Nieuwsbrief augustus 2020

Even een maandje overgeslagen met het maken en uitbrengen van een Nieuwsbrief. Maar hier is die dan weer. De nieuweling. Met augustus voor de deur toch het nodige te melden.
Een maandje geleden reden Siemon en ik Mirtos binnen. Met een vertraging van vierenhalve maand! Een vreemde gewaarwording om een seizoen te beginnen dat al vier maanden geleden had moeten starten. En een aankomst te hebben op de zelfde dag dat de eerste gasten zich aan de balie meldden. Maar we weten het allemaal: niets is gewoon dit jaar.

Lees lekker mee en wees daarmee eventjes, net als wij, terug in Mirtos.

HOE IS HET NU IN MIRTOS?

Vergeleken met de zomermaanden van de afgelopen vele jaren, is het er een stuk rustiger. Een aantal accommodaties is dicht en de overige kennen een lage bezetting. Die overigens wel wat aantrekt. De vakantiegangers komen weliswaar mondjesmaat binnen, de Griekse zonaanbidder weet Mirtos uitstekend te vinden. Vooral in het weekend is het gezellig druk aan het strand en op de boulevardterrassen. Een enkel Grieks koppel of gezin overnacht her en der een nachtje, soms ook bij ons. En nu de zomervakantie voor de Grieken is begonnen, verblijven er ook meer in allerlei zomerhuizen en bij familieleden. Matrassen uit de opslag en hop hop, er kan nog meer op. Zoals dat al jaren zo gaat.

Uiteraard missen alle gastvrouwen en gastheren hier de zomergasten uit andere landen. Zo mogen er geen Engelsen en Zweden het land in. Duitsers en Nederlanders zijn hier bijvoorbeeld al sinds begin juli welkom, maar zij zijn er niet in heel gewone, grote getalen. Ook niet bij ons. De afgelopen maand hebben wij gemiddeld zes studio’s en appartementen bezet gehad. En dat van de tweeëntwintig. Aleikos Panorama is tot heden nog niet bezocht. Kijken we vooruit, dan ziet ook augustus er niet heel spannend uit. Maar gelukkig wel ietsje drukker dan de afgelopen maand.
Voor de grotere aantallen moeten wij een maand verder kijken. September ziet er heel behoorlijk uit qua bezetting. Door ook annuleringen is er in september her en der nog wat plek. En voor oktober is er sprake van voorzichtig optimisme. Maar voorlopig heerst er enorme voorzichtigheid. Men wacht af.

Afgelopen zondag was er een eerste concertje bij To Stonoto. Het oude sfeertje. Vertrouwd en muzikaal. Laat dat maar aan Michalis Big Fat Daddy over. Hij zong zelfs een nummer mee. Moet hij overigens niet doen. De hitgevoeligheid neemt er niet mee toe. Maar het voelde vertrouwd. Kijk maar naar het filmpje, waar de lichttechnicus even een koffiepauze hield. Ook vertrouwd was het draaien van de eerste homp Girosvlees bij Dimitri in Flisvos.
De geur maakte gretig hongerig. Wij hebben er lekker van gesnoept, net als vele anderen.
De supermarkten hebben hun winkels gewoonlijk lang open met de nodige maatregelen van kapjes en kassaschermpjes. En de klanten moeten, net als in heel Griekenland even hun mondkapje voor, als zij boodschappen doen.

Maar al met al is Mirtos, hier op Kreta, in Griekenland, een heel veilige plek om op vakantie te zijn. Een enkele maatregel, zoals de kapjes in de winkel, openbare gebouwen en in het openbaar vervoer en de afstand van tafeltjes op terrassen en bedjes op het strand. Men doet hier geen rare dingen. Geen illegale feestjes op het strand. Laat staan die belachelijke demonstraties, omdat men zich zogenaamd beperkt voelt in zijn vrijheid.

En Mertiza?
Wij hebben alle maatregelen getroffen, die nodig zijn of indien niet zo nodig, toch opgelegd door de overheid. En zo zie je direct bij binnenkomst een grote gele aankondiging van de anderhalve meter afstand. Er staan in openbare ruimtes pompjes met desinfecterende gel, tissues en een afvalbakje.

