
Nieuwsbrief juli 2021
Het is halverwege juli. Buiten geeft de thermometer 30 graden aan. Op het Mertizaterras is een tafeltje beschikbaar gesteld voor een laptop. Er moet nodig een Nieuwsbrief komen. Dus in korte broek en mouwhemd en terzijde een bakje Nespresso, aan de slag. De vingers even door de versoepelaar en dan mogen ze over de toetsen dansen.
Het is nog wat rustig in en rondom Mertiza. Zo nu en dan schuifelt er een gast door de tuin. En verlaat een andere gast het trappenhuis. Het dorp roept, maar met een bescheiden volume. Uitzondering een avondconcertje bij Platanos, maar dat is inmiddels al weer eventjes terug. Er rijden wat auto’s in, en bij ons vooral, uit. Aan het eind van de middag vertrekken elders wonende strandgasten, die Mirtos prefereren boven de stad Ierapetra. Daar waait het stevig. Hier niet. De zee brengt zomerbriezen, waar de badgasten prettig gestemd van profiteren. En dus ook alle horecamensen. Het gaat zo op het oog niet slecht met Mirtos. Terecht. Zelfs zo niet slecht, dat midden in het dorp een heuse ijssalon is geopend, na een metamorfose. Van asgrauwe bunker naar kleurrijke hunker. IJshunker. Een aanwinst. Voor de broodnoodzakelijke verkoeling.
Een bijzonder seizoen. Heel bijzonder. Talloze indrukken spelen met onze gedachten. Vaak wat onrustige hersenspinsels. En wij, hier in Mertiza, in Mirtos, zijn niet de enigen. Wij communiceren met onze vaste gasten of aankomende gasten. Over nieuws en nieuwtjes. Scoops en fake nieuws. Is het echt waar dat je alleen gevaccineerd op een Grieks terras mag zitten? Hoezo? Heb ik gelezen in De Telegraaf. Onzin. De krant die al nooit enige affectie heeft getoond richting Griekenland.
En hoe zit het dan met papieren, testen en onze lieve Heer mag weten wat nog meer.Met regelmaat kijken wij in onze mailbox. Weer een boeking. Het verrast ons blij. Geen annulering. Ook blij. Nog blijer. Maar natuurlijk: we houden ons hart wel een beetje vast. En dat willen we nu juist niet. Ontspannen gastheerschap. Dat willen we. En als we de momenteel aanwezige gasten mogen geloven, slagen wij er in op alle fronten ontspanning te leveren. Natuurlijk gaat ook hier al het wereldnieuws niet aan ons voorbij. En dat levert wat gesprekstof op. Ook over wat de wereld zo bezig houdt, maar niet te lang. De zee roept immers zomerbriesjes.
Een gast loopt langs. Gelokt door die zonnige zeekant. “Wat is het hier toch heerlijk”. Ik hoor een gelukzucht. Twee zelfs. En daar gaat een wapperende omslagdoek richting boulevard.
En dat gevoel overstijgt alles. Ook onze zorgen. Die worden zorgjes. Nou, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Ook dat van gastheren van een heerlijk onderkomen in Zuid Europa.
DE HOOGZOMERMAANDEN
Wij hebben in de maanden juli en augustus plek. Nog behoorlijk plek zelfs, hoewel we momenteel helemaal niet ontevreden zijn. Toevallig gisteren nog twee boekingen binnen een uur. Villa Mertiza is de laatste tien jaar niet echt in eerste instantie de hoogzomerbestemming geweest. Voldoende mensen. Dat wel, maar niet nokkie nokkie.
Kijkend in onze planning kunnen we je eigenlijk altijd wel aan een onderkomen rondom onze zomertuin helpen. Elders in deze brief vind je de vluchtprijzen van Transavia. En verder kun je natuurlijk ook bij Corendon.com kijken of Easy Jet. Kom je daar niet uit, dan kun je ons altijd bereiken.
