Nieuwsbrief december 2019

DE LAATSTE MAAND VAN HET JAAR (ALWEER)

Maand nummer twaalf. December, overigens de tiende maand, want Deka is tien. En dat zit in het woord december. Het is maar hoe je telt. Maand van donkerste dagen, veel kunstlicht, uiteenlopende ervaringen, zoals kou buiten en warm binnen. Bezinning en geren van hotwinkel, naar haarshop. Maand van verlangen naar gezelligheid tot verlangen dat het heel snel weer gewoon wordt. En voor ons? Boekingen worden vastgelegd, we zitten al met enige regelmaat met een grote teen in het zonnige zomerse seizoen. Want we willen heel graag een hoop gasten in 2020. Tevreden gasten en dus worden er geen lauweren aangedragen om op te rusten. Zo werkt het nu eenmaal in de decembermaanden.

HOOGSEIZOENPRIJZEN AFGESCHAFT
En we kijken vooruit. Onze prijzen zijn aangepast. Ten gunste, kunnen we zeggen. Zo hebben wij de zomerweken met maar liefst € 60,- voor een weekprijs verlaagd. Sterker nog, wij hebben alle hoogseizoenprijzen afgeschaft! Zo hopen wij ook in 2020 gasten te verleiden tot een vakantie bij ons in Villa Mertiza en Aleikos Panorama.

Wij hebben laatste nieuws uit Mirtos. Daar worden er plannen uitgevoerd voor een opmerkelijke metamorfose. Hoe is de stand van zaken momenteel. En hoe staat de Turkse brug er nu bij, na weer een enorme stortvloed van regenwater, dat door de brug moest stromen.

En dan natuurlijk een lekker gerecht met het oog op de kerstdagen en de poeslieve column van Dick.

Heel veel leesplezier!
Het team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama

De Rivier en de Brug..

 

Gewapend met rubberlaarzen, regenjas en camera toog Stathis Daskalakis naar de plaats des onheils.

MOOI NIEUWS OVER ONZE PRIJZEN 2020

Onze prijzen zijn over de gehele linie leuk omlaag gegaan. Zo hebben wij in het voorseizoen t/m 25 april en naseizoen vanaf 15 oktober de prijs verlaagd met maar liefst € 90,- per week.
En wij hebben de twee hoogseizoenmaanden juli en augustus een studio weekprijs met € 60,- verlaagd en per twee weken € 75,-

De prijzen zijn NIET per persoon. Dus kom je bijvoorbeeld met zijn tweetjes in april, dan betaal je per dag € 20,- per persoon per nacht. En twee weken een studio op basis van 2 personen is nog geen € 25,- per persoon per nacht. Dit bedrag geldt van 25 april tot 15 september, dus ook in het zomers hoogseizoen!

In Aleikos Panorama een 2 kamer appartement in april of vanaf half oktober voor maar € 380,- per week. Dat is € 27,- per persoon per nacht op basis van 2 personen per appartement met een aparte slaapkamer. Kom je met zijn drietjes, dan ben je ruim € 17,- per nacht kwijt.

VILLA MERTIZA

maart t/m 25 april 1 week 2 weken extra dagprijs
Studio € 280,- € 560,- € 40,-
2 Kamer Appartement € 400,- € 770,- € 55,-
26 april t/m 14 oktober
Studio € 370,- € 695,- € 50,-
2 Kamer Appartement € 520,- € 920,- € 65,-
15 oktober t/m 15 november
Studio € 280,- € 560,- € 40,-
2 Kamer Appartement € 400,- € 770,- € 55,-

 

ALEIKOS PANORAMA

maart t/m 25 april 1 week 2 weken extra dagprijs
Studio € 280,- € 560,- € 40,-
2 Kamer Appartement 3 persoons € 380,- € 740,- € 55,-
2 Kamer Appartement 4-5 persoons € 450,- € 870,- € 65,-
26 april t/m 14 oktober
Studio € 320,- € 580,- € 40,-
2 Kamer Appartement 3 persoons € 450,- € 860,- € 60,-
2 Kamer Appartement 4-5 persoons € 490,- € 920,- € 65,-
15 oktober t/m 15 november
Studio € 280,- € 560,- € 40,-
2 Kamer Appartement 3 persoons € 380,- € 740,- € 55,-
2 Kamer Appartement 4-5 persoons € 450,- € 870,- € 65,-

Singlekorting
Zoals al jaren bij ons gebruikelijk: Single reizenden krijgen 20 % korting op de huurprijs van de studio. 