Die zijn ook aanwezig op alle kamers. Wij dragen mondkapjes, zodra er iemand binnenkomt en Sofia heeft beschermende kleding aan waar nodig. Alle gasten krijgen ons protocolletje te lezen en dan ondertekenen zijn dat zij het gelezen hebben en begrepen. En inmiddels is er ook een steamer actief.

Kortom
Mirtos en Mertiza zijn veilige vakantieplekken, evenals alle andere plaatsen op het eiland. Wij vinden dat het zelfs veiliger is dan in bijvoorbeeld Nederland. Er zijn hier nauwelijks besmettingen op het eiland en dat hopen wij zo te houden. Dus die enkele maatregel, die noodzakelijk is, die hanteren wij en zo ook onze gasten. Oja, wij missen wel de Griekse knuffel. Maar die doen we op afstand met theatrale gebarentaal. Daar is geen doventolk voor nodig.

ONZE ACTIVITEITEN ZIJN WAT UITGEDUND

Momenteel bestaat de Mertiza staf uit slechts drie personen. Siemon, Sofia en Dick. Dat is nu in deze tijd waarin we lang niet vol zitten, ook geen enkel probleem. Wij werken alle drie met beperkte uren. Onze aanwezige gasten weten dat ook. Sofia en Siemon zijn er vanaf negen uur tot een uur of twee/drie en Dick komt om vijf uur nog een paar uurtjes langs.
Maria heeft de afgelopen maand vooral zorgen gehad om haar zoon Babis, die een lelijke val van een steiger had gemaakt. Zij was enkele weken lang nauwelijks van zijn ziekenhuisbed geweken. Nu rust zij daarvan uit en ziet er al een stuk minder doodvermoeid uit. Haar nieuwe haarstijl helpt daar ook een handje bij. Siemon en Sofia doen de was. En over Sofia gesproken, wat is zij een mooie aanwinst. Zij heeft de mooiste Mariatrekjes in zich. Niets is haar teveel. Haar begroeting is altijd vrolijk. Onze gasten en wij worden iedere dag getrakteerd op een brede glimlach en een uitbundig kalimera. En Dick heeft voor dit seizoen, of wat daar van over is, zijn plekje bij de voordeur maar weer ingenomen. Evenals Bjern is ook Mylene geen deel meer van het team. Zij heeft door familieomstandigheden geen tijd genoeg om zich ook aan Villa Mertiza te wijden. Het is allemaal niet wat wij gedacht en gewenst hadden begin van dit jaar. Maar we gaan het redden. Mits het werk overzienbaar blijft. Onze gasten hebben recht op de service en aandacht die zij gewend zijn.

Twee projecten afgestoten:
ALEIKOS PANORAMA
Mede om de hierboven geschreven redenen hebben wij besloten Aleikos Panorama terug te geven aan de eigenaren Popi en Aleikos. Binnen het gezin is er belangstelling om het project te gaan runnen. De gasten die voor dit seizoen hebben geboekt zullen door een combinatie van de familie en ons kleine team worden verzorgd. Er staan vijf boekingen gepland. Is er bij meerderen belangstelling voor een boeking in Aleikos, dan kan dat dit jaar nog via ons. De website blijft voor dit seizoen nog gewoon in de lucht.

MIRTOS TRAVEL
De website van Mirtos Travel zal in de komende periode verdwijnen. Daar stoppen wij mee. Wel kunnen accommodaties die wij op de website ondersteunen gewoon via ons geboekt worden. Heb je daar belangstelling voor? Mail ons dan en wij gaan beschikbaarheid en prijzen voor je uitzoeken.
En dat geldt ook voor familievakanties en groepsreizen. Het blijft mogelijk, alleen via Villa Mertiza.