En je weet:
- Je kunt bepalen welke datum je wilt komen en je weer wilt of moet vertrekken. Een dag of een paar dagen eerder of later kan aanmerkelijk schelen. En dat geldt ook voor de luchthaven van vertrek. Kijk, als dat voor je kan, of een andere luchthaven beter uitkomt qua terugvlucht. Dus bijvoorbeeld heen vanaf Rotterdam en terug vanaf Eindhoven. En tenslotte: je bagage hoeft niet altijd heel zwaar te zijn. Handbagage inclusief bij Transavia is maximaal 10 kg. Bij Corendon is dat 8 kg. Veel kleding heb je niet nodig. En badlakens hebben wij voldoende.
- Villa Mertiza heeft de hoogseizoenprijzen al twee jaar geleden afgeschaft en niet stillekes verhoogd. Wij bieden voor een heel redelijke prijs een heerlijke studio of appartement. Bij ons is het heerlijk onderuit zakken in de tuin, onder de lommerrijke moerbei.
Komende zomer serveren wij nog geen ontbijten. Helaas zijn de regels daarvoor te strikt. Maar wil je een prima ontbijt hebben? Dan raden we bijvoorbeeld Hotel Mirtos aan. Wil je ontbijten in onze tuin? Met zelf gekochte producten? Ga je gang. Geen probleem.
Vorig jaar konden we maar beperkt een tussendoor light cleaning van je onderkomen aanbieden. Dit jaar is het nodige versoepeld, dus na 3 of 4 dagen onze bekende lichte schoonmaak en schoon linnengoed. Sofia, onze jonge, maar inmiddels ervaren schoonmaakdame zorgt goed voor je.
Meer en meer worden er betalingen verricht met een pinautomaat. Die hebben wij in ons kantoor. Het werkt hetzelfde al pinnen in bijvoorbeeld je supermarkt. Een andere mogelijkheid is cash betalen. Er is in Mirtos een ATM in het gebouw van Hotel Mirtos. Cash geld is per transactie per dag vaak mogelijk tot 400, 450 of 500 Euro. Wel betaal je een paar Euro commissie. Dat geldt ook voor concurrentie bankomats. Je kunt natuurlijk altijd nog op onze bekende ING rekening overmaken. Dat kan zelfs als je hier inmiddels bent. Graag betaling op de dag van aankomst of de daarop volgende dag of dagen. Dat zou fijn zijn.
VLUCHTEN VAN NEDERLAND NAAR HERAKLION EN TERUG
Dit is een momentopname. Prijzen kunnen veranderen.
AUTOHUUR OP KRETA
Al sinds ons eerste jaar, 2005, werken wij samen met Prima Rent of Prima Tours. Het bedrijf is gevestigd in Ierapetra. Dat is een groot voordeel, als er onverhoopt iets aan de hand is met je huurauto. Dan is de service snel geregeld, zo om de hoek.
Dit hoogseizoen, dat nog maar net is begonnen, lijkt er ineens een run op huurauto’s. Ook bij Prima Rent. Ik kom daar nog wel eens in de garage, waar hun grote parkeerterrein naast ligt. Vorige week was ik nogal verbaasd. Bijna geen van de ruim 200 auto’s stond daar nog. Navraag leerde dat alles was verhuurd, wat verhuurd kon worden. En al snel kregen we door dat ook andere verhuurbedrijven geen voorraad meer hadden. Er is maar 1 conclusie mogelijk: Kreta heeft een uitstekende bezetting. Dat bekent ook, dat de prijzen van de auto’s vaak hoog liggen. Er gaan geruchten van woekerprijzen. Internationaal blijkt dat ook voor te komen. Men wil blijkbaar schade inhalen.
Wij zijn daar niet zo van. Ook wij hadden makkelijk onze prijzen kunnen verhogen. Maar als dat even niet hoeft, als dat even kan worden vermeden, dan doen we dat. Ons motto is: Dan hebben we er allemaal wat aan.
Kom je onze kant op en wil je een huurauto? Handig om deze zo snel mogelijk vast te leggen. Siemon helpt je er graag bij. Heeft Prima er geen? Wij zoeken dan naar een alternatief. Gaat altijd lukken.
