Nieuwsbrief april 2022

Terwijl in Nederland sneeuwvlokken op de grond dwarrelen, smelt hoog of zelfs halfhoog de winterse witheid op Kreta. Langzaam. Dat wel. Want hier in Zuidoost Europa was het me het wintertje wel. Veel inwoners hier melden in hun hele leven nog niet zo’n winter te hebben meegemaakt. En dat waren bepaald de jongsten niet. Vanaf vorige week donderdag/vrijdag is de temperatuur eindelijk gestegen. En konden de deuren en ramen open voor een flinke hap frisse lucht. Momenteel is het zeer aangenaam met een temperatuur rond de twintig graden.
En we horen dus nu van een koufront in Nederland en België.

We hebben dat dus niet meegemaakt, toen wij in Friesland onderwinterden. Zacht was het. Niet T-shirt zacht, maar toch zeer aangenaam. En dat gold ook voor het Friese land in het algemeen. We hebben het goed gehad tussen de Snekers. Een lekkere woning aan het water en een hond die daar huppelend langs en soms in liep. De terugreis kende dus wel wat weemoed van afscheid, maar wat goed gemaakt werd door werkelijk iedere dag zonnige temperaturen. Prettig als je over de grote wegen tuft. Prettig ook als je in een land als Oostenrijk met je snuit in die zon mag zitten.

Thuisgekomen in Mirtos zagen we hoe zovelen nog de slaapkamerluiken dicht hadden. Natuurlijk omdat het in die week zo bibberlijk koud was. Buiten zijn werd bepaald niet aangemoedigd. Dus het vele voorbereidende werk, nodig om te kunnen opstarten, lag maar wat te liggen. Ook de straatstenen die bestemd zijn voor een nieuw wegdek lagen daar maar wat. Vooral in de weg, niet op de weg. Hoog opgestapelde nietsnutten. Inmiddels is daar nu verandering aan het komen.

De foto is op 17 februari genomen van het Dikti gebergte, dat achter ons ligt.

Villa Mertiza was al aardig opgeruimd en gekuist door Sofia. Maar het gebouw was steen en steenkoud. We hebben alle deuren en ramen inmiddels open. Er klinkt werkgeluid. Er gaan telefoons over en in de tuin en op het terras zorgen zonnestralen voor een vriendelijk licht.
En ondertussen gaan de voorbereidingen ook nu nog voor het nieuwe seizoen door. Als altijd ook met Herman, die het pand ook in ons laatste jaar mooi in de verf zet of houdt.

En zo is het dan inmiddels 1 april. Het gaat beginnen. Op 2 april de eerste kamer verhuurd. En in het dorp weten ze inmiddels dat wij er zijn. En dat onze gasten de weg door het dorp weten te vinden. Weliswaar met soms een kleine omweg vanwege de bestratingen.

Een heel enkele moment kijken wij even om naar de winter 21/22. Het was goed. Nu vooruit. Het seizoen komt hopelijk ook helemaal in orde. En dat allemaal terwijl de Mimosa, wat verlaat, nu toch volop bloeit.

Was het allemaal koek en ei bij ons. Dat was en is het bepaald niet in de wereld. Wij maken ons natuurlijk heel grote zorgen om de oorlog in Oekraïne. Wat vreselijk om dat leed te zien en te horen.
In Nederland en België is men zeer betrokken bij de mensen uit dat land. We merken dat men ook hier met verbijstering naar de beelden kijkt en het nieuws over de verschrikkingen volