
Nieuwsbrief augustus 2022
VOLOP DE ZOMER IN
Eind van de maand juli. Begin van de hoogzomermaand augustus. Rond dit weekend begint voor veel Grieken de zomervakantie. Drie weken lang. En we zullen het ook in Mirtos merken. Zo zal het strand goed gevuld zijn en ook de terrassen zitten menigmaal goed gevuld met veelal Griekse gezinnen. In de middaguren voor een uitgebreid maal en later op de avond, als de buitenlandse vakantiegangers hun toetjes hebben afgeveegd, nogmaals voor nog een goed vullend avondmaal. De kinderen mogen nog heel laat opblijven om mee te kunnen peuzelen.
Dan is op 15 augustus Maria ten Hemelopneming en vervolgens nog de laatste vakantieweek. Dit hele feest duurt tot ongeveer 20 augustus.
Men zit hier dus bepaald niet stil. En dat geldt ook voor de sportieve traditie van hard lopen. ‘I RUN MIRTOS’ Door ons, gezien de temperaturen waaronder dit zich afspeelt, ook wel ‘Ren je hot’ genoemd.
Vorige nieuwsbrief heb je de beelden kunnen zien. De start en finish zijn op het plein, waar maar liefst twintig plantenbakken zijn geplaatst en gevuld.
Ja, het is rond deze maandwisseling inmiddels een stuk drukker. Hadden wij de afgelopen week nog een kamer of zes bezet, dit weekend zitten wij nagenoeg vol. Vooral de boekingen van de weekenden lopen ineens heel goed. Wij zijn er blij mee. Dankbaar voor. En ik zie Siemon op en neer lopen na alweer een collega telefoontje of hij over een week plek heeft voor een gezin. Jammer, net vergeven. Maar een beetje schuiven, her en der, en er is toch een gaatje vrij.
En de rest van het seizoen?
JE KUNT NOG KOMEN – WAT IS BESCHIKBAAR?
OKTOBER
Laten we achterin het seizoen beginnen. De laatste, ruime, twee weken van oktober hebben wij gereserveerd voor het afscheidsbezoek. Dit om nog een keertje bij ons om het hoekje te kijken, een leuke excursie mee te maken. Veel bijbeppen en nakleppen. En in die twee weken hebben wij, net als de eerste twee weken nog, eenmaal dit seizoen, ons heerlijke snoepontbijt. Uitzonderlijk, want voor de rest van dit jaar verwijzen wij onze gasten naar enkele eetgelegenheden in het dorp.
Kijk voor reismogelijkheden onderaan deze brief voor vluchten van Transavia of bezoek de twee concurrerende chartermaatschappijen Tuifly en Corendon.
SEPTEMBER/OKTOBER
In de maand september en de eerste helft van oktober is het ook mogelijk te komen. Maar altijd in overleg met Siemon, die je precies kan vertellen welke onderkomens in welke periode nog beschikbaar zijn. Er is echt nog keuze.
Voor gasten die de ruimte van een tweekamerappartement prettig vinden: er is tot ongeveer 20/22 september ruimte.
Onze twee basement studio’s zijn tot rond 20 september nog vrij.
AUGUSTUS
Er is plek in alle weken, op alle dagen. Zowel studio’s als tweekamerappartementen.
Liefhebbers van de begane grond: 108 en 109 vanaf 15 augustus beschikbaar. Eventueel samen met 209, de eerste etage boven 109.
VERKENNINGEN
Afgelopen week hebben wij, zoals dat in het diplomatieke verkeer heet, de eerste verkennende gesprekken gehad met de eigenaar Michalis en zijn dochter Voula. Ja, dan wordt het ineens toch een beetje serieus. Zo bedenken wij ons, dat er nog maar enkele nieuwsbrieven zullen volgen na deze. We moeten veel nadenken. Over Griekenland, maar we moeten ook wel wat Nederlanderig rondneuzen.
