
Nieuwsbrief december 2020
Beste lezers, volgers en fans,
Het is rond deze dagen regenachtig. Plenzerig zo nu en dan. Daarom ruikt het buiten zo lekker. Niet dat we veel buiten kunnen zijn, of het moet met onze Corona geleidehond zijn. Het alibibeestje, waarmee we mogen lopen. Dan moet er wel een briefje worden ingevuld met één van de zes redenen van uithuisverplaatsing. Behoeftige familieleden helpen, boodschappen doen, doktersbezoek, dat zijn er enkele. Inmiddels de vierde week van onze Lock down. Hopelijk komt er één dezer dagen een verlichting. Een, laten we zeggen, opwaardering van de intelligentie van de Griekse Lock down.
Voorlopig duurt deze tot 7 december ’s morgens vroeg.
Inspiratie??Door dit hele gedoe, was er weinig inspiratie voor een nieuwsbrief. Daardoor tot inmiddels twee maal toe geen brief op de mat. Mijn excuses. Nu dus wel. De novemberbrief was deels klaar, maar toen las ik die nog eens over en merkte dat de teneur niet okay was. Laten we het als somberig typeren.
Vandaag de dag is de gemoedstoestand goed. Het is gaan wennen dat thuis blijven. Een enkele keer een etentje met maximaal twee gasten, waar we tegen negenen ’s avonds weer afscheid moeten nemen, als de avondklok de boze bimbam schel laat schallen. En verder rij ik, terwijl Siemon met Balou langs de kustlijn banjert, voor ieder wissewasje naar de Lidl om ons avondkostje veilig te stellen. Al is het voor een bouillonblokje.
December
De maand waarin wij nog nooit in Mirtos waren. Altijd Almere met de Hema om de hoek en eventjes verder een tuincentrum voor de aanschaf van de noodzakelijke kerstsfeerbrenger, de ballenboom. Hier weet ik niet of het allemaal zo makkelijk gaat. Uiteraard niet dat enorme aanbod van Kerstprullaria. En momenteel, omdat de Lock down rondwaart, zie je weliswaar in een hoek van een supermarkt allerlei toeters, ballen en bellen, maar die mogen niet gekocht worden. Ze behoren niet tot de eerste levensbehoeften, waar een supermarkt om bekend staat. Dus geen non food verkoop. Hopelijk binnenkort wel te krijgen, want er moet een beetje optuig in huis zijn.
En het dorp?
Tja, daar kun je een kogel afschieten. Eten is volop verkrijgbaar. Dat wel. De twee supermarkten, de twee slagers en de bakker. De enige die geen voeding verkoopt is de apotheker, die mij verzekerde dat hij geen klachten had over de omzet. Er loopt een enkeling over de boulevard te kuieren of over het zandstrand. En ja, dan hebben we de gekte weer gehad. Even kijken naar het Nederlandse nieuws en zien dat black Friday bij menigeen werkelijk de gekte heeft doen bovenkomen.
Corona in GriekenlandAls wij hier onze dorpsgenoten vertellen over de Nederlandse aantallen besmettingen, ziekenhuisopnamen en sterfte, kijkt men ons vol ongeloof aan. Temeer omdat hier de gedachte is dat in Griekenland heel veel patiënten zijn met het virus. En niet te vergeten, de ziekenhuis capaciteit en met name de IC. Dat verklaart wel de strengheid van de overheid.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent corona in Griekenland, klik dan op:
Dossier: Coronavirus in Griekenland | Parakalo (wordpress.com)
(foto dank aan Het Parool)
De Stamtafel
Alles in de tuin is opgeruimd. Tafels en stoelen opgeslagen in het aangepaste appartement 115, behalve de stamtafel. Die staat al sinds jaar en dag in de receptie, als Mertiza op slot is gegaan.
In de afgelopen jaren, vanaf 2006 verzamelden wij goudjes en goedjes om mee te nemen naar Nederland. Onze winterresidentie. Hadden wij iets ingepakt, een doos met olijfolie bijvoorbeeld, dan belandde dat in de receptie op of onder de grote terrastafel. Een pakketje of doosje her en der. Naarmate de datum van vertrek naderde, kwam er steeds meer bij. Troepies voor onszelf, maar ook voor familie en vrienden. En toen eenmaal de dag des oordeels was aangebroken, keek Siemon meewarig naar de grote inmiddels totaal bedekte tafel. ‘Volgend jaar doen we dat niet meer. Het gaat er nooit in’. Jawel, ieder jaar hetzelfde liedje, maar in de loop der tijden werd het wel zachter gezongen, want het bleek er altijd in te gaan. In de tijden vóór Balou en de tijden met Balou, die natuurlijk niet op een imperiaal gebonden kon worden. Dus ook ruimte voor hem. En als het dan zover was, dat alles was ingeruimd en gemillimeterd op zijn plek gezet, tijd om te gaan rijden, dan keek ik nog eenmaal naar die grote tafel, die eindelijk de verdiende winterslaap mocht houden. Leeg in de verlaten receptie.