WAT ONS OPVIEL IN MIRTOS

Wij hadden de nieuwe bestrating nog niet gezien. Die werkzaamheden vonden in de winterperiode plaats. Waar onze gedachte destijds naar uitging was ‘ons stoepje’. Zal dat blijven? De verhoging aan de voorkant van Hotel Mirtos, waar wij graag even ‘een stoepje deden’. Een begrip voor diegenen die graag even een borrel halen aan het begin van de avond. Alles gaat dan aan je voorbij, terwijl je aan een drankje nipt. Ook een goede plek om af te spreken. Centraler in het dorp is niet mogelijk.
Wel, alle stoepjes zijn weggehaald, maar aan de hotelkant staan de vertrouwde kleine tafels, waar Janna en haar team graag de bestelling neerzetten. Sinds een week heeft de uitbaatster van het hotel er ook zes bloembakken neergezet. Aan de overkant van het hotel zie je alleen de gele (foei, niet parkeren hier) strepen en nog geen tafeltjes. Zou best leuk zijn enkele minitafeltjes met ieder twee stoeltjes.

In heel het gebied waar de bestrating heeft plaatsgevonden zijn plantenbakken neergezet, een burgerinitiatief ondermeer van Gabi en Noud van Villa Dianthe en Sylvie en Angela, jullie zeker bekend. Al met al is het dorp toch behoorlijk opgevrolijkt. Een kleurrijker welkom en niet te vergeten, ook wel fijn met heel wat minder geparkeerde auto’s.
De bestrating loopt tot aan het eind van het dorp richting Tertsa. Vanaf de supermarkt naar Villa Mertiza komt de bestrating later aan de beurt. Wanneer? Tsja…

De tweede in het dorp
Tot voor een aantal jaren geleden kende Mirtos twee slagerijen. De meest actieve was die van Poppy en Aris. Tot zij er in 2018 mee stopten en van hun slagerij een delicatessenshop maakten. Fijn voor Stathis en zijn moeder Maria aan de overkant. Die verkopen sindsdien alleen het vlees. En ook streekproducten en lekkere wijnen. Maar daar komt verandering in. Naast Platanos, aan het straatje richting strand, heeft zich een nieuwe slagerij aangediend. Die is nog niet open. Men is daar druk mee bezig. Jorgos , zwager van onze Michalis, de eigenaar van Mertiza, was ooit te vinden in de sigarettenkiosk in het centrum. Maar dat is alweer zeker meer dan tien jaar geleden. Nu komt hij terug als beenhouwer, om maar een ouderwets woord te gebruiken. Voordeel is in ieder geval dat het oude krot mooi is opgeknapt en dat geldt ook voor de buren ervan. Want op de hoek staat nu een mooi pandje met zelfs deels een verdieping erop.

THEODORAKIS 95 jaar

Op 29 juli vierde de grootste componist en tekstschrijver in leven van Griekenland zijn 95ste verjaardag.
Ik heb een opname uit 2005 gevonden. Toen was Theodorakis 80 jaar. Let op het enthousiasme van het publiek.