Er komt zomaar ineens een kansje op een woning in het vlakke land. Willen we dat echt? We hebben toch een mooi appartement met uitzicht op de Middellandse zee. Wat is wijsheid. Hebben wij die wijsheid? Of worden wij gevoed door de nostalgie?
Een goede tip aangaande werk in het NT2 onderwijs, Nederlands voor anderstaligen, is welkom.
En voorlopig is dat vooral in het Noorden. Groningen of goed bereikbaar vanuit die stad. Het gaat niet om een vrijwilligersbaan. Het werk, betreft dus Siemon, is ook nodig om een salaris mee te verwerven. Dat moet toch kunnen bij iemand die 25 jaar ervaring heeft op dat specifieke onderwijsgebied. Wij begrijpen in ieder geval dat men driftig op zoek is naar gekwalificeerd personeel. Wij horen dat dit ook te maken heeft met de Oekraïense vluchtelingen.
Buiten in de tuin, waar ik de brief schrijf laten de Kraskrekels ruimschoots van zich horen. Zullen we dit missen? Een merel klinkt ook mooi. Mooier toch? Of niet?

IN HET ZWEET DES AANSCHIJNS
In deze periode kan het soms ook aardig warm zijn. Nog lekker als je kunt luieren in de zon. Dan is ruim 37 graden nog te doen. Helaas was het met deze temperatuur ook noordwindelijk. Dus een vloerverwarming van bergen.
Dat merk je ook in onze straat. En de mannen die er werken. Want ja, ook in het hoogseizoen wordt er gebouwvakt. Klinkt beter dan bouwgevakt. Een paar huizen verderop wordt een betonnen karkas toch ineens afgebouwd. Het moet een appartement worden. Of misschien wel twee. Nog eentje er boven op.
We houden het voor je in de gaten. We lopen er toch dagelijks langs.

MIRTOS IN HET GROEN
Het plein allereerst. Nadat de nieuwe bestrating klaar was, zagen automobilisten hun kans schoon. Niet twintig meter verder lopen dan noodzakelijk is. Dus niet de auto op de daarvoor gecreëerde parkeerplaats aan het begin van het dorp neerzetten. Nee, dichterbij het strand, dichterbij het centraalste centrum. Bij de supermarkt of de ijssalon. Op hoogtijdagen stonden er zo’n twintig voertuigen uit te puffen onder bomen of desnoods in de volle zon. Dit tot grote frustratie van de bedenkers van het renovatie- opknapplan. Dit had men niet verwacht. Tom Poes verzin een list!
Het werden bloembakken, zoals ze nu al een paar jaar staan voor Hotel Mirtos. Een lik grijze verf en met zijn twintigen konden ze de parkeerfile weren. Wij hadden er geen hoge dunk van. Zo’n bloembak, zonder bloemen en planten is niet zwaar genoeg om een parkeer-voor-de-deur-junk van zijn idee af te helpen. Maar het viel mee. Zeker toen de actie: ‘plant eens een bloemetje op een mooi pleintje’ succes bracht. Een inzameling, waar wij natuurlijk ook onze bijdrage aan leverden, bracht 1500 Euro op en zo liepen een paar planters op een mooie dag twintig bakken te vullen. En zowaar, er staat geen auto meer op dat plein geparkeerd.
Nou ja, eentje dan.
En jawel, een laatste luiaard vond het een geweldige teleurstelling, dat hij er niet meer kon staan. Op dat plein. Maar, wel naast het plein. Half op de weg, half op het plein. Met alle laatste krachten verschoof hij een bloembak en zette hij zijn auto neer. Keek niet op. Keek niet om en verdween in de golven, of zo. Er kon heen auto meer doorheen. Geen auto van ons kaliber. Wel een 500tje, een Corsaatje of een Matizje, maar geen groter exemplaar. Er is opgeroepen de politie te bellen om even wat bonnenboekjes mee te nemen. Werk genoeg hier. Maar het leverde, zover wij weten, niets op. De eigenaar is verdwenen. Met de schrik vrijgekomen van vijftig stokslagen.