Hij staat er dus weer. Na een seizoen waar nauwelijks iemand aan de tafel heeft gezeten. In tegenstelling tot voorgaande jaren. Maar er is nog iets anders. Er komt nu niet een vracht aan spullen op of onder te staan. Wat zou die lange tafel denken, als hij dat kon? Zou een gevoel van nutteloosheid zich nu helemaal van hem meester hebben gemaakt?
Ik denk, want ik ben. Ik ben er en ik blijf er. Een blik op het 10 persoons gevaarte in de receptie. Ik mis die mensen er omheen. Die zijn er niet. Maar ik mis ook de spulletjes voor Nederland. Raki voor ons raki rakum vriendinnetje, olijfolies voor onze familieleden, een cadeautje her en der voor die en voor gene. Hondenvoer voor twee weken en snoepjes voor de lange kilometers.
Wij blijven dus in Mirtos. En dat is goed natuurlijk. Velen in Nederland zeggen ons dat het goed is hier in Griekenland te blijven. Minder gevallen. Minder gevallenen. En qua klimaat is het ook verre van guur. Geen najaarsstormen. Goed, er valt ook hier regen. Soms zelfs een beste plons.
Gek, dat ik de blik op de lange ontbijttafel nog op mijn netvlies heb. Eigenlijk is de benaming paktafel beter. Of paktetafel. De lege tafel. In de receptie. Hij die wacht op betere tijden. Laat die maar komen. Hebben we hard nodig, toch?
WE WERDEN GEBELD
Want men was ongerust door de beelden op de Nederlandse televisie. Gelukkig niet vanuit Zuid Kreta. Hevige regenval heeft afgelopen maand november voor grote overlast gezorgd in een deel van Kreta. In Chersonissos en omgeving liepen straten, winkels en huizen onder water en werden auto’s meegesleurd in de overstromingen.
Volgens de brandweer kwamen er 230 oproepen binnen om regenwater uit huizen te pompen en mensen in veiligheid te brengen die vastzaten door de overstromingen. De gebieden met de meeste overstromingen waren Anisaras, Analipsi, Koutouloufari, Gournes en Stalida.
“onophoudelijk stroomden er enorme hoeveelheden water. De straten waren in rivieren veranderd en helaas is de schade onschatbaar”, zei Tassos Kouroupakis, gouverneur voor burgerbescherming van Kreta, tegen de Griekse staatstelevisie.
Gelukkig zijn er geen meldingen over vermiste personen of gewonden. Maar ach, de zoveelste catastrofe voor zoveel mensen. Houdt het dan niet op?

2021
Siemon en ik hebben besloten volgend jaar opnieuw samen te beginnen. In kleine formatie, zoals dat er nu uit ziet. Dus met Sofia, Siemon en Dick. Mochten er weer ontbijten geserveerd kunnen worden, toch een extra sterretje erbij, dan kijken we of er extra hulp gekregen kan worden.
Zo’n besluit om 2021 mee te pakken, kent een onzekere factor. Wat gaat de pandemie doen? Komt er, wat sommige kranten schrijven begin 2021 een medicijn. Of niet? Wat heeft dat voor gevolgen voor de luchtvaart, voor het toerisme maar ook voor allerlei andere soorten ontspanning. Sport, spel, weekendjes weg e.d. En heeft de goede naam van Griekenland, relatief weinig besmettingen, al helemaal op Kreta, effectieve maatregelen en vooral in velerlei opzichten veiligheid, een positieve uitwerking?. Ik heb in mijn toeristische loopbaan geleerd dat veiligheid topprioriteit heeft bij de keuze van de consument. Ik geloof daarin.