Column van Dick

Tja, daar zit ik dan. Bij de ingang rechts op het terras. Voor de aankomers dan. Voor de vertrekkers links. Wat uitzoekpapieren voor mijn neus en naast me Siemon die er tekst en uitleg bij geeft.
Dat was allemaal niet de bedoeling. Ik zag mij vissend in een bootje op de ‘Middellandse Zee, Souvenir van mijn dromen’, om het lied maar helemaal af te maken. Nou ja dat is allemaal nogal overdreven. Ik hou helemaal niet van vissen en ook niet van vis. Goed, dat bootje trekt me wel. Gewoon lekker tuffen op het helblauwe water en dan aanmeren bij een verlaten strandje. Lekker de kleertjes uit en poedeldepoedel in zee plonzen. Een activiteit die iedere 60 plus plusser het liefste doet als de plicht is gaan zwijgen.
Het is anders gelopen. Zoals zoveel anders is gelopen, dankzij dat verrekte virus. En bij ons kwam er nog wat extra’s bij. Ik zal je daarmee niet lastig vallen. Het resultaat is dat de groepsfoto op de website van Villa Mertiza nu is verdwenen, net als de meeste mensen die erop stonden. Verdwenen uit Mertiza dan. Wij zijn nu dagelijks met zijn drietjes, naast Siemon en mij ook Sofia, en ik hoop dat Maria zich op een dag weer bij ons zal voegen als belangstelling van potentiële gasten weer is aangetrokken. Voorlopig is dat nog niet zo. Het kwakkelt. Niet qua weer. Dat is alleen maar onstuimig loomzomers. Nee, het aantal Mirtosgangers is niet al te groot. Ze zijn er her en der wel. Zeker. En in het weekend komt er nog een zwermpje Griekse bezige bijen aanzoemen, zodat de restauranteigenaren helemaal niet zo ontevreden zijn. Ik dwaal weer eens af.
Graag had ik mezelf de rust gegund. Lekker zomerklooien en zo nu en dan met Siemon in de auto stappen, Balou achterin en dan een paar daagjes op het eiland bivakkeren. En terug Siemon naar zijn werk schoppen en ik zelf genieten van ons eeuwige uitzicht op de Middellandse Zee, die we hier als Lybische Zee aanduiden. Maar soms gaan de dingen anders.
Toen wij ergens in april/mei doorkregen dat onze toekomstplannen er anders uitzagen, hebben we eigenlijk zonder teveel gemopper de nieuwe stand van zaken geaccepteerd. Ik moet gewoon weer voor een tijdje deel uitmaken van Villa Mertiza. Ook omdat het allemaal zo anders is vanwege de pandemie. Alle zeilen bijzetten. Ons uiterste best doen en, dat is het belangrijkste, het nu even nemen zoals het is. Wat koers bijstellen, wat werkzaamheden afstoten en zo proberen de komende maanden het prettig vol te houden. Nou, als het allemaal zo blijft lopen als nu, dan komt het goed. Dan blijft de zin volop aanwezig.
De afgelopen vier weken in Griekenland moest er veel worden opgestart en vooral materiaal en apparatuur dat het af liet weten, kon me even van mijn á propos brengen. Of gezeurzanik bij de meest ineffectieve papierwinkel van het land: De overheid. ‘Nee, eerst naar Agios en dan hier terugkomen voor het stempel’. Ik zei dan tegen Siemon: Nu weet ik weer waarom ik met pensioen wilde. Uit mijn autoraampjes klonk dan een heftig gemopperdemop. Maar weer thuis uit Ierapetra, gewoon bij Villa Mertiza, was dat al wel weer over. Natuurlijk zitten wij wel eens op ons balkon en vragen ons af hoe het verder moet. Of beter gezegd, hoe het verder kan. Vrienden vragen ons wel eens hoe we de toekomst zien. Nou, eerlijk gezegd, die zie ik niet. Ook wij varen in de mist (een scherpe uitdrukking uit de politiek en de medische wereld in Coronatijd). De komende maanden gaan we proberen wat mist op te laten trekken. En wat dat dan voor vergezichten gaat scheppen, dat zien we wel. Ik heb één ding geleerd in de afgelopen vijftien jaar: Je leeft vandaag. En morgen zien we wel. Leven bij de dagen. In het hier en nu. Dat mij, moet ik ook zeggen, na het lastige jaar 2019, ook dankbaar maakt voor de energie en de blijmoedigheid om even tijdelijk geen pensionado te zijn. Ik zie hoeveel leuke kanten dat ook heeft.
Dus, daar zit ik dan bij de ingang, tevens uitgang op het terras van ons mooie plekje. Waar we ook vandaag en morgen ons best doen om het gasten naar de zin te maken.