NUMMERPLATEN




En nu we het toch over auto’s hebben. Nummerplaten. De een zegt het helemaal niets. De anders heeft er iets mee. Is dit vooral een machomannendingetje? Wie weet. Wie niet.
Ik kan me nog een nummer van een van de eerste auto in ons gezin herinneren. DE 60 54. Een Ford Taunus. Begin jaren zestig moet dat zijn geweest. Na een flink aantal jaren begonnen de nummerplaten met cijfers, afgesloten met twee letters. En zo verschoof er van alles op voor- en achterkant van de wagens. En moet je nu zien. Dat komt ook, omdat in Nederland er zoveel auto’s zijn geregistreerd.
In Griekenland rijden er veel minder auto’s op de weg. Van glimglom nieuw tot brakbarrel. Hoe sommige van die laatste categorie nog door de verplichte Griekse APK komen is een raadsel. Denk aan de pick-up van onze lokale herder.
Iedere regio heeft hier zo zijn eigen code. Neem nu het eiland Kreta. Dat is onderverdeeld in vier provincies. Van west naar oost: Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi. En iedere provincie is te herkennen in de nummerplaten. Chania begin met een X (uitgesproken als een wat zachtere G). Na die X komen dan nog twee letters. Rethymnon heeft herkenbaar PE met nog een derde letter. P is de R in het Griekse alphabet, dus RE. Heraklion begint met een H (een I in het latijn) en dan nog twee letters. Tenslotte Lassithi. En dan ontdek je dat de letters beginnen met de hoofdsteden van de provincie. Want onze provincie hier in het oosten heeft Agio Nikolaos als hoofdstad. AN. En daarmee begint de nummerplaat. Na ANA, ANB, ANZ, ANH ANK ANM hebben we sinds een paar weken de nieuwe combinatie ANP. (makkelijk te onthouden dankzij het in Nederland veel gehoorde: Dit is het ANP met het nieuws).
Nou, ik hoop dat je er wat bent uitgekomen. Zie je veel combi’s met AN voorbij stuiven? Dan zit je in het juiste gebied. Dan ben je in,, of in de buurt van, MIRTOS.
VOORTREFFELIJK
Al onze gasten weten het. En nog veel meer mensen ook: Olijfolie uit Kreta is top. Al jaren hebben wij van onze Maria voortreffelijke olijfolie gekregen en soms afgenomen. Een mooie bijverdienste.
Wat is dat dan lekker: lokale olijfolie. Hoe je dat echt goed kan proeven? Gewoon een klein plasje op je bord, eventueel een snufje zout en dan dit gemengd met een stukje brood tot je nemen. Zo kan je proeven hoe de olijfolie echt smaakt. Als wij naar Nederland gaan, nemen we voor deze en gene enige blikken mee. Onze vrienden en familie trakteren wij dan op een litertje en wat overblijft gebruiken wij in de wintermaanden.
Op Kreta zie je eindeloos grote velden met olijfbomen. Langer soms dan je kunt kijken. Geen wonder. Naar schatting staan op Kreta 20 tot 30 miljoen bomen, die in het najaar en de winter worden ontdaan van hun olijven. De meeste worden geperst en dan is er een mooie oogst van vloeibaar goud. Topkwaliteit. En dat heeft gezorgd nu voor een beschermde status. Zoals meerdere producten al is toegekend.
Beschermde status voor olijfolie van Kreta
Olijfolie van Kreta wordt opgenomen op de lijst van producten met een beschermde geografische aanduiding (BGA). Griekse Ministerie van Landbouwontwikkeling en Voedselvoorziening heeft de aanvraag goedgekeurd.
Het verzoek om de naam ‘Kreta’ de BGA-status te verlenen, was ingediend door vier landbouwfederaties op het eiland. Kreta is goed voor ongeveer een derde van de totale olijfolieproductie in Griekenland.
De olijfolie van Kreta is van zeer goede kwaliteit en lokale producenten hebben talloze (internationale) onderscheidingen gekregen.