Prijzen van Aleikos VAKANTIEHUIS
Aleikos Panorama is per appartement te huur, maar ook als familiepand te huur. Dan zijn er geen andere gasten aanwezig. Je hebt dan verdeeld over een studio en drie appartementen in totaal 12 – 14 slaapplaatsen. Vier badkamers, vier keukens. En verder een heel ruim privé terras met fantastisch uitzicht. Neem contact met ons op en wij doen je een heel mooi voorstel.

TWEE WANDELWEKEN IN 2020

De Wandelweek in april is elk jaar een succes. Angela en Bjern staken de koppen bij elkaar, om er volgend jaar ook een in het najaar te organiseren. Eind oktober heeft immers ook een bijzondere sfeer. Beide programma’s staan inmiddels online en kunnen per direct geboekt worden.

In 2020 is Angela Sturmayr wederom jouw gecertificeerde gids. Zij brengt je naar onbekende plekken en zorgt voor bijzondere ontmoetingen. Zij kan je alles vertellen over de natuur en de cultuur op Kreta. Door haar meertaligheid – waaronder Grieks en Nederlands – brengt ze jou gemakkelijk in verbinding met de plaatselijke bevolking.

De wandelingen voeren je door bijzondere landschappen, langs indrukwekkende vergezichten en naar schilderachtige dorpjes.

Daarnaast maak je ook kennis met enkele bijzondere mensen. Hun passies zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke eetgewoonten op het eiland en de kwaliteit van de locale olijfolie.

WERK AAN BESTRATING IN MIRTOS BEGONNEN

Het plan, om de hoofdstraten van Mirtos te voorzien van een nieuw wegdek, wordt momenteel ten uitvoer gelegd. Beginnend op de hoek bij Platanos wordt eerst richting Esperides gewerkt. Daarna gaat het naar de uitgang richting Tertsa. De weg richting Mertiza komt deze winter nog niet aan de beurt, maar wordt eind 2020 aangepakt!

TWEE NIEUWE NERINGEN NAAST PLATANOS

De leegstaande steenhuizen worden compleet gerenoveerd. Naar verluidt zal dhr. Malathrakis – de vader van de kapper – op de hoek een slagerij openen. Het tussenliggende pand moet een appartement worden.

Zo omzeil je het rookverbod…

Op 19 november is in Griekenland het nieuwe rookverbod ingegaan. De boetes variëren van 100 tot 10.000 euro en worden opgelegd aan zowel de rokers als de bedrijven en beheerders van openbare voorzieningen die het rookverbod overtreden.
De nieuwe regering van premier Mitsotakis – zelf een fervent anti-roker – wil het roken in de openbare ruimte hard aan gaan pakken. Er is zelfs een kliklijn geopend voor mensen die een overtreding van het rookverbod willen melden. In de eerste 24 uur dat de lijn open was werd het nummer 235 keer gebeld, overigens net alleen om overtredingen te melden.
Een roker die het verbod overtreedt krijgt een boete van 100 euro (dit was 50 euro), wie rookt in de auto in het gezelschap van kinderen onder de 12 jaar moet 1500 euro betalen, die boete loopt op naar 3000 euro als het gaat om openbaar vervoer. Ook moet de bestuurder een maand zijn rijbewijs inleveren.
Voor horeca-gelegenheden is de boete voor het overtreden van het rookverbod afhankelijk van de grootte van de zaak. Een bar of restaurant dat kleiner is dan 100 m2 krjgt een boete van 500 euro. Voor nachtclubs en restaurants die groter zijn dan 300 m2 is de boete 6000 euro en dat bedrag kan oplopen tot 10.000 euro.
Maar er zijn natuurlijk altijd manieren om tóch binnen te roken zonder daarbij de wet te overtreden.

