
Nieuwsbrief januari 2020
GELUKKIG 2020 – 2030
Zo, daar is’ie dan: De eerste Nieuwsbrief van het nieuwe jaar en het nieuwe decennium. Dat laatste, om het extra interessant te maken. Zou zo’n Nieuwsbrief het nog tien jaar volhouden, dus edities kennen van 2030?
Wel, dit soort vergezichten of dromerijen, net wat je wilt, zijn niet des Grieks. En al helemaal niet in de leefwijze opgenomen van de Kretenzers. Die leven zoals je vast en zeker weet, vooral bij de dag. En dat is niet zo raar. Sterker nog, het is aan te raden. Gisteren is voorbij en morgen moet nog komen. Als je of in heimwee of in dromerij wilt leven, prima, maar dan ontgaat je veel van het hier en nu. Wat een wijsheid, nietwaar?
Maar juist een Nieuwsbrief appelleert aan onze gevoelen van heimwee en verlangen, die twee met name. In zo’n maandelijkse verschijning denk je terug aan momenten van gelukzaligheid. Zon, zee, lui, verlummeltijd, maar ook schoonheid, geuren, smaken. Terugdenken, maar misschien ook wel vooruit denken. Zin om weer te gaan. Die andere wereld instappen bij de laatste trede van het vliegtuig. Rijden door het adembenemende landschap, aankomen in dat dorpje aan zee. De eerste wandeling naar het strand, het eerste drankje, het eerste hapje.
Al die gedachten, terwijl buiten grauwgrijs Hollands winterweer niet van onze zijde wijkt. Wij hopen ze wat op te roepen. Gevoelens van klein geluk. Beelden van dat plekje op aarde dat toch bijzonder is. Zo bijzonder, dat je er altijd wel naar terug wilt. En omdat je vandaag leeft, kun je ook vandaag deze Nieuwsbrief lekker doorlezen en je even verderop wanen, alsof je er nu bent. En heel misschien boeken. Nu. Direct.
Veel leesplezier en ja, natuurlijk een heel mooi Níeuwjaar.
En… dit nieuwe jaar heeft verlaagde prijzen in Villa Mertiza en Aleikos Panorama!!
Kijk op onze website(s).
KRETA IN CONCERTGEBOUW
Ook zo van bepaalde tradities genoten, afgelopen feestdagen? Ja, ja… Van sommige. Wellicht niet van het idioot vele vuurwerk, ter waarde van 77 miljoen Euro. In ieder geval, het gelukkigste hondje van Kreta, Balou, had voor het eerst in zijn vijfjarig leven trillerij in zijn lijf. Voor het eerst wat bang. Er zal nog heel wat worden af gediscussieerd, zo is de verwachting.
Wij van Villa Mertiza zullen dit jaar nog een vuurwerkshow krijgen. Rondom 00.00 uur, tijdens de Pasen. Nou…. Show. Pijltje hier, knalletje daar. Immers Pasen is het echte Nieuwjaar voor De Orthodoxe Grieken. Maar duizendklappers of zo, die hoef je niet te verwachten. Goddank is de opstanding van Christus wat geluidsarmer. En jij kunt daar ook bij zijn. Zie verderop in deze brief.
Een traditie waar menigeen de laatse jaren van smult is het Nieuwjaarsconcert. Uiteraard dat Straussmoment uit Wenen, met de onlosmakelijke afsluiting met de Radetzky Mars. Het Nieuwjaarsconcert uit Nederland is aanmerkelijk minder voorspelbaar: Het Nederlands Blazers Ensemble, wereldberoemd overigens heeft iedere jaarwisseling een verrassend concert in petto. Afwisselend, ingetogen en dan weer uitbundig. Alle uitvoerenden staan het hele concert op het grote podium van het concertgebouw. Dit jaar verraste het gezelschap ons ook op muziek uit Kreta. Vader en zoons Xylouris speelden muziek die wij kennen. Althans de muzieksoort, die uit Kreta. Hoevaak hebben wij het kunnen beleven op de tennisbaan met dans en al.
Met het blazersensemble was dit een geweldig hoogtepunt van het concert. Geniet van de drie nummers op YouTube:

TWEE WANDELWEKEN IN 2020
De Wandelweek in april is elk jaar een succes. Angela en Bjern staken de koppen bij elkaar, om er volgend jaar ook een in het najaar te organiseren. Eind oktober heeft immers ook een bijzondere sfeer. Beide programma’s staan inmiddels online en kunnen per direct geboekt worden.
In 2020 is Angela Sturmayr wederom jouw gecertificeerde gids. Zij brengt je naar onbekende plekken en zorgt voor bijzondere ontmoetingen. Zij kan je alles vertellen over de natuur en de cultuur op Kreta. Door haar meertaligheid – waaronder Grieks en Nederlands – brengt ze jou gemakkelijk in verbinding met de plaatselijke bevolking.
