BESTE LEZERS, BESTE VOLGERS, BESTE GASTEN,

Buiten stormt het als een bezetene. Binnen een kantoortje, uitzicht op de woelige Sneker baren.
Ondanks al het rumoer en reuring, onze voedselnetjes buiten laten koolmeisjes groeien tot circusartiesten, binnen heerst concentratie voor het schrijven van de nieuwste Nieuwsbrief. De laatste, voordat we Friesland verlaten. De reis aanvaarden richting Mirtos, zo’n 3.000 kilometer zuidwaarts.
De omstandigheden zijn totaal anders dan vorige jaar. Nederland kende rond deze data ijspretdagen. En wij zaten lock down te wezen in het eventjes zeer koukleumig Mirtos met een maximum temperatuur van slechts 6 graden.

Nu heeft Mirtos een nog veel strengere winter achter de rug. Voor zijn doen dan. Op Kreta lag volop sneeuw. Talloze foto’s van eilandgenoten laten zien, dat Koning winter toe was aan een paar weken Kreta. Nou ja, een paar weken Griekenland en omgeving. (zie de filmpjes ietsje verderop).

Nu komen er foto’s voorbij, bijvoorbeeld op Facebook van lentetaferelen. Ja het voorjaar is van start gegaan. Als wij zo rond 18 maart het eiland oprijden zullen we oogverblind zijn door zoveel kleur. Zelfs het daar vaak ontbrekende groen zal in die periode volop schijnen. Jawel, groen kan schijnen. Echt waar. Kijk maar naar de klavervelden om de talloze olijven.

 

Dat het vakantieseizoen in de verte in aantocht is, kun je ook merken aan de reclames in de diverse media. Wat opvalt is echter het vlakke beeld, dat sommige reisorganisaties ons als consument voortoveren. Is het je opgevallen dat Sunweb niet eens vakantiebeelden toont? Op een paar fotootjes na. We moeten herinneringen vergaren. Dat is deze grote aanbieder blijkbaar zelf niet gelukt. En Cor en Don tonen, zo lijkt het bijna, hun smoeltjes in een totaal steriele omgeving van een groot massahotel en een zwembad. Haast zonder gasten. Dan zelf maar pootjebaden in een verlaten zwembad…

En wij? Wij doen het met zo nu en dan een Nieuwsbrief en ons directe contact met gasten en gasten in wording. En, eerlijk waar, de boekingen lopen heel mooi. Het zijn de mensen die kiezen voor gewoon. Gewoon Mirtos. Gewoon Mertiza. Gewoon die leuke boulevard. Gewoon die heerlijk zee met die evenzo heerlijke temperatuur. Gewoon dat mooie achterland. Gewoon wandelen, fietsen of anderszins toeren over het gewoon heerlijke eiland.
Wij hebben geen mogelijkheden voor reclamecampagnes. Maar je ziet dat met bakken geld lang niet altijd een enorm uitnodigend verhaal wordt verteld. Wij houden het daarom bij gewoon. Gewoon kleinschalig. Gewoon heel hartelijk welkom.

<< We vonden dit filmpje, gemaakt vorig jaar.  Kuieren door Gewoon Mirtos.

Inmiddels zit Siemon in onze woonkamer in de vakantiebungalow in Sneek, iets ingewikkelds op te lossen. We overleggen even. Met wat schuiven in de planning komt ook dit voor elkaar. Het voordeel is, dat we zoveel mensen, die nu contact met ons hebben, kennen. Pappenheimers? Wij noemen het vaste gasten. We kennen onze gasten. Tot nu toen zijn we heel tevreden en zien we het komend seizoen wel met vertrouwen tegemoet.

Ook omdat maatregelen vanwege Corona bijna allemaal zijn of worden losgelaten. Onvoorstelbaar dat nu precies twee jaar geleden al dit vreselijke op ons af kwam. Wij zijn er goed vanaf gekomen, qua gezondheid. Alleen onze huiseigenaar van Mertiza heeft het flink te verduren gehad. Maar hij is er weer. We zijn er dankbaar voor. Terugkijkend hebben we het meer, en vooral, ongemakkelijk gehad. Reis moeten onderbreken en halverwege teruggekeerd in 2020. Verderop dat jaar, eenmaal teruggekeerd, vanaf september een lege accommodatie. Een winter 2020-2021 in diepe lockdown in Mirtos en de eerste paar maanden van 2021 wederom leegstand. Maar wij hebben het gered, wat meevallers gehad ook en nu, eind februari 2022 ons voorbereiden op de terugreis en een nieuw seizoen. Het laatste.

Nog even over de sneeuw in Griekenland. Twee filmpjes uit Athene. Een semi witte wereld. Leuk om dat ook even te zien. Let vooral op de hyper dramatische muziek eronder.