Maar goed, het plein is in principe autovrij, dankzij toch weer wat vereende krachten. Ideeënmakers, geldschieters en eigenaren van groene vingers. Zoals ook Angela.
MERTIZA IN HET GROEN
Angela had terecht de nodige opmerkingen over onze tuin en zijn bloembakken. Helemaal in de roos, om het even bij bloemen te laten. Wij hebben haar gevraagd de regie in handen te nemen. Aanschaf van planten, aarde en wat daar zo meer bij komt kijken. Wij zijn met Angela naar Ierapetra gereden, hebben daar voor een flink vermogen groen aangeschaft en zo naar huis getuft.
En het is heel mooi geworden. De borders begonnen te jubelen van vreugde toen de planten hun plekje kregen, begeleid door een plens water. Ook de bloembakken, die als afscheiding tussen onze kamers dienen, lieten een hoerahosanna horen, toen de bijzondere planten, die door Angela waren uitgekozen, in de grond genesteld werden.
Het eindresultaat is echt heel mooi. Ook dankzij het strenge watergeef regime, dat nu geldt. Linda en Sofie doen dat nu iedere morgen. Zij doen dat ook gemotiveerd, omdat zij de rechterhanden van Angela waren tijdens de plant plantdag.
SOFIA’S LAATSTE WEKEN
We hebben er enkele jaren geleden echt tegenop gezien. Wie kon Maria opvolgen? Wel, het bleek te kunnen. Natuurlijk met aanloopproblemen en gebrek aan ervaring. Maar aan wil ontbrak het niet. En ook niet aan een opgeruimd gemoed. En ook niet aan ijver. En zo groeide Sofia in haar rol als schoonmaakdame. Ze was ook nog eens prettig in de omgang met de gasten. Niet te vergeten.
Haar zwangerschap kwam als een verrassing. In ieder geval voor ons. Net in het laatste jaar. Aanvankelijk moest Sofie door haar gynaecoloog extra in de gaten worden gehouden. En even dreigde het mis te gaan. Maar ze is nu al een aardig eind op weg en voelt zich verder goed.
Per half augustus gaat Sofie met zwangerschapsverlof. Wij willen zelf ook niet, dat ze enig risico loopt, als zij hier nog aan het werk is. Op deze manier hopen wij onze samenwerking goed af te sluiten en wat wij vooral hopen, is dat Sofia, Niko en hun twee zonen een gezond jongetje mogen begroeten.
Wij zijn blij dat wij Sofia hebben mogen leren kennen en dat zij voor ons heeft willen werken. En voor onze gasten. Voor jou wellicht.
Inmiddels kennen wij Linda al weer een tijdje. Een periode van enige maanden liep ze aan de zijkant mentaal te trainen voor dit toch bijzondere werk. Onze laatste maanden hebben wij een sterke dame nodig. Een heer mocht ook hoor. Maar goed, Linda is die kracht en we verwachten van haar een hoop als ze het stokje in zijn geheel overneemt. En is dat einde seizoen gelukt, dan slaken wij een zucht van opluchting. Wie brandt er even een kaarsje mee?
PRIJZEN IN MIRTOS
Er is de laatste tijd nog al wat te doen om prijzen in vakantielanden. Ook wel in Griekenland.
Een in het oog springend voorbeeld is de prijs van huurauto’s. Die is aardig omhoog gegaan. Zeker in het hoogseizoen. Nu dus, hanteren bepaalde bedrijven piekseizoen prijzen, zoals ze dat zelf noemen.
Wij zijn daar natuurlijk niet zo blij mee. Maar we merken ook wel, dat onze gasten inmiddels op de hoogte zijn, van deze ontwikkeling. Er is nu eenmaal schaarste in het aanbod van huurauto’s, ondermeer door het gebrek aan chips.