Voor mij, Dick, is het heel eerlijk gezegd, wel een opgave om in mijn zeventigste levensjaar, nadat ik drie jaar geleden afscheid genomen had, toch weer de kar mede te moeten trekken. Gelukkig samen met Siemon die zoveel ‘vlieguren’ heeft opgebouwd en hopelijk weer Sofia, die dit jaar echt topwerk geleverd heeft. Tja, dus geen pensionado activiteiten als biljarten, klaverjassen, vissen. Gelukkig komt geen van drieën in de buurt van wat ik leuk of lekker vind. Ik kijk uit mijn werkkamerraam wat het uitzicht is, als ik zit te tikken. En nu hoop ik maar dat mijn gezeur en getreuzel over het schrijven van mijn roman, wordt omgezet tot harde actie.
De prijzen van 2021
Daar kunnen we kort en krachtig over zijn. Die gaan niet omhoog. Je weet dat wij afgelopen jaar een aantal prijzen zelfs hebben verlaagd! Dus kijk op de website wat de prijzen zijn Prijzen 2020 | Villa Mertiza in Mirtos Het is overzichtelijk. (heel binnenkort wordt het op de website: prijzen 2021) Ook als je bijvoorbeeld een week en een paar dagen wilt blijven. Wij hebben daarom de verlengprijs per nacht ook opgenomen in de prijslijst.
Zover we nu weten gaan de tarieven voor de taxi en de huurauto’s ook niet omhoog.
Ik zou er maar eens heel goed over nadenken, die vakantie in Mirtos in 2021.
Boeken / Reserveren.
Even dit jaar nog terugkijken: Vanaf september was er weinig lol aan om, zoals Siemon dat doet, de reserveringen bij te houden. ‘Als water door het gootsteenputje’. Dat was het drama van september en oktober. September was nagenoeg volgeboekt en oktober zag er ook mooi uit. Aanvankelijk. Fijn is wel, dat de meeste mensen die annuleerden daarover hun spijt betuigden, ook voor ons. ‘Wij vinden het zo rot voor jullie’. Dat is toch veel fijner dan een kort zinnetje: ’Wij annuleren onze vakantie bij jullie, groet Huppelepup’. Net even die persoonlijke touch, dat is volgens ons ook de stijl, waarin wij gastheren graag zijn.
Dan het volgend seizoen.
Allereerst hopen, bidden en kaarsjes branden, dat er snel een medicijn op de markt komt. Dat de besmettingen wereldwijd afnemen en zullen verdwijnen. Dat er dus ook weer gereisd kan worden en de begroeting weer met hand en knuffel kan. En niet die elleboog stoot.
Wij kunnen je nu al inboeken. Dat betekent dat je dan de studio of het appartement krijgt, dat je graag wilt hebben. Reserveer dan uiteraard ook je vliegtuigstoel en weet dat je kunt omboeken als het toch niet door gaat. En bij ons kun je dan ook een andere datum aanvragen of annuleren, als het echt niet anders kan.
BIJ ONS IS ER OOK IN 2021 GEEN AANBETALING NODIG.
Maar wij zijn redelijk optimistisch dat er een ommedraai gaat plaatsvinden en je in 2021 weer naar ons toe kunt komen.
Officiële videoclip voor 200e verjaardag Griekse Onafhankelijkheidsoorlog
Volgend jaar, 2021, is het 200 jaar geleden dat Griekenland in opstand kwam tegen de Ottomaanse overheersers. De Griekse Onafhankelijkheidsoorlog zou uiteindelijk leiden tot de oprichting van de eerste moderne Griekse staat.
In het jubileumjaar zullen er verschillende evenementen worden georganiseerd. Het organisatiecomité van ‘Griekenland 1821-2021’ trapte de feestelijkheden alvast af met een officiële videoclip, met het lied Ας κρατήσουν οι χοροί (‘laat de dansen voortduren’) van Dionysis Savvopoulos. Het populaire nummer, dat voor het eerst werd uitgebracht in 1983, vertelt de geschiedenis van Griekenland.
“We hebben voor dit nummer gekozen omdat het onze gemeenschappelijke reis beschrijft”, zegt Gianna Angelopoulos-Daskalaki, voorzitter van het organisatiecomité. “Tijdens deze 200 jaar ontvouwde en evolueerde onze ‘vergadering’ zich. Onze band werd hechter. We kijken uit naar Bezoek de Website: Greece 1821 2021
LAND TE KOOP EVEN BUITEN MIRTOS
In 2009 hebben wij twee stukken land gekocht met de bedoeling er te gaan bouwen. Helaas is er vanwege de crisis destijds niets van gekomen. En omdat het geld ontbreekt om dit alsnog te doen
zetten wij ons bezit te koop. Jammer eigenlijk, want de ligging is heel mooi, even buiten Mirtos met zelfs een uitzicht op de Crissi Eilanden.