Een beschermde geografische aanduiding (BGA) of beschermde oorsprongsbenaming (BOB) moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad. Voor deze producten is vastgelegd waar en/of op welke wijze ze geproduceerd mogen worden.
Op de lijst staan zo’n honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese Unie.
Bron: Parakalo
LAND TE KOOP
Op bijgaande foto zie je het priegelbordje van de makelaar. De auto’s die er langs rijden kunnen het niet zo goed lezen. Moeten we iets anders op verzinnen.
Maar wat blijft, is het feit, dat we het graag verkopen. Dus nogmaals aandacht voor onderstaand artikel. En de prijs? Die is best onderhandelbaar!
In 2009 hebben wij twee stukken land gekocht met de bedoeling er te gaan bouwen. Helaas is er vanwege de crisis destijds niets van gekomen. En omdat het geld ontbreekt om dit alsnog te doen
zetten wij ons bezit te koop. Jammer eigenlijk, want de ligging is heel mooi, even buiten Mirtos met zelfs een uitzicht op de Crissi Eilanden.
Wij hebben op beide stukken toestemming voor het bouwen van een huis.
Je kunt contact opnemen met de makelaar CRETE ESTATE in Makrigialos, een vertrouwd adres.
CRETE ESTATE Aggelakis Giorgos Makrigialos Sitia, Crete Greece |
info@creteestate.com Tel: +30 28430 51707 Fax: +30 28430 51707 Mobile: +30 6976 438697 |

EEN MOOI STEL
Zojuist teruggekeerd. Een moeder met haar zoon. Zo’n zoon die best nog wel een jaar met zijn moeder op zomervakantie wil. Van eventuele denigrerende opmerkingen in zijn vriendenkring trekt hij zich niets aan. Zo’n blik in de ogen van: “En? Wat zou interesseert jou dat, dat ik met mijn moeder op vakantie ga?”
Nou kan hij makkelijk praten natuurlijk. Hij heeft gewoon een heel leuke moeder. Een mooie mevrouw, zonder ook maar een fleem van getut. Die het liefst in een open dakkie over het eiland rost. Aanvankelijk in een jeepie, maar dit gevaarte, afgekeurd als legertank, was dan stoer, maar ook vallend in de categorie ‘ruftige rammelkast met stuur ontkrachting’. Wij van de Mertizaas hebben het gevaarte omgeruild en ondanks de schaarste van huurauto’s stond er nog een kittig wit vijfhonderdje met een rood opendakje. Nou, daar past de moeder in als gegoten en de zoon kan er totaal noncha in onderuit hangen. En zo reden zij vanmorgen, of begin van de middag, dat mag ook, richting het oosten. Ierapetra en dan verder langs de kust. Twee blonde koppies in de tegenwind, die een rijdende auto nu eenmaal veroorzaakt. Gelukkig net op tijd de petjes op en toeren maar. Doel was een strand dat wij hadden aangeraden. Maar helaas wilden meer weggebruikers die kant op, dus de rit ging lang duren. Uiteindelijk vonden ze het aanbevolen strand. Een luxere versie van ‘gewoon een strand’. Met witte ligbedjes, een licht hemeltje erboven en dikke kussens aan het hoofd end. Maar moeder keek zoon aan en zoon keek, nog even licht verveeld, terug. En toen bleken hun lichtblauwe ogen voldoende te hebben gezegd. Nee, niet hier. We gaan verderop. Een strand met hangmatten konden zij zich nog herinneren. Lummelliggen en een hapje eten. Dus naar Diaskari, wat sommigen van onze Nieuwsbrief lezers zich kunnen herinneren. Even achter Makri Gialos.
Onze vraag bij terugkeer was natuurlijk: “Hebben jullie lekker gegeten”. Dat wel, bleek al snel. Beter dan eerder deze week in Agios Nikolaos, waar ook daar moeder en zoon het roerend met elkaar eens waren: “Zuinig, karig, gierig en smering”. De moeder bracht het ongeveer met deze woorden. De zoon maakte er walggeluiden bij, die onderuit zijn tenen kwam. Zij de tekst, hij de geluidseffecten. Zonder elkaar aan te kijken. Gewoon perfect getimed. Prima Team.