Er wordt ook opgemerkt dat de prijzen in de supermarkten wat aan de hoge kant zijn. Wij noemen dat dan Albert Heijn plus tarieven. Maar we relativeren dat ook. Wat koop je nu in de vakantiesupermarkt. Het verschil van enkele Euro’s is nu ook weer niet dramatisch. Sommige gasten gaan aan het begin van hun vakantie naar de Lidl in Ierapetra en merken dat de Nederlandse Lidl goedkoper is. Vergeet niet, dat veel hier over lange lengtes naar toe moet worden vervoerd. En we wonen op een eiland.
Het mooiste is, als we de buurtsupers, de bakker en de slager hier een mooie zomer bezorgen.
RESTAURANTS
Wat blijft verbazen onder onze gasten, is de rekening na het eten en drinken. Nog steeds. Men kan het ons met verbazing vertellen. De hoogte van het bedrag wordt niet zelden beloond met een mooie fooi. Wij hebben de ervaring als oud volleerde vakantiegangers, dat eten het lekkerst is bij die gewone tent. Dat eenvoudige restaurant met papieren tafelkleedjes en servetjes. Geen bedieners en bediensters in apenpakjes. Gewoon leuke mensen met prettige omgangsvormen, zonder geknipmes.
Mede daarom is het in Mirtos leuk, lekker en prettig geprijsd. Het is niet voor niets, dat ook Grieken uit de wijde omgeving hier graag neerploffen om het goed te doen smaken. En een fooi is dan geen aalmoes. Zeker niet.
Restaurant op Mykonos beboet na klacht over woekerprijzen
Restaurant DK Oyster aan het strand in Platis Gialos op Mykonos heeft een boete van 31.000 euro gekregen, nadat twee Amerikaanse vrouwen een proces hadden aangespannen wegens oplichting.
Brenda Moulton en haar 19-jarige dochter waren voor een korte vakantie op het eiland en hun reisagent had het stel aanbevolen om een van de beroemdste stranden, Platis Gialos, te bezoeken. Daar werden ze ‘op een aanhoudende en irritante manier’ bij DK Oyster naar een ‘gratis’ strandbed met parasol geloodst, aldus haar verhaal. .
Rekening van 600 euro
Op de menukaart van het restaurant stonden geen prijzen vermeld, zei Moulton. Hoewel ze niet van plan was om iets te bestellen, kiest ze uiteindelijk twee mojito’s en een portie krabbenpoten. Volgens de vrouw was dat tegen haar zin, maar deed ze het om van de opdringerige obers af te komen.
Voor de twee cocktails en de krabbenpoten moesten ze 600 euro afrekenen. Toen Moulton weigerde te betalen, zou de manager hebben gedreigd de politie te bellen zodat de vrouwen niet meer terug zouden kunnen naar de VS. Ze betaalde uiteindelijk met haar creditcard en kreeg de bon.
“Achteraf vertelde de lokale bevolking me dat klanten de politie constant op de hoogte stellen van soortgelijke incidenten bij deze specifieke zaak, maar er wordt nooit iets aan gedaan”, aldus Moulton. Ook op beoordelingssite Tripadvisor regent het klachten en worden toeristen gewaarschuwd voor de gepeperde rekeningen die DK Oyster presenteert.
Grondig onderzoek
Volgens de manager van het restaurant hadden de twee Amerikaanse vrouwen helemaal niet geklaagd, maar juist een fooi gegeven toen ze de rekening betaalden. “We waren verbluft door haar klacht, die ongegrond is. We hebben geen idee waar dat vandaan komt.”
Minister van Toerisme, Vassilis Kikilias, gaf opdracht om het incident grondig te onderzoeken. Tijdens het onderzoek van de boeken van het restaurant werden 8 overtredingen geconstateerd, wat resulteerde in een boete van 31.000 euro.
6 porties kalamari: 591 euroHet is niet de eerste keer dat DK Oyster in het nieuws komt vanwege exorbitant hoge prijzen. In 2019 kreeg een groep Amerikaanse toeristen een rekening van 836 euro gepresenteerd voor 6 porties kalamari, 6 biertjes, 2 flessen water, een glas tomatensap en 3 salades.