Wij hebben op beide stukken toestemming voor het bouwen van een huis.
Je kunt contact opnemen met de makelaar CRETE ESTATE in Makrigialos, een vertrouwd adres.
Contact CRETE ESTATE, Real Estate Agency
CRETE ESTATE
Aggelakis Giorgos
Makrigialos
Sitia, Crete
Greece
72 055
info@creteestate.com
Tel: +30 28430 51707
Fax: +30 28430 51707
Mobile: +30 6976 438697


TIP
Boeken van Dick nu voor € 25,- incl. verzendkosten
CADEAUS VOOR KERST
Twee boeken, recent verschenen, zijn nog volop verkrijgbaar.
SCHAPENBOET OP HET STRAND, is een kort verhaal over een ingrijpende familiegebeurtenis, autobiografisch geschreven op het eiland Texel.
BALOU HET GELUKKIGSTE HONDJE VAN KRETA, is het levensverhaal van onze Balou, die na een angstige gebeurtenis op de boulevard van Mirtos wordt opgevangen door Siemon. En dat betekent een bijzondere wending in het leven van het kleine hondje met zijn korte staartje.
De beide boeken zijn gezamenlijk voor € 25,- via ons te bestellen. De prijs is inclusief verzendkosten. Alleen in december, omdat het nu eenmaal de cadeaumaand van het jaar is.


OP KRETA: HANDGEMAAKT FYLODEEG, EEN KUNSTWERK EN DAT AL 60 JAAR!
Giorgos Hatziparaskos is met zijn 86 jaar een van de laatste bakkers in Griekenland die met de hand filodeeg maakt. Met de hulp van zijn vrouw Katerina en zoon Paraskevas houdt hij het bedrijf draaiende – dankzij toeristen die Kreta bezoeken.
In 1960 opende Hatziparaskos zijn bakkerij in Rethymnon en in de loop der jaren is hij uitgegroeid tot een lokale beroemdheid. De plaatselijke bevolking komt naar zijn winkel voor het handgemaakte filodeeg en toeristen bezoeken de zaak om zijn beroemde baklava en kadaifi te proeven.
Omdat hij met de hand niet zoveel deeg kan produceren als een machine, houdt Hatziparaskos het hoofd boven water door van zijn werkplaats een toeristische attractie te maken waar mensen hem in actie kunnen zien.
Door de coronapandemie en het teruglopen van het toerisme heeft het familiebedrijf dit jaar grote schade geleden.
(met dank aan Parakalo)
Column van Dick
Wat doe je nou zo, de hele dag? Die vraag bereikt mij nog wel eens vanuit Nederland. Is het een zorg die men uit, of pure belangstelling, dan wel nieuwsgierigheid? Wel, mijn antwoord was de afgelopen lockdownmaand kort. Heel, kort:
‘Niets’. Nou is dat een beetje overdreven, want ik rij bijna iedere dag he le maal naar Ierapetra en dan ook weer he le maal terug. In totaal toch zo’n dertig kilometer inclusief het zoeken naar en het vinden van een parkeerplaats. Iedere keer even naar de Lidl, waar ik treuzelig mijn avondeten inkoop. Slakkengang na slakkengang op zoek naar iets waarmee ik Siemon kan voederen, zonder mezelf over te slaan. En blikjes hondenpaté voor de trouwe viervoeter. Verder kijk ik her en der naar die producten die ik graag in de winter oppeuzel. Zoals speculaasjes. En die hebben ‘Ze van de Lidl’. Als Lidl me niet kan helpen, iets niet heeft, dan ga ik een supermarkt verderop op struintocht. En zo vond ik bijvoorbeeld iets wat hier niet makkelijk te vinden is: Mensenpaté. Ha ha, paté van mensen… hoor ik iemand denken. Je hebt toch ook hondenpaté, dus voor honden! Wel een beetje serieus graag.