HET ALLERLAATSTE

Villa Mertiza blijft in de toekomst bestaan als appartementen- en studio verhuur. Zo was het al tot en met 2004 en zo gaat het ook door in 2023. De familie Daskalakis, eigenaar van Mertiza gaat dan de verhuur op zich nemen, evenals de ontvangst en verdere zorg van gasten. Vader Michalis, sommigen kennen hem van het toeristenwinkeltje op de hoek bij de supermarkt en de slager, gaat samen met zijn oudste dochter Voula dit project op zich nemen. Jongste dochter Joanna beheert Myrthe apartments al een jaar, dus vanaf begin 2021.

Het is dus niet zo, dat wij op eigen initiatief met Mertiza stoppen. Het is de wens van de familie om ons contract dat tot einde van dit jaar loopt, niet te verlengen. Voor Siemon is dat jammer, omdat hij graag tot aan zijn pensioen in 2025 was doorgegaan. Voor mij (Dick) is het daarom jammer, maar ik heb immers al in 2017(!) afscheid genomen voor een welverdiend pensioen. Omdat ik officieel nog eigenaar ben van ons verhuurbedrijf, dat zich in Villa Mertiza bevindt, moest ik doorgaan. Inmiddels 70, vind ik het wel goed zo. Afin, dit seizoen nog een keertje vlammen en dan…..

Je zult als gast hopelijk helemaal niets merken van de aanstaande overname. Of terugname, zoals je wilt.

Wij hopen tot eind oktober/begin november nog veel gasten te mogen ontvangen. En, zoals eerder als gezegd, de boekingen lopen naar tevredenheid. Met het leuke nevenaspect, dat we een aantal namen daarin tegenkomen, die we een aantal jaren niet hebben gezien. Oud gasten. Er zal het nodige worden bijgepraat. Vast en zeker. We zitten immers zeventien jaar op de vertrouwde plek die Mertiza heet. Wat hebben we een hoop mensen van allerlei pluimage, leeftijd, afkomst mogen begroeten en ook weer uitzwaaien.
Kortom, we hopen velen van jullie te zien. Zit je nog te twijfelen? Heb je nog een aarzeling?
Neem maar eens contact met ons op. Dat kan, zoals je weet alle dagen.

En wie weet: TOT ZIENS

BEREIKBAARHEID

Wij hopen op donderdag 3 maart of vrijdag 4 maart Sneek te verlaten op weg naar Kreta.
Zoals ieder jaar twee maal zelfs, overnachten we een week(je) in Alpbach, in Oostenrijk. Tot tweemaal toe konden we de afgelopen crisisjaren maar 1 of 2 nachten blijven, omdat het land voor toeristen op slot ging. We zijn nu heel optimistisch dat we er echt een week(je) kunnen blijven. Het is altijd een welkome afwisseling. Een beetje vakantie zelfs.
Als we in Oostenrijk verblijven, zijn wij per mail bereikbaar. Van 6 tot 12 maart kijken we iedere dag onze mails na en beantwoorden die ook. De planning gaat mee, dus we kunnen je helemaal helpen.
De eerstvolgende datum is dan de dag van terugkomst in Mirtos. En dat is waarschijnlijk 16 maart.

Natuurlijk kun je ons altijd bellen op onze nummers:

(+30) 6932735224 Mobiel Mertiza
(+30) 6930778477 Mobiel Dick
06-52405845 Nederland Mobiel nummer van ons beiden

Als wij op de boten zitten kan het zijn, dat telefonisch verkeer even niet mogelijk is. Probeer het dan later nog eens.

VERANDERINGEN IN MIRTOS

RESTAURANT

Wij kregen afgelopen week het bericht uit Mirtos, dat Koula en haar familie stoppen met hun restaurant. Voorheen heette het Pizza Mirtos. En enkele jaren geleden, na een smaakvolle metamorfose, kreeg het de naam Koula’s Restaurant. Laat Koula met haar gezin nou een van de allervriendelijkste mensen zijn die we kennen. Ook Jorgos en Angelika, haar kinderen, die altijd goedgemutst bedienden hebben we altijd als heel vriendelijk en prettig dus ervaren. Jammer!

De nieuwe eigenaar is de zuster van Katherina, die je kent van Votsalo. Vrouw van Michalis en moeder van hun twee kinderen. Het schijnt dat de witte kleur en, laten we zeggen, de huisstijl, inmiddels zijn verdwenen en plaats hebben gemaakt voor een meer kleurige inrichting. Wij wensen hen succes en Koula en familie? Dank voor al die mooie en letterlijk, heerlijke jaren. Het ga jullie goed!