HET VERHAAL VAN PIERRE

Pierre is onze portier. Dag en nacht staat hij links van de voordeur, waar hij het leven bij ons aanprijst als een heerlijkheid. Dat doet hij al zolang wij in Mirtos onze appartementen bestieren. Hij is in 2005 meegekomen vanuit Zwolle, waar Pierre al een tijde woonde. Volgens ons bij Dea, onze schoonmaakdame, die één keer per week ons huis kuiste. Wij kregen Pierre cadeau. Maar wat moesten wij met hem? In Griekenland een Fransoos met een ambtsketting van knoflook om zijn nek. Pierre was niet lastig. Integendeel. Hij was tevreden op zijn plekje. Had zo nu en dan contact met kinderen van zijn eigen lengte. Hij vond het prima, dat die ukken hem aaiden. Als het seizoen was afgelopen en het meubilair naar binnen moest, ging hij ook mee. In de receptie waakte hij over goud en goed, tot wij hem in maart weer konden begroeten.
Dit jaar, november, alle gasten waren vertrokken, moest de auto worden ingepakt voor de grote lange reis naar Nederland. We keken niet goed of Pierre al binnen in de receptie was. Hij stond in ieder geval niet buiten, links van de voordeur. Zo reden wij naar Heraklion, de boot daar op en in Athene er weer af. Verder door naar Patras, ook daar boot op en later boot af. Inmiddels in Venetië gearriveerd ontdekten wij, dat Pierre zich onder de bagage had uitgewroet. Een verstekeling, erg risicovol met zoveel grenscontrole in Italië. Helaas wordt er menig vluchteling/verstekeling gesnapt en in een gevang gestopt, samen met de chauffeur die hem heeft vervoerd. Wij hebben geluk gehad en dat hebben we in niet mis te verstane woorden aan Pierre duidelijk gemaakt.
Maar Pierre heeft een sterkte drang om een verandering te ondergaan. Hij zit in een verkeerd lichaam, nou ja, vooral in een verkeerde nationaliteit, wat voor hem net zo erg is, of nog erger. Hij blijkt in Mirtos een gesprek gehad te hebben met een gast, die in zo’n transitie is gespecialiseerd is. Deze man heet Ed en werkt met als slogan: ‘Ed verbouwt het’.
Momenteel is Pierre ondergebracht in ons warme krocht en brengen wij hem binnenkort naar Ed. Pierre kan niet wachten. Hij moet overigens nog wel een extra operatie ondergaan, want hij heeft zijn hand gebroken bij het onderduiken in de auto. Zeg maar afgebroken.
We houden je op de hoogte. En hierbij een foto vanuit Oostenrijk, waar Pierre gelukkig was. Met zijn bleke snuit in de zon.

Denemarken aangeklaagd om ‘nep-feta’

De Europese Commissie klaagt Denemarken aan omdat het land er niet in slaagt te voorkomen dat Deense fabrikanten witte kaas buiten de EU verkopen als feta. De Denen overtreden daarmee de regels. De naam ‘feta’ is namelijk geregistreerd als een zogenoemde Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat betekent dat een vastgelegde naam alleen worden gebruikt als een…

Griekse ouzo en feta beschermd in China

De Europese Unie en China hebben een akkoord gesloten waardoor honderd Europese producten met geografische aanduidingen beschermd zijn tegen namaak en misbruik in China. Op die lijst staan ook zes producten uit Griekenland. Het gaat om Samos-wijn, Sitia Lasithiou Kritis olijfolie, Kalamata-olijven, mastiek van Chios, feta en ouzo.

NOG NEGEN MAAL IETS AARDIGS

Van Zoover, de bekendste Nederlandse beoordelingssite, kregen wij een mailtje. Jullie hebben nog negen beoordelingen nodig met een gemiddeld cijfer van 9 of hoger…. En dan? Dan maken wij bij die negen extra, grote kans op een nieuwe Award. En dat helpt ons voor het nieuwe seizoen 2020. Zo hadden wij onze laatste Gold Award in 2017. Een geweldige opsteker. Vorig jaar, dus over 2018 lukte dat niet. Maar dit jaar zou het nog kunnen. Dus, nog negen maal iets aardigs over Villa Mertiza. Wat zou dat mooi zijn. Nou, kijk maar.

AARDBEVING ALBANIE

In Griekenland wonen veel Albanezen. Ook in Mirtos kennen wij veel bewoners van Albanese afkomst. Veelal in gezinsverband, maar ook wel individueel. Tegenover Villa Mertiza wonen er twee gezinnen, waarmee ook wij een goede verhouding hebben. Natuurlijk. We wonen en werken met elkaar in dezelfde regio. Albanese werkers vaak druk in de land- en tuinbouw. En opvallen, zij spreken dikwijls heel goed Grieks.
Afgelopen week werd Albanië opgeschrikt door een heftige aardbeving. Inmiddels zijn er al zeventig inwoners van het land overleden en zijn er honderden gewonden. Nog steeds wordt er met man en macht gezocht naar overlevenden, maar ook naar mensen die het niet hebben overleefd. Wat een drama.
Wij wensen alle mensen in het land, in de regio van de ramp, maar ook onze Albanese medebewoners sterkte. Heel veel sterkte.