Momenteel snak ik weer naar spruit- en witlofgerechten. Maar daarvoor moet ik naar Agios Nikolaos. De AB Market. Zou ik graag doen, maar als ik wordt aangehouden zal oom agent mij vragen wat zo broodhoognodig is aan spruiten en lofstronken. Voor eten
dien ik in en rond mijn woonplaats te blijven. Stel de diender zou spruit of witlof proeven, dan zal hij het waarschijnlijk uitspugen, zoals kinderen dat vaak doen met deze bittergroenten. Toch valt het wel mee hoor met de keuze hier. Wil je een Hollandse maaltijd, dan draai je ballen gehakt, je produceert een sjuutje voor over de aardappelen, die ze hier op Kreta verbouwen en je kookt een kooltje: Bloem, rode of witte. Dan wordt er gesmuld in huize Boersma/Ridder. Er is van alles voor allerlei pasta’s, rijstgerechten en hoe grappig: Er is ook voldoende in huis voor een avondje Grieks kanen. En vergeet niet dat wij hier om de hoek slagertje Stathis hebben, de guitige hakker, die mij onlangs nog een Grieks gekruide rollo fabriceerde. Rollo is een rollade, die ik graag laat maken waar ik bij ben, vanwege de wens van extra kruiden. Een kilo voor nog geen € 9,- Ja, laat Stathis maar rollen.
Wat doe je nou zo’n hele dag? Want een tweetal uurtjes op en neer naar de grote metropolis, dan blijft er nog wat slordige tijd over. Wel, ik ben een nieuwsjunk, dus in deze korthoud week, we worden kortgehouden, is er wel van alles aan de hand. Een president die weigert zijn verlies te erkennen en nog eens laat zien, dat hij een vreemde snoeshaan is met een kapotte leugendetector. Of in Nederland de ineenstorting van een politieke partij. Ja dat soort soaps houden mij van de straat, waar ik zonder toestemming niet mag komen. En dan ja, ons balkonplantjes gekocht, verpoot ook en zo een heuse vensterbank gecreëerd, waar zojuist een stortbui voor voldoende gietertjeswater heeft gezorgd. Dan is er nog wat tijd over en dat besteed ik aan het bedenken van plots voor mijn boek. ‘Is dat nou nog niet af?’ Hoor ik daar een zuurzeurderig stemmetje? Nee, dat is nog niet af, nee.
Een dreun van een schrijversblokkade heeft mij getroffen, al sinds vorig jaar. Maar…. langzaamaan begint er druppelsgewijs wat vloeibaars te ontstaan. Dus maak ik aantekeningen of verzin een dialoog, dat ik hanenpotend aan het papier toevertrouw. Mijn lieve vriend T. wil misschien wel meeleesmakker worden. Wie weet.
En wat ik dan nog verder doe? Wat denk je van slapen. Terwijl het onweer de hemel uitknalt en de regen bepaald niet zachtjes tegen het zolderraam tikt, draai ik me nog een paar keer om, om uiteindelijk wakker te worden en het ontbijt klaar te zetten voor Siemon en Balou, die als verzopen katten zich achter onze voordeur uitschudden.
En als er dán nog tijd over is, dan samen denken aan volgend jaar. Als de winter plaats maakt voor het Kretenzer voorjaar. Dan zittend op ons bankje op ons balkon achter de vensterbankplanten.
Nee, ik mis Almere niet. Als ik zo heerlijk nutteloos mijn tijd kan vermorsen met uitzicht op de grote Middellandse plas, dan kan ik mij hier goed vermaken. Best zelfs. Heel best.
Maar bedankt voor de belangstelling.
Omdat decembermaand ook bakmaand is, lekker voor de feestdagen, heeft Siemon dit recept gevonden op leukerecepten.nl
Sinaasappel tulband cake (yiaourtopita)
Frisse en zachte sinaasappelcake op basis van Griekse yoghurt en zonnebloemolie
20 minuten en 60 minuten oventijd
Voor 10 – 12 personen
Ingredienten:
- 180 ml zonnebloemolie
- 350 gr suiker
- 280 ml Griekse yoghurt (10% vet)
- 1 sinaasappel
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel paneermeel
- 2 eieren
- snufje zout
- Poedersuiker om te bestrooien
Materialen:
Tulband bakvorm (of andere bakvorm)

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Doe de zonnebloemolie en de suiker in een kom en roer met een lepel of garde de yoghurt er door. Voeg daarna ook de eieren toe en meng er door heen.
Rasp de schil van de sinaasappel en roer deze door het beslag. Zeef het bakmeel er bij en roer tot een glad beslag. Vet de bakvorm in met een beetje olie of boter en bestrooi met paneermeel. Giet het beslag in de vorm en zet ongeveer 1 uur in de oven.
Afronding:
Controleer met een sateprikker of hij gaar is van binnen, zo niet dan zet hem nog 10 min in de oven. Laat de cake eerst minimaal 15 min afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020
Villa Mertiza