BESTRATING

De straten van Mirtos zijn twee jaar geleden al deels aangepakt. Opgeknapt. De asfaltwegen zijn bedekt met keitjes. ‘Karweitje met een keitje’, zeg maar. Nu worden ook het plein en de weg naar Mertiza aangepakt. Dus vanaf de kruising van de supermarkt en hun buren. Daardoor zijn, evenals tijdens de eerste fase van de renovatie, stoepen weggehaald. Waarschijnlijk zullen ook daar gele strepen worden gezet.
Nu maar hopen dat het verkeer zich qua snelheid aanpast aan het nieuwe wegdek.

DE TRANSAVIA VLUCHTEN OP EEN RIJ

Kijk naar de mogelijkheden om rechtstreeks naar Kreta te vliegen. Heraklion ligt op 75 minuten rijden van Mirtos. Het is dus wel iets verder rijden, maar het massatoerisme laat je heerlijk links of rechts liggen.
Wij hanteren geen vaste aankomst- of vertrektijden, dus je kunt de data kiezen die je wilt. Even ietsje verder kijken dan een vastgestelde datum en het kan je aardig wat schelen. Even Siemon contacten wat hij wanneer beschikbaar heeft en dan je vlucht boeken.

Soms zien gasten een voordeligere vlucht naar Chania. Weet wel, dat je dan 4 uur heen en 4 uur terug moet rijden. Een mooie rit is het wel, maar het duurt lang. Wij kunnen altijd je huurauto ook vanaf Chania regelen.
Taxi is heel erg duur. Enkele honderden euro’s. Doe dat dus niet.

Jurrie heeft alle vluchten in 2022 van Transavia op een rijtje gezet.

CORENDON VIEGT OOK. ZELFS VAN GRONINGEN

Naast de prijzen van Transavia die wij je laten zien, zijn er ook vluchten van Corendon naar Heraklion. Kijk maar eens op www.corendon.com Mooi is, dat gasten uit het Noorden van ons land ook via Groningen/Eelde kunnen reizen. Vertrek vanaf Groningen is 8.45, en je bent dan voor 3 uur ’s middags op Heraklion. Dat is mooi. (In het zuiden kun je ook vanaf Maastricht vliegen).
Iets minder fraai is de terugvlucht om half zes ’s morgens vanuit Heraklion. Wat sommigen van onze gasten doen, is de heenvlucht vanaf Groningen nemen en de terugvlucht naar Amsterdam. Dat kan dan ook Transavia zijn. Dit doet men dus vanwege de heel vroege terugvlucht. Het is overigens gewoon mogelijk die vroege terugvlucht te nemen en vanuit Mirtos per taxi naar Heraklion te gaan. Ook zo vroeg rijdt onze lokale chauffeur Jorgos.

Kreta van boven

CORONAMAATREGELEN IN GRIEKENLAND AFGESCHAALD

Griekenland gaat opnieuw een deel van de coronamaatregelen afschalen. De versoepelingen zijn ingegaan op zaterdag 19 februari.
Afgaand op de verklaring van het ministerie van Volksgezondheid geldt de opheffing van de beperkingen voor (sport)evenementen, amusement en enkele schoolactiviteiten.
Sportstadions mogen vanaf dit weekend weer voor de helft worden gevuld met publiek, nu mag nog maar 10% van de volledige publiekscapaciteit worden benut. Wel moeten de supporters in het stadion volledig gevaccineerd zijn.
In restaurants, cafés, bars en uitgaansgelegenheden is een vaste zitplaats niet meer verplicht. In de private en publieke sector wordt het aandeel thuiswerken verlaagd van 50 naar 20 procent.
Vanaf 1 maart zijn meerdaagse schoolreisjes weer toegestaan, excursies van één dag mogen weer vanaf 21 februari.
Het blijft voorlopig nog wel verplicht om een mondkapje te dragen in drukke openbare ruimtes (zowel buiten als binnen), winkels en het openbaar vervoer. In supermarkten en het OV is het dragen van een KN95/FFP2 masker verplicht .

GRIEKENLAND SCHRAPT TEST VOOR GEVACCINEERDE REIZIGERS

Mensen die naar Griekenland reizen en volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19 hoeven geen negatieve coronatest meer te tonen.
De Griekse minister van Volksgezondheid Thanos Plevris heeft bekend gemaakt dat het EU-vaccinatiecertificaat in dat geval weer voldoende is.
Wie niet gevaccineerd is, moet nog wel een negatieve test kunnen tonen bij aankomst in Griekenland. Dat mag een PCR-test zijn van maximaal 72 uur oud, of een negatieve antigeentest die minder dan 24 uur eerder is afgenomen.
De eis dat ook gevaccineerde reizigers een negatieve test moesten laten zien, werd door Griekenland in december ingevoerd om de verspreiding van de omikron variant af te remmen.
Griekenland treft voorbereidingen voor het toeristische seizoen dat op 1 maart wordt geopend. Doel is dit jaar de recordomzet van 2019, het jaar voor de coronapandemie, te evenaren. Toen brachten toeristen meer dan 18 miljard euro in het laatje.
Vanaf 1 februari is het vaccinatiebewijs 270 dagen geldig na de laatste basisprik als je wilt reizen binnen de EU. De geldigheid van het herstelbewijs is 6 maanden (180 dagen).