VOOR DE GRIEKSE MIEPIES

Al eerder heb ik het gehad over regels in een land en de handhaving ervan. Heel veel bij wet geregelde afspraken zijn in heel Europa praktisch hetzelfde. Alleen hoe wordt er gecontroleerd?

Als wij door Duitsland rijden, zoevend over de Autobahn, dan pas ik mij meer aan, aan de snelheden van de medeweggebruikers, dan aan de borden langs de kant van de weg, die mij vertellen hoe hard ik mag. Ik overtreed daar dan de wet, omdat er niemand op let. Ook en vooral de politie niet. Alleen Siemon protesteert. Maar daar trek ik me niet zoveel van aan.
In Oostenrijk houd ik me strikt aan de 100km limiet. Er wordt overal met camera’s op mijn snelheid gelet. Nu worden sommige Europese soepen niet zo heet gegeten, want wij rijden met een Grieks nummerbord. En in het buitenland gepleegde overtredingen worden niet snel naar Griekenland gestuurd. Men vertrouwt blijkbaar het Griekse systeem van boete inning niet. Zonde van de postzegel.
De openbare gebouwen en de horeca in Griekenland krijgen nu te maken met een rookverbod en de straf op overtreding van dat verbod wordt duur betaald. Zeker gezien het gemiddelde inkomen van de Griek. Wij merken al wel, dat de asbak niet zo snel meer op tafel komt. Even naar buiten is ook geen straf voor de straffe roker. De temperatuur is alleszins redelijk, hoewel… een Griek is een notoire koukleum. En de wind kan soms gemeen koud om de hoek zeilen. Roken met kinderen in de auto is nu zwaar strafbaar. Ben benieuwd of dat ook wordt gehandhaafd. Ik betwijfel het. Zo wordt er ook niet ingegrepen als kinderen op de bijrijdersstoel zitten. Alleen of op schoot en dan uiteraard zonder gordel. Ik zie ook kinderen staan tussen dashboard en die voorstoel. Hoeveel kids zijn er bij een botsing niet doodgedrukt. Ik verbeeld me, dat ik tegenwoordig iets meer kinderen op de achterbank zie zitten. Goede, indrukwekkende tv campagnes zouden wel eens iets kunnen uitrichten. Maar ook hier: handhaving. De beste methode.
De afgelopen week, even enkele maanden terug in Nederland, zag ik weer hoe geordend het verkeer hier draait. Altijd heb ik het gevoel hier iets minder alert te hoeven rijden. Hoewel, een rotonde nemen is in Nederland, een heksentoer. De macht van de razende fietser, die voorrang heeft op zelfs de grootste truck, is iets waar je steeds weer, inclusief nekklachten, aan moet wennen. In Griekenland heb je rotondes, maar daar alleen bij hoge uitzondering een fietser, die zich daar waagt. En de rechten van de tweewielgebruiker zijn flinterdun.
Maar al met al, in dit koude kikkerlandje zijn er voldoende regels, inclusief handhaving, om het dagelijks leven in goede banen te hebben geleid. Zelfs met een gebrek aan 500 agenten in de hoofdstad, kunnen we in het algemeen het dagelijks leven prima aan.

Tot de Nederlander afgelopen week tot haar en zijn schrik hoorde, dat de kat dient te worden aangelijnd als hij naar buiten gaat en anders dient binnen te blijven. Kattenliefhebbers waren totaal van slag of dachten dat het een verlate of vervroegde 1 aprilgrap was en kraaiden het uit.
Op televisie vulden praatprogramma’s zich met dit onderwerp, aangevoerd door kattoloog Midas Dekker. Het muisje, het konijntje, de akkerlak, het vogeltje, allemaal slachtoffer van de moorddadigste onder de huisdieren, met stip, de kat, de poes. Zal het er echt van komen? Inclusief een kliklijn en een ‘ordedienst ter bescherming van het buitenleven’. En dan… dan moet ik in gedachten even door Mirtos dwalen. Daar waar je eerder een katachtige, dan een mensachtige tegenkomt. Waar rondom containers de kat huist en in het seizoen rondom de tafel aan de boulevard de poes om restjes leurt. Onze beide huistijgers Koos en Judas worden in de winter door Willeke uit Mirtos gevoerd. Maar tijdens het seizoen houden zij hongerig onze accommodatie vrij van ongedierte. Daarom blijven zij. En ik persoonlijk tolereer ze. Want het blijven moordenaars, waar geen straf voor geldt, laat staan een handhavingsbeleid op wordt losgelaten.
Dus in Griekenland dan maar eerst veiligheidsprioriteiten voor mensen stellen. Is al lastig genoeg.