Een van hen plaatste een foto van de bon én een klacht (“This place is a rip-off”) op de website TripAdvisor. Dat trok niet alleen de aandacht van andere toeristen en de media, maar ook van de Griekse belastingdienst. Bij een controle van de boeken werden 12 belastingovertredingen ontdekt bij het restaurant.
SPITTING IMAGE (weer een ouderwetse column)
Er stopte een auto voor ons pand. Een grote auto. Een dikke kar. De chauffeur parkeerde het gevaarte langs een autootje dat daar stond. Ik keek er naar. De grote wagen kon daar niet blijven staan. Hij zou dus, achteruit, in moeten parkeren. Dan stond’ie wel vlak voor onze entree trap. De ingang van ons hotelletje. Dat zou die toch niet doen? Ik wierp een blik op de ruit van het voorportier. Maar tegenwoordig kun je daardoor niets zien. Een zwart stuk glas. Hoe groter de auto, hoe kleiner de kans dat je er iets in ontwaart. Het doet me wat maffiaans aan, vooral in combinatie met de luxe van het vehikel. Zo maar wat gedachten, terwijl de auto zijn indraai ging maken. Al snel werd een eenvoudige indraai een heuse parkeerpirouette. In een flits van een moment stond het zwarte gevaarte stijf tegen onze ingang aan. En even later kroop er een gezet heerschap uit. Een kaal rond hoofd op een reuzeromp. Hij strekte zich uit en keek om zich heen. Zichtbaar tevreden met zijn millimeter move. Hij wel, ik niet. Hij ging dit toch niet menen? Zijn patserbak voor mijn ingang? Ik bekeek de man en zag, waardoor ik het woord patser in mijn hoofd kreeg. Een nare man. Ik zag het direct. Maar op het uiterlijk moet je nooit direct afgaan, zo had ik geleerd. Maar mijn irritatie voedde mijn opborrelend vooroordeel. En ik sprak hem aan. ‘Mijnheer’. Want ik zeg altijd mijnheer tegen een wildvreemde. ‘Mijnheer, dit is een ingang. Wilt u ergens anders parkeren, alstublieft’.
De net daarvoor nog tevreden blik van het personage veranderde plotsklaps. Het gezicht werd ineens opgeblazen. Nog sneller dan zijn indraai manoeuvre stonden zijn ogen vliegensvlug op de vuurspuugstand. Het heerschap keek me aan. Vernietigend. En het begon klanken uit te stoten. Oerklanken.
Haast dierlijk. Hoorde ik het goed? Ja, ik hoorde het goed. ‘GREEK!’ YOU OUU IEK GREEK!’. ‘GREEK !!!’ Het eenmaal ook uitgestapte twee koppige gezelschap stond met verdwaasde koppen de roedelbaas aan te staren. ‘GREEK. YOU SPEAK GREEK. I’M GREEK. YOU SPEAK GREEK. GREEEEK’.
Nu wil ik te allen tijde Grieks spreken met een Grieks persoon. Het is een mooie taal. Een beschaafde taal ook. Slecht door mijn gesproken, verwarrend soms. Maar meestal begrijpt een oprechte Griek mij wel. En zoniet, dan heb ik ook een vertaalprogrammaatje op mijn IPhone. En stel dat de woorden goed zijn, maar de uitspraak belabberd, dan is er ook een luidsprekertje dat het in keurig uitgesproken woorden vertaalt. En de gesprekpartner kijkt me dan altijd vol tevredenheid aan. ‘O u zoekt een combinatietang’. Nou die heb ik’.