PASEN 2022

Even ter herinnering of als weetje:
Pasen in Nederland en heel veel andere landen valt dit jaar op zondag 17 april.
Het Griekse Pasen is dit jaar een week later, en wel op 24 april.
Misschien wel een heel mooi idee om beide mee te maken. Eerst thuis en daarna op reis om het weekend daarop de bijzondere sfeer van Grieks Pasen te proeven. En dit jaar kan dat ook weer echt! Goddank.

Om in de sfeer te komen:
Dit filmpje hebben we gemaakt in 2019:

VAKANTIES ALS JE VAN SCHOLEN AFHANKELIJK BENT

Altijd goed te weten, als je je vakantie wilt plannen:

Voorjaarsvakantie 2022
Noord: 19 februari t/m 27 februari 2022
Midden en Zuid: 26 februari t/m 6 maart 2022

Meivakantie 2022
Noord, Midden en Zuid: 30 april t/m 8 mei 2022

Zomervakantie 2022
Noord: 16 juli t/m 28 augustus
Midden: 9 juli t/m 21 augustus 2022
Zuid: 23 juli t/m 4 september 2022

Herfstvakantie 2022
Noord: 15 oktober t/m 23 oktober 2022
Midden en Zuid: 22 oktober t/m 30 oktober 2022

Kerstvakantie 2022
Noord, Midden en Zuid: 24 december 2022 t/m 8 januari 2023

Griekse stoofschotel met pasta: Youvetsi

De Griekse keuken heeft echt hele mooie, lekkere en verrassende traditionele gerechten. Eén van die smakelijke Griekse gerechten is wel deze stoofschotel. Youvetsi. Deze stoofschotel met pasta wordt traditioneel gegeten met kritaraki oftewel orzo, een op rijst lijkende pasta. Natuurlijk kun je deze vervangen door een kleine pasta.

Eet smakelijk! 

Bron: Lekker Tafelen 

Online kookboek 

www.lekkertafelen.nl

Runderriblappen
Voor deze Griekse stoofschotel maken we gebruik van runderriblappen. Dit is heerlijk stoofvlees, maar het heeft wel degelijk tijd nodig om de juiste garing te bereiken. Daarmee is dit zo’n heerlijk pruttelpotje dat je ’s morgens al voorbereidt en dat vervolgens ’s middags heerlijk op het fornuis staat te pruttelen en zijn heerlijke geur afgeeft. Zeker weten dat jij straks heel veel trek hebt en graag een bordje vol schept.

 Om de stoofschotel op smaak te brengen gebruiken we een zelfgemaakte kruidenmix gemaakt van:

 • 2 tl komijn
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl dragon
 • 1 tl peterselie (gedroogde)
 • 3 tl oregano
 • 1 tl koriander
 • 2 tl milde paprikapoeder

Meng alle kruiden door elkaar en zet weg tot gebruik.

 Porties: 4 personen

 Bereidingstijd: 300 minuten

INGREDIËNTEN:

 • 500 gram runderriblappen
 • 2 el olijfolie
 • 2 kleine rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 40 ml balsamico azijn
 • 1 laurierblad
 • 75 ml rode wijn
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 4 tomaten
 • 125 ml runderbouillon
 • kruidenmix
 • 75 gram feta
 • 1 bosje peterselie

Zo maak je het:
Snijd de uien in dunne ringen. De munt en dille fijn
Laat paprika uitlekker als die uit glas komt.
Snij 150 gram feta in plakjes en doe met de uien, dille en munt in een schaal
Bestrooi met veel peper en schenk er de olijfolie met citroen over
Dek af en zet in de koelkast tot gebruik
Doe 150 gram feta met de paprika, komijn en paprikapoeder in hoge beker en pureer met staafmixer
Breng op smaak met peper
Bewaar afgedekt in de koelkast
Snij de rest van de feta in blokje van ½ cm
Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd in ringetjes
Snijd de knoflook fijn
Laat de olijven uitlekken en doe die met extra vierge olijfolie, de rode peper en knoflook bij de feta
Zet tot gebruik in de koelkast
Serveer de gemarineerde fetaplakjes, de fetaspread en de feta met olijven in schaaltjes

Serveer met Turks brood

built & maintained Cyber Shrimp © copyrighted 2022  Villa Mertiza