-
26 april t/m 14 oktober
Studio€ 370,-€ 695,-€ 50,-
2 Kamer Appartement€ 520,-€ 920,-€ 65,-
15 oktober t/m 15 november
Studio€ 280,-€ 560,-€ 40,-
2 Kamer Appartement€ 400,-€ 770,-€ 55,-
maart t/m 25 april1 week2 wekenextra dagprijs
Studio€ 280,-€ 560,-€ 40,-
2 Kamer Appartement 3 persoons€ 380,-€ 740,-€ 55,-
2 Kamer Appartement 4-5 persoons€ 450,-€ 870,-€ 65,-
26 april t/m 14 oktober
Studio€ 320,-€ 580,-€ 40,-
2 Kamer Appartement 3 persoons€ 450,-€ 860,-€ 60,-
2 Kamer Appartement 4-5 persoons€ 490,-€ 920,-€ 65,-
15 oktober t/m 15 november
Studio€ 280,-€ 560,-€ 40,-
2 Kamer Appartement 3 persoons€ 380,-€ 740,-€ 55,-
2 Kamer Appartement 4-5 persoons€ 450,-€ 870,-€ 65,-

3 kamer arrangement – tot 6-7 personen: prijzen op aanvraag.

Uw verblijf korter of langer dan 1 of 2 weken is uiteraard ook mogelijk. Onze dagprijzen zijn nooit hoger dan 1/7 van een weekbedrag en worden zelfs lager als u meer dan een week bij ons verblijft.

Prijzen voor singles

20 procent korting op de studio prijzen.

Prijzen zijn inclusief

Airconditioning, Wifi, 2 x per week schoonmaak, bedlinnen, handdoeken.

Gebruik van het zwembad van onze collega’s dichtbij.

Geen extra kosten achteraf en geen extra kosten bij preferentie.

Gratis leenartikelen

Senseo Crema en Nespresso koffiemachines. DVD-speler, haardroger en voor onze jongste gasten: babyfoon, kinderstoel en kinderbed.

Zangeres Haris Alexiou stopt ermee

Een jaar of zeven geleden hadden wij de avond van ons leven. Xaris Alexiou trad op in Ierapetra. De bekendste zangeres van Griekenland op slechts 14 kilometer van Mirtos. En het was een feest. Ook voor haar, want ze zei toen, dat ze nog nooit op een schoolplein had opgetreden. Ze voelde zich senang als schooljuffrouw, zei ze. Veel mensen die Griekenland hebben bezocht zijn in aanraking gekomen met de vrouw met die typisch warme stem. CD’s gekocht om in de winter het zomergevoel van Griekenland weer op te roepen. En nu stopt ze ermee. Een artikel in Parakalo:

Haris Alexiou zet een punt achter haar imposante loopbaan. De populaire zangeres heeft problemen met haar stem en besloot dat het beter is om te stoppen. Ze neemt geen nieuwe nummers meer op en stopt met live optredens.
“Ik zing niet meer zo goed als vroeger”, zei Alexiou in een interview met Fotis Apergis in het programma ‘Κατάλληλη Ώρα’ op de Griekse radiozender ERA. “Mijn stem wil niet meer, mijn stem ‘luistert’ niet meer naar mij en ik zei dat het beter is om te stoppen.”
De uiteindelijke beslissing om te stoppen nam de zangeres tijdens een optreden voor de beroemde componist Stavros Xarhakos. “Ik zei tegen mezelf: je verdient dit niet. Het was niet gemakkelijk en natuurlijk was ik verdrietig”, zei ze.
Ook bekende Alexiou in het interview dat ze geen liedjes meer schrijft. “Ik schrijf geen nummers meer. Als ik schrijf, wil ik het zingen, dus wat zou ik nu moeten schrijven?”

Dimitroula mou
Alexiou (een pseudoniem van Chariklia Roupaka) werd op 27 december 1950 geboren in Thebe. Ze verwierf haar eerste roem in Griekenland toen ze in 1972 meezong op het album ‘Mikra Asia’ van de populaire zanger George Dalaras. In 1975 bracht ze haar eerste solo-album uit: ’12 Laika Tragoudia’, waarvan het nummer ‘Dimitroula mou’ de favoriet was van het grote publiek.

Haroula
De zangeres werkte samen met de belangrijke Griekse songwriters en componisten, trad op in grote theaters over de hele wereld en won diverse prijzen. Alexiou heeft meer dan dertig albums opgenomen en werkte ook mee aan albums van andere muzikanten. Ze groeide uit tot één van de populairste artiesten in Griekenland, waar ze liefkozend Haroula wordt genoemd.
Het nummer waarmee Alexiou internationaal waarschijnlijk het meest bekend is geworden, is ‘To Tango Tis Nefelis’. Het is een cover van ‘Tango to Evora’ van de Canadese Loreena McKennitt, waar Alexiou een Griekse tekst bij schreef.