Oja, ik zat nog in Diaskari met mijn verhaal met de vraag of het lekker was. En dat was het. Zeker. Minpuntje: vonden beide, de wachttijd: Vijf kwartier. Je zou denken dat twee gezonde Hollandse magen, een moedermaag en die van een opgroeizoon zoveel lawaai konden produceren, dat de bediening neigingen kreeg om een stapje harder te lopen of de keuken een stapje sneller te koken. Dat kan ook. Maar nee, ondanks de alarmgeluiden moest er dapper in geduld worden geoefend.
Ze zijn weer terug dus. De terugrit ging drie keer zo snel. Roken de Fiat pk’s de stal? Nou ja, ze zitten hier. Neergeploft. Zoon wat gelaten maar toch ook tevreden voor zich uit kijkend. Moeder topgenietend van een peukje.
Ze zijn blij. Heel blij. Dat ze weer terug zijn. In Mirtos. Zoonlief prijst daarbij het schone zeewater van ons dorp. Moeder beaamt dat het niet lekker is met allerlei zeewier gekietel en ander gerotzooi rond de benen. Ongewenste zee intimiteiten zijn niet fijn, noch voor een moeder, noch voor haar zoon.
De peuk bereikt het eindpunt. Het geduld van de zoon ook. Hij wil naar het strand. Ons strand. Het fijnste dat hij kent. Moeder wil ook. En samen lopen ze even later Mertiza uit. Rechts af. “Nog effe zwemmen”. Zegt de moeder. En dan draait ze zich pontificaal om. Ik ga gewoon nergens anders meer naar toe. Ik blijf hier. En zoon kijkt haar aan. Een tevreden korte glimlach. Je ziet dat hij trots is op haar onverstoorbare doelgerichte houding.
Met zo’n wilskrachtige moeder wil toch iedere grote groeizoon tien dagen op vakantie?
Nou ja, hij in ieder geval. Zonder twijfel. En het levert een mooi stel op.
Griekse aardappel stoof met sperziebonen
Heerlijk snel eenpansgerecht van aardappels en sperziebonen in tomatensaus met een snuf kaneel en oregano
HOOFDGERECHT Klaar in 40 minuten
3 À 4 PERSONEN
Ingrediënten
- gr aardappel of grote kriel (vastkokend)
- 500 gr sperziebonen
- 500 ml tomatensaus (gezeefde tomaten)
- 100 gr feta
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 0.5 theelepel kaneel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 0.5 theelepel suiker
- Snuf oregano
- snuf peper en zout
- handje walnoten
- olie om in te bakken
- peterselie

Bereiding
Verwijder eventueel de uiteinden van de sperziebonen indien dit nog niet gebeurd is en kook de sperziebonen ca. 12 minuten in een pan met water. Snijd de aardappels in gelijke grote stukken of gebruik grote krieltjes en kook deze ook ca. 12 minuten. Laat de sperziebonen en aardappels uitlekken.
Snipper de ui en knoflook en fruit aan in een beetje olie in een grote (wok)pan. Voeg de aardappels toe en de kaneel, paprikapoeder en oregano. Bak een paar minuutjes en voeg dan de sperziebonen en tomatensaus toe. Voeg de suiker toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de Griekse aardappelschotel ca. 15 minuten zachtjes stoven en verdeel de walnoten, feta en peterselie erover voor het serveren.
Tip: dit recept is vegetarisch maar je kunt er ook stukjes (vega)kip aan toe voegen na het bakken van de ui en knoflook. Lekker met wat pitabrood. Je kunt ook de aardappels en sperziebonen niet voorkoken en laten garen in de saus, dit duurt iets langer. Houd dan een stooftijd van ca. 45 minuten aan.
Bron: Leuke recepten