Grieks erestaatsburgerschap voor Victoria Hislop

Victoria Hislop, de schrijfster van bestsellers als ‘Het Eiland’ en ‘Zij die geliefd zijn’, mag zich officieel Grieks noemen.
De Griekse president Katerini Sakellaropoulou heeft een erenaturalisatiedocument ondertekend waarmee de 61-jarige Britse auteur het Griekse staatsburgerschap kan claimen.
Hislop, die een vakantiehuis heeft op Kreta waar ze enkele maanden per jaar doorbrengt, kreeg het Griekse staatsburgerschap voor het promoten van de moderne Griekse geschiedenis en cultuur, inclusief de geschiedenis van het eilandje Spinalonga, de laatste leprakolonie in Europa.
Spinalonga, voor de kust van Kreta, diende als decor voor Hislops historische roman ‘Het Eiland’ uit 2005. Het boek werd ook bewerkt als tv-serie. Haar roman ‘Ansichtkaarten uit Griekenland’ wordt door de Griekse zender ERT ook bewerkt tot een televisieserie.
Volgens de Griekse wet kan ere-naturalisatie worden verleend aan mensen ‘die uitzonderlijke diensten aan het land hebben verleend of wier naturalisatie het algemeen belang dient’. Vorig jaar kreeg acteur Tom Hanks het erestaatsburgerschap.

NEDERLANDS TENNIS TALENT VINDT COACH IN GRIEKENLAND

Tsitsipas is één van de weinige beroemde Griekse tennissers. Tennis is ook niet de meest vermaarde sport in het land. Voetbal, Basketbal of voetbal. Daar kiezen de meeste Griekse voor.
En toch zijn er in dit land liefhebbers, die wekelijks op de baan te vinden zijn. Zo ook op de tennisbaan in Ierapetra. En daar vond de ontmoeting plaats van Zoran, een van oorsprong Servische tennisleraar en Thomas Corporaal, één van de vaste gasten van Villa Mertiza. Thomas contactte ons voor de vakantie of wij iets wisten rond mogelijkheden om te tennissen in Mirtos of omgeving. Dat werd even zoeken. Mirtos heeft wel een baan, maar geen net. En zo werd het uiteindelijk Ierapetra en zo vond de ontmoeting plaats tussen een Nederlandse 17 jarige jongen en zijn oudere coach. Ze gingen direct aan de gang en het klikte van beiden kanten. Thomas heeft vele lessen kunnen volgen en het resultaat is naar beider grote tevredenheid. Die van coach en van pupil. Beide bezitten capaciteiten en talenten.

Wil je ook tennissen tijdens je vakantie in Mirtos? Wij kunnen je in contact brengen met Zoran. Het veld is makkelijk bereikbaar ook per bus, die op doordeweekse dagen regelmatig naar Ierapetra rijdt.

En wij hopen dat ook in Mirtos de baan beter gebruikt zal worden. Een mooie donatie voor een net is van harte welkom.

En Thomas? Die wil nog niet naar huis komende maandag. Net als 14 jaar geleden. Lees maar in ‘De Duiventil’ een verhaaltje in mijn boek ‘En het werd…Griekenland’. Sorry Thomas, ik kon het niet laten.

 

VLUCHTEN IN AUGUSTUS NAAR HERAKLION KUNNEN ZEER VOORDELIG ZIJN

Met vertrek van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Groningen. Al vanaf 70 Euro enkele reis.
Retour voor ruim € 200,- is al mogelijk.
Kijk op het maandoverzicht van Transavia en bepaal wat het voordeligste is qua heenreis in combinatie met de terugreis.

En wij hebben GEEN HOOGSEIZOENPRIJZEN in Villa Mertiza.

SEPTEMBER ZEER VOORDELIG VLIEGEN (Vanaf: 14 dagen nog geen € 200,- retour)
EN WIJ HEBBEN DOOR EEN AANTAL ANNULERINGEN HER EN DER NOG PLAATS
Vraag Siemon
0030-693 2735 224
06-52405845

Recept

Griekse aardappelsalade door Sofie. De andere Sofie, dus niet onze schoonmaak Sofie.
Een heel handig bijzetreceptje voor bij je BBQ.

Eet smakelijk.

En als je de aller allerlekkerste Griekse gerechten wilt proeven, dan kun je het allerbeste een vlucht naar Kreta boeken. Mirtos staat bekend om zijn zeer goede restaurants en de o zo redelijke prijzen die je voor je maaltijden betaalt.
Zoals in La Sera, dat vanaf 31 juli weer open is. Maar ook in al die andere smaakvolle gelegenheden.

Tot de volgende Nieuwsbrief of Tot ziens in Mirtos

Maria, Sofie, Siemon en Dick

opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020  Villa Mertiza