Maar terug naar het hysterische heerschap. Zijn kop werd nu vuurrood. Meer opgeblazen kon niet. Dan zou voor onze ingang een ontploffing voor veel rotzooi zorgen. En onze schoonmaakdames Sofia en Linda waren al naar huis. Zijn kop was zo vuur- en vuurrood, omdat ik, door zijn volstrekt idiote gedrag weigerde ook nog maar een Grieks woord naar zijn ontplofkop te slingeren. Ja, dan ben ik een ongemakkie hoor! Toen hij ook nog ging stampvoeten en ik hem toe riep, dat hij ‘better kon leaven’ greep zijn echtgenote in. Zij riep dat zij maar onmiddellijk moesten vertrekken. ‘GREEK! YOU GREEK!’ stamelde hij vingerpriemend in mijn richting, maar hij begon aanstalten te maken om ‘s vrouws advies op te volgen. Hij leek nog even te aarzelen. Want het zou door mij kunnen worden uitgelegd als terugtrekking. Overgave of zoiets. Maar de auto werd gestart, zover ik kon horen, want het was een elektrische patserbak. Kijk dat vind ik nou wat sneu. Zoiets moet toch ronkend van woede worden aangeslingerd?
Het gezelschap volgde met instappen de maffiakop. Want echt, dat had hij. Kijk maar eens naar een reportage van het oprollen van een drugsmaffia. De boss ziet er echt zo uit als deze gast. En zo keerde het gevaarte de straat op. En net toen ik dacht: ‘he he, die is opgeduveld’ trapt de taaldictator op de rem. Hij draait het raam naar beneden. Half, niet heel. En daar blijkt de man over een leuk aantal scheldwoorden te beschikken. Klootzak, flikker, rukker…… etcetera etcetra. En dan wordt de stortvloed afgesloten met een flinke fluim. Deze belandt op de straat voor ons hotelletje maar ook een aardig restje blijft hangen tegen de binnenkant van zijn raam. En dan scheurt hij binnen enkele seconden de straat uit. Weg, richting Ierapetra.
Wij wachtten inmiddels nog op een gezin, wat wij op verzoek van een collega konden onderbrengen, Maar dat duurde nogal lang. Dus Siemon nog meer eens bellen. Dat had hij al eens eerder gedaan. Ja, ze moesten nog eten en daarna nog even zwemmen, maar ze kwamen er zo aan.
Dat duurder langer dan ons uitkwam. We kregen uiteindelijk een telefoontje. Nee, ze kwamen niet. Ze hadden ruzie gekregen voor ons hotel. Met een…. Hongaar. En zijn toen uit Mirtos vertrokken.
Je begrijpt wie de Hongaar was en bij welk hotel het voorval had plaatsgevonden. Nu spreek ik bepaald niet accentloos Engels. Als ik die taal spreek vragen gasten mij vaker of ik Nederlander ben. Beetje beledigend natuurlijk. Ik ben toch geen Rutte? Echter een vet Hongaars accent bezit ik geenszins. Maar ja, ik had al eerder door dat de maffiabaas geen talenwonder was. Toch? ‘YOU SPEAK GREEK! YOU GREEK, øøøMALAKA’
Denen op de vingers getikt: feta is Grieks
Feta is Grieks. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft Denemarken op de vingers getikt omdat het niets doet tegen lokale bedrijven die de naam gebruiken voor de verkoop van witte kaas buiten de EU.
De zaak was aangespannen door de Europese Commissie en werd gesteund door Cyprus.
Griekenland claimt feta als onderdeel van zijn cultureel erfgoed, omdat het al 6000 jaar kaas van schapen- en geitenmelk maakt. Het Hof ging daarin mee.
“Door niet te stoppen met het gebruik van de aanduiding ‘feta’ voor kaas die bestemd is voor export naar derde landen, heeft Denemarken zich niet gehouden aan de EU-wetgeving“, aldus de rechters. Volgens de Denen kan een exportverbod als een handelsbelemmering worden gezien.
Beschermde Oorsprongsbenaming
De naam ‘feta’ is geregistreerd als een zogenoemde Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat betekent dat een vastgelegde naam alleen worden gebruikt als een product uit een bepaald gebied komt. Deze verordening moet streekproducten beschermen tegen namaakartikelen.