Het liedje Miepie van Kinderen voor kinderen, gezongen door Daniël Samkalden is een tekst van Letty Kosterman, oud VARA coryfee en de muziek is van Jules de Corte. Een juweeltje.

LEESCADEAUS VOOR DE FEESTDAGEN

2 boeken inclusief verzending € 29,50!!
Het kinderboek ‘Balou, het gelukkigste hondje van Kreta’ wordt ook gelezen op Kreta zelf. Elina en Daphne Wolffenbuttel uit Vamos volgen de avonturen van Balou, dankzij hun voorleesvader Berend, bekend van de wandelboekjes ‘Discover Crete.. on Foot’. Het gezin is gemengd, want de moeder van de meisjes is Griekse en de vader Nederlander. De meisjes zijn heel enthousiast over het Nederlandstalige boek en kunnen de verhalen blijkbaar goed volgen. Zij zitten op een Griekse school, maar zij volgen ook een deeltje lessen op de Nederlandse school.
Kortom, iedere avond een paar verhaaltjes in huize Wolffenbuttel. Leuk hoor!
Een heerlijk kinderboek voor de leeftijd vanaf 10 jaar of voorleesboek voor wat jongere kinderen.

BALOU, HET GELUKKIGSTE HONDJE VAN KRETA € 16,50

 

Foto: Berend Wolffenbuttel

SCHAPENBOET OP HET STRAND

Het korte familieverhaal krijgt aandacht van mensen die het hebben gelezen en er een recensie over schrijven. Twee bevindingen via de website Hebban.nl, vind je hieronder. Overigens ontving ik ook veel mooie reacties, meestal van mensen die ons bekend zijn. Familie, vrienden, gasten ook. Gezien de prijs van het boekje, € 9,75 is het nu net een mooi cadeau voor Sinterklaas of Kerst.

SCHAPENBOET OP HET STRAND € 9,75

BEIDE BOEKEN
Verkrijgbaar of bestelbaar bij je favoriete boekhandel, uitgeverij Elikser in Leeuwarden of via ons:
dickridder@dickridder.nl of info@mertiza.com. Voor € 29,50 versturen wij je beide boeken in 1 pakketje.

Varkensvlees met knoflook en mosterd

Chirino skordato sto fourno – Kerstspecialiteit uit Griekenland

Nodig voor 8 personen:

2 kilo varkensfilet (2 grote stukken)
30 gram knoflook
Peperkorrels
200 gr. mosterd
200 gr. margarine of roomboter
Zout

Prik in de ronde stukken varkensvlees met een mes gaten en vul deze gaten met de teentjes knoflook en de peperkorrels. Het vlees wordt aan de buitenkant met zout bestrooid en geheel ingesmeerd met mosterd. Bewaar het vlees dan minstens 6 uur in de koelkast. Leg op het vlees de in stukken gesneden margarine of roomboter. Hierna is het tijd om het vlees in een oven op 180 graden ongeveer in tweeënhalf uur gaar te laten worden. Het vlees regelmatig omkeren, zodat het rondom bruin wordt.
Recept en foto: copyright De Griekse Gids B.V. – Wendy Nikolidakis

DEZE NIEUWSBRIEF
De inhoud van deze pagina wordt maandelijks ververst. De teksten en foto’s, voor zover niet anders vermeld, zijn van Dick Ridder, Angela Sturmayr en Jurrie Eilers. De coverfoto is een hotlink naar Weeronline.nl. De seismische kaart is een Wikipedia bestand. Embedded content verwijst naar FaceBook en YouTube. Het feta-artikel is afkomstig van Parakalo. Het recept komt van De Griekse Gids. Meent U nochtans dat Uw (auteurs)rechten worden geschonden, neem dan contact met ons op. U kunt natuurlijk ook Uw foto’s bijdragen!