Column van Dick

ITALIE EN GRIEKENLAND

Wij kennen Italie een beetje. Driemaal zijn wij er op vakantie geweest, afgezien van een paar korte tripjes. Siemon een stedentrip met zijn jongste broer naar Rome en ik op zoek naar zakelijk geluk in Toscane en Umbrië. Siemons trip ging beter dan mijn avontuurtje, dat eindigde in chaos, toen bleek dat accommodaties verhuren in dit land andere koek is dan ooit een Hollandse camping runnen, wat ik ook gedaan heb.
Onze grote vakanties in Italie, in 2000, 2002 en 2004, waren bijzonder en de herinneringen daaraan zijn ook nu nog bijna alle prettig. Driemaal hebben wij er een groot huis gehuurd. Veel te groot voor twee heren op (af)stand. Dus deden wij een uitnodiging uitgaan naar vrienden en betrouwbare kennissen en familieleden met de vraag of zij geïnteresseerd waren in een Italia vakantie van één week, tien dagen of twee weken. Een kamer delen, en met meerderen de tafel delen vol Italiaanse heerlijkheden die om de beurt dienden te worden bereid. En niet vies van een Italiaanse alcoholische versnapering. Dat werd een succes. Wij bleven vier weken en hadden zodoende al die weken profijt van wisselende vakantiecontacten. Heel stiekem had ik ook een beetje in mijn achterhoofd een soort van Bed and Breakfast toekomst. Hoe zou dat bevallen? Dus ik was vooral van het bereiden van de ontbijten, wat later in Mertiza is voortgezet.
Wij maakten met wie wilde mooie toeren en andere excursies om ’s avonds moe maar voldaan te beginnen aan de bereiding van roomvolle maatlijden. Roomvol? Ja, volle room bij of in bijna ieder gerecht. Tot iedereen bijna plofte. Ik ben in die vakanties al gauw vijftien kilo aangekomen. Dankzij ondermeer vrienden, betrouwbare kennissen en evenzo betrouwbare familieleden. Alle huiskamerkeurmerkkoks. Alle volvetmakers.
We zaten op de mooie plekjes of bij benadering. Met zwembad in de tuin als luie beloning van een dag nietsdoen.

Maar ik miste iets. En Siemon ook. En al die mede gasten ook. Vooral diegenen die Griekenland kenden. Bij mij begon dat op een moment een beetje zeurend. Dreinend, als ik in een stadje, op een pleintje, in een straatje tevergeefs zocht naar leuke terrasjes. Of ’s avonds naar een restaurantje met buitenbediening. De bediening was in Italiaanse velden noch wegen te vinden. Ook niet-bedienende mensen ontbraken. Zo vaak zó opvallend weinig mensen op straat. Luiken dicht, deuren op slot, alsof de pest rondwaarde. Of de Corona, dat we nog niet kenden. Dus maakten we het in onze villa druktevol gezellig en dat was het ook. Maar tijdens de tweede helft van de vier vakantieweken had ik stiekem al in mijn agenda gekeken of ik in september nog een paar weekjes kon wegpiepen van mijn werk om Griekenland de kans te geven zich nog even in mij te nestelen. De winter die eraan kwam duurde immers lang.

Nu zitten we in dit mooie land. In Le Marche. De Marken. Een prachtig heuvelachtig gebied. Hartstikke groen. Het landschap lijkt op midden Kreta, zo rond Alagni en Pesá, het wijngebied dat onze gasten zo goed kennen van de bezoeken aan de Lyrarakis wijnproeverij. Vanaf een prettige bovenverdieping kijken we in de verte uit op de Adriatische zee. Na een ritje gisteren zeiden we: Mooi, maar waar zijn de mensen? In ieder geval niet op terrassen. Die zijn er niet.
Het is het missen van het Griekse buitenleven, de mensen in de schaduw van een oude plataan, de ouderen met de hand onder de kin rustend op een tafeltje tje tje. Een groet, een knik of een uitnodiging om er bij te gaan zitten. Een tuinboon pellen als mezè bij een raki.

De heimwee naar Griekenland in die beginjaren van deze eeuw besluipt me juist hier weer. Ik kijk naar de Adriatische zee in de verte en weet dat ik die nog moet bevaren, tot we weer daar zijn, aan de overkant, waar we het allerliefste vertoeven. Griekenland

Recept Auberginepasta

Om in onze verblijfsstatus in Italie te zijn en te dromen van het aankomende vertrek naar Griekenland hier een heerlijke combi van de twee mooie landen:
AUBERGINEPASTA

uit www.budgetkoken.eu

INGREDIËNTEN

 • 2 Aubergines
 • 4 Eetlepels Olijfolie
 • 1 Teentje Knoflook
 • 300 Gram Spaghetti of tagliatelle
 • 15 Gram Verse basilicum
 • 100 Gram Geraspte Parmezaanse kaas

INSTRUCTIES

 • De aubergines in stukjes of net als op de foto in plakken snijden. Met zout bestrooien om vocht uit de groente te trekken. Laat dit 10 minuten staan.
 • Na de tijd droog deppen met keukenpapier.
 • Olie in een koekenpan verhitten. Boven de pan de knoflook uitpersen. Doe dit en de aubergine in de olie, en bak de aubergine in 10 minuten goudbruin.
 • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Hak de basilicum in stukjes, en hou wat apart voor de garnering.
 • De aubergine op smaak brengen met zout en peper.
 • De helft van de kaas door de aubergine mengen, zo ook de helft van de gehakte basilicum.
 • De pasta afgieten en door de aubergine mengen.
 • Strooi er wat Parmezaanse kaas over. Garneer met de stukjes basilicum.

 

 

EET SMAKELIJK / KALI OREXI / BUON APPETITO

opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020  Villa Mertiza