Sinds 2002 mag feta in de EU alleen feta heten als de kaas minstens 70 procent schapenmelk bevat en afkomstig is uit één van de gespecificeerde Griekse streken. Voor imitatie-feta moeten namen als witte kaas, saladekaas of ‘Griekse stijl’-kaas worden gebruikt.
In Denemarken wordt nog steeds veel witte kaas onder de naam feta geproduceerd die vervolgens wordt geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie.
Een Deun, verdient met al zijn fetagebøn
een dikke butedrøn
Kijk, zo wordt het gemaakt:
Marathopites
Kretenzische Wilde Venkelflappen
Voorbereidingstijd
20 minuten
kooktijd
10 minuten
Totale tijd
30 minuten
Deze knapperige flappen van wilde venkel combineren zachte olijfolie van eerste persing met zoete wilde venkel voor een snelle hartige starter.
Auteur: Frog Mom
Soort recept: Voorgerecht
Keuken: Mediterraans
Porties: 6

Ingrediënten deeg
- 2 kopjes witte bloem
- 1 kopje volkoren meel
- 1 kopje water (kamertemperatuur)
- 5 el olijfolie
- 1½ el wijnazijn
- ¾ tl grof zeezout
Ingrediënten vulling
- 2 kopjes wilde venkel, alleen de zachte bladeren, fijngehakt in een blender
- ½ kopje zoete uien, fijngehakt
- ¼ kopje olijfolie
- Zout en zwarte peper
- ¾ kopje olijfolie om te frituren – 1 el per pannenkoek
Instructies:
Foerageer buiten alleen de zachtgroene bladeren aan de voet van wilde venkelplanten. Hak ze met de hand of in een blender heel fijn.
Fruit de uien op laag vuur in olijfolie tot ze zacht en goudbruin zijn. Kruid met peper en zout.
Meng in een grote kom de droge ingrediënten van het deeg goed om te combineren en voeg de resterende ingrediënten toe, roer tot er een bal ontstaat. Kneed tot de bal glad wordt.
Bekijk de foto’s hieronder
Gebruik voor elke flap een deegbal ter grootte van een pingpongbal die van het hele stuk is afgeknepen. Rol elke bal in een dunne cirkel op een met bloem bestoven oppervlak.
Voeg 1 afgestreken eetlepel ui en venkel toe aan het midden van elke cirkel. Knijp voorzichtig de zijkanten van je cirkel samen zodat je een klein pakketje krijgt.
Rol het pakketje voorzichtig uit tot een dunne pannenkoek van gevuld deeg.
Rol al je gevulde pakketjes uit en verzamel ze op een vel bakpapier. Nu zijn ze direct klaar om te bakken.
Verhit olijfolie en bak de flappen aan beide kanten goudbruin, bestrijk ze vervolgens met olijfolie en grof zout.
Serveer warm, direct uit de pan.






Vluchtprijzen aug – sept -okt
DIT JAAR TOCH NOG KOMEN?
Zouden we leuk vinden. De vluchtprijzen zijn heel verschillend qua prijzen.
Je kent ons devies: Stel je wat flexibel op, als dat kan:
Zoek een goede, betaalbare heenvlucht.
Bedenk hoeveel dagen je bij ons wilt zijn.
Kijk wanneer je dan zo ongeveer terug kan vliegen voor een redelijke prijs.
Neem contact op met Siemon, die gaat dan voor jou kijken hoeveel plek er is.
Als je een leuk eindje goedkoper uit kan zijn, door vanaf luchthaven a te vliegen en terug op luchthaven b en je kan het met je vervoer regelen, dan zou dat ook een optie zijn.
Je kunt ook op Chania vliegen, maar dan alleen als je een auto huurt. Wij kunnen die voor zowel heen als terug regelen. Let wel: Een taxi is met meer dan 300 Euro per rit erg kostbaar. Een auto hoeft dat niet te zijn. En de wegen zijn zeer behoorlijk om te rijden.
opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2022
Villa Mertiza