De wandelingen voeren je door bijzondere landschappen, langs indrukwekkende vergezichten en naar schilderachtige dorpjes.
Daarnaast maak je ook kennis met enkele bijzondere mensen. Hun passies zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke eetgewoonten op het eiland en de kwaliteit van de locale olijfolie.
Boek nu voordelig je vluchten
HET IS VANAF 7 JANUARI SALE BIJ TRANSAVIA
Nu bijvoorbeeld verschillende data in de mooie voorjaarsmaand APRIL voor € 130,- retour.
Maar ook in de andere maanden heel voordelige vluchtprijzen. Alle gebaseerd op mee name van 10 kg handbagage.
Wij helpen je graag bij het meezoeken.
VLUCHTEN vanaf Amsterdam, andere regionale luchthavens en Brussel
En boek dan je vakantie bij ons. Nu je onderkomen en vervoer op Kreta boeken, pas bij aankomst betalen.
DE WEG WORDT GEPLAVEID..
Ja ja, er is nogal wat om te doen, die nieuwe straatbedekking. Beginnend bij de kruising aan het begin van het dorp en tot nu toe eindigend bij de supermarkt. (zie het fietsfilmpje van Jurrie). En dan het plan om het door te zetten richting uitgang naar Tertsa en/of naar Villa Mertiza. Het asfalt wordt niet verwijderd. Er komt een laag zand op en dan begint de klinkerbestrating. En nieuw: Alle stoepen zijn verwijderd, zodat de bestrating zich over de gehele breedte uitstrekt. En dat is ook gebeurd bij Hotel Mirtos. De plek waar ook wij graag zaten. We noemden dat ‘stoepje doen.’ Ja, en dat kan niet meer. Want aan de hotelkant en de overkant ervan is geen verhoging meer te vinden. Nu verwachten en hopen wij dat Yanna en haar mensen wel tafels en stoelen op de straat zullen zetten, zodat het stoepjegevoel toch nog een beetje kan doorsudderen.
Overigens dachten mensen uit voornamelijk Nederland bij het zien van de Facebookbeelden, dat er nu een racebaan zou ontstaan. Wij denken het tegenovergestelde. De nieuwe situatie moet ervoor zorgen dat men zijn snelheid vooral aanpast. Dat was ook de belofte van de bedenkers van dit plan. En dat hopen wij van ganser harte. En… dat ook de rolstoelgebruikers het nieuwe plaveisel kunnen waarderen. Hopen!
STOEPJE DOEN
Stoepje doen
Gevoel van toen
Starend stil
Of als ik wil
Nippend aan de wijn
Of met vrienden zijn
Meeting als een steenworp point
Groet en kus, Dorpsstraat ons dorp
Kletspraat blaten
Praat om praten
Passanten trek
Een snelheidsgek
Het kromme oudje
Het fiere vrouwtje
Kinderkrijs
Van chips en ijs
Langzaam gaan de lichten aan
Als glazen vol weer voor ons staan
Nog eentje dan
Omdat het kan
Laatste maal, laatste seizoen?
Waar kan een mens dan stoepje doen?
PASEN MAAK JE MEE SAMEN MET ONS EN IEDEREEN IN MIRTOS
In Nederland valt Pasen 2020 op 12 april. In Griekenland een week later dit jaar: 19 april.
Een mooie periode om in Mirtos te zijn. Je maakt dit grootste feest van de Grieken mee tegenover Villa Mertiza, als de priester om twaalf uur ’s nachts Het Christos Anesti uitspreekt. De Heer is opgestaan. De mensen steken elkaars kaarsen aan en zo wordt het licht van de Opstanding doorgegeven. Ook als teken van een Nieuw jaar.
Bij ons op het terras of voor de deur is het allemaal te zien en te horen. De volgende dag serveren wij onze gasten een Paasbrunch en later op de dag hebben wij in Tertsa een Paasmaaltijd met uiteraard het Paaslam.
Wil je het meemaken? Overleg met Siemon wat wij kunnen betekenen voor je.
We kijken even terug naar een impressie van de kerkdienst en het vuur(werk)
EN HOE IS HET NU MET PIERRE?
Goed. Pierre onze dag- en nachtportier, die als verstekeling is meegekomen vanuit Mirtos, via Italië, Oostenrijk en Duitsland naar Nederland. Wij schreven dat Pierre vond, dat hij in een verkeerde hoedanigheid leefde. En daarom had hij zich verstopt. In Nederland zou iemand hem kunnen helpen. Sommigen van onze lezers hadden de verwachting dat Pierre liever Pieternella zou zijn. Maar nee, geenszins. Pierre wilde van zijn Franse identiteit af. En zo brachten wij hem op een dag naar Zwaag, zeg Hoorn, om hem daar achter te laten bij vriend Ed Kerkhoff, de echtgenoot van Martine, die onze contacten verzorgt met Franse gasten.
Hij is klaar en meldt ons, dat Pierre gelukkig is met zijn nieuwe hoedanigheid. Die van Blauw en Wit. Ook met de operatie aan zijn hand, want die was tijdens de lange Europarit spontaan geamputeerd onder de druk van mee vervoerde bagage. In maart gaat Pierre mee terug om zijn plek voor de ingang weer in te namen. In de Griekse Blauw/wit kleuren.
Dus heet Pierre nu Petros!!
Met een granaatappel het nieuwe jaar in
Met oliebollen, feestelijke bubbels en vuurwerk luidden we in Nederland het oude jaar uit en het nieuwe jaar in. In Griekenland werd op nieuwjaarsdag traditioneel de Vasilopita aangesneden: een cake waarin een muntje zit verstopt. Wie de munt in zijn stuk cake vindt, heeft het hele jaar geluk. Maar er is nog een nieuwsjaarstraditie in Griekenland: het stukgooien van een granaatappel.
Het Grieks kent de uitdrukking ‘σπάσει το ρόδι’ (de granaatappel breken), wat zoveel betekent als ‘goed van start gaan’. Niet zo vreemd dus dat in Griekenland op oudejaarsavond of nieuwjaarsdag een granaatappel kapot gegooid wordt tegen de voordeur of de stoep voor het huis.
Het zou een jaar vol geluk moeten opleveren, helemaal wanneer de man of vrouw des huizes bij het binnengaan eerst met de rechtervoet over de drempel stapt. Gaat de vrucht niet stuk, dan moet de priester er aan te pas komen om mogelijk onheil af te wenden.
Bijgeloof of niet, de traditie van het stukgooien van een granaatappel is eeuwenoud. De oude Grieken deden het al. Zij pletten de rode vrucht op de stoep als ze een nieuw huis betrokken. De granaatappel zou de bewoners net zoveel voorspoed brengen als het aantal glanzende pitjes dat hij bevatte. Ook in de Griekse mythologie komt de granaatappel voor, bijvoorbeeld in de mythe van Persephone.

De mythe van Persephone
Persephone was volgens de Griekse mythologie de dochter van Demeter, de godin van de landbouw en het graan, en oppergod Zeus. Toen ze bloemen aan het plukken was in het veld werd ze ontvoerd door Hades. De god van de onderwereld kwam met paard en wagen uit de aarde, trok Persephone op zijn wagen en verdween met haar in de duisternis.
Demeter was ontroostbaar en door het verdriet om haar dochter werd het land onvruchtbaar, waardoor er een grote hongersnood ontstond. Zeus dwong daarom zijn broer Hades om Persephone weer vrij te laten. Hades stemde toe, maar liet Persephone eerst een granaatappel eten. Voor iedere pit die ze gegeten had, moest Persephone een maand terugkeren naar de onderwereld.
Omdat Persephone zes pitten at, brengt ze zes maanden van het jaar door bij haar moeder (de lente en zomer) en zes maanden bij Hades in de onderwereld (de herfst en winter). Het verklaart volgens de Griekse mythologie het ontstaan van de vier seizoenen.
DOBBE DOBBE DOBBE
Gaan we met vakantie
Ja, maar waar naar toe dan
Nou, misschien naar Griekenland
Of misschien naar Tunis
Dat is niet fascistisch
En ze hebben toch ‘n strand
Ja, of anders Zweden
Zou dat fijn zijn Zweden
‘t Lijkt me eigenlijk niet veel an
Zullen we nou weggaan
Als we hier eens bleven
Nou OK dat doen we dan
refrein:
Laten we nou gaan slapen
Wij gaan van de zomer lekker nergens naar toe
Niet meer over tobben
Dobbe dobbe dobbe
Dobbe dobbe dobbe doe

Afgelopen zondag met heel veel plezier van herkenning gekeken naar een documentaire over Jasperina de Jong. Al jaren leeft zij teruggetrokken in een bos en verzorgt zij daar ondermeer haar tuin en haar hond. Een totaal ander leven dan wij van haar gewend waren. Een toneeldier, met grote uiteenlopende talenten.
Ik was het nummer Dobbe Dobbe Dobbe eerlijk gezengd allang vergeten. Hoewel het destijds in 1974 een hitje was, wat niet heel veel voorkwam bij de grande dame. Ja, Jo met de Banjo, volgens mij de allerbekendste en het veel nagegalmde wandelclublied. Dobbe Dobbe Dobbe was ingetogener.
Ik vond het grappig, te horen en te zien dat het nummer ging over vakantiebestemmingen. Eentje in het bijzonder: Griekenland. Maar in een paar regeltjes bezong ze de overweging om het land te gaan bezoeken, maar ook het besluit dat vooral niet te doen. Dan maar naar Tunis, zeg Tunesië, dat niet fascistisch was. Griekenland lag in het jaar dat dit nummer uitkwam niet goed. In dat jaar kwam overigens wel aan de kwade reuk van het land een eind, toen de kolonels van dat bedenkelijke regime, de leiders van Griekenland, zich gewonnen gaven en de democratie kon terugkeren. En zo werd het pad richting Zuidoost Europa geëffend voor vakantiegangers. Spanje en Portugal waren ook van die bestemmingen, waar je niet naar toe ging. Franco en Salazar waren geen lekkere jongens. Toen die plaatsmaakten voor democratie in hun land, konden bussen, vliegtuigen en zelfs auto’s naar Zuidwest Europa vertrekken om de vakantiegangers hun zon te leveren.
Grappig dus. Ook omdat ik voor Griekenland Magazine een artikel had afgerond over de keuze tussen Griekenland en Turkije als vakantiebestemming. Je voelt hem aankomen, het ene land had mijn volledige toestemming, zover ik die moet geven. Het andere land zeker niet. Het heeft met democratie en dictatuur te maken. En vandaag dus het ‘ojee wat leuk gevoel’ bij het zien en horen van de Driemaal Dobbe Song van la de Jong.
Momenteel is er overigens meer aan de hand dan de mensenrechten in Turkije. Er is een maritieme grens getrokken op de Middellandse Zee, zeg ook de Libische Zee. Turkije en Libië hebben de zee schampend aan Kreta verdeeld, om olie en gas te kunnen winnen. Cyprus, Egypte en uiteraard Griekenland hebben scherp geprotesteerd tegen dit landjepik. Zeetjepik, dus. De invloed van Turkije moet steeds groter van brulaap Erdogan. Heus, geen prettige buur van Griekenland. En geen prettige leider van je volk, als je intellectueel bent, oppositie politics, journalist professor. Hoeveel mensen zitten er niet gevangen, al of niet veroordeeld door juristen, die speelbal zijn van de Turkse politiek? En wat is het lot van de Koerden?
Wel, overweeg je naar Turkije te gaan. Misschien toch maar even Dobbe Dobbe Dobbe. Lijkt me.
Aardappelsnacks met feta
Rianne Buis in Trouw van 2 december 2019
Fritters wil ik het niet noemen en de term hartige koekjes vind ik eng, dus noem ik deze baksels maar kroketjes. Ontstaan in een vlaag van creativiteit: ik zocht naar een originele vegetarische snack die ook kan dienen als hoofdgerecht.
Het begon met in de schil gekookte, lekker bloemige aardappels. Die heb ik tot puree gestampt, waaraan ik vervolgens van alles toevoegde dat me lekker leek: koriander, komijn, bosui, feta, citroenrasp. Eieren en wat bloem erdoor, even wentelen door paneermeel met sesamzaad en dan goudbruin bakken. Dien deze mediterrane lekkernijen warm op, en zie hoe ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Geschikt als snack of voorgerecht. Of geef ze als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met een yoghurtsaus (met citroenrasp, wat knoflook en verse kruiden), en een salade of warme groente
Ingrediënten
2 grote bloemige aardappels (ca. 600 g)
zout
½ citroen
1 bosui, in ringetjes
1 rood pepertje in kleine stukjes
100 g feta, verkruimeld
1½ tl gemalen komijn
3 el gehakte koriander
versgemalen peper
3 grote eieren, losgeklopt
ca. 1 volle el bloem
5 el sesamzaad
10 el paneermeel
extra vierge olijfolie

Bereiding (voor ongeveer 14 stuks):
Boen de ongeschilde aardappels goed schoon en kook ze in een flinke bodem water met zout gaar. Rasp intussen de schil van de citroen dun af. Pers de citroenhelft uit. Laat de gare aardappels afkoelen en trek, zodra ze handelbaar zijn, de schil eraf. Stamp de aardappels fijn en meng met citroenrasp, krap 1 el citroensap, rode peper-stukjes, bosui, feta, komijn, koriander, wat zout en gemalen peper. Meng de eieren en bloem erdoor; voeg meer bloem toe als de massa te zacht is (het moet een samenhangend, stevig mengsel zijn). Roer in een diep bord sesamzaad en paneermeel door elkaar.
Verhit een laagje olie in een koekenpan. Maak van het mengsel ongeveer 14 balletjes en duw die enigszins plat (als een soort miniburger). Wentel ze dan door het paneermeelmengsel. Bak de kroketjes (in delen) goudbruin en gaar, in ca. 2 minuten. Keer ze pas als de onderkant een stevig korstje heeft. Bak dan de andere kant bruin. Voeg zonodig meer olie toe. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dien direct op. Druppel er naar smaak wat citroensap (weinig!) over.
opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020
Villa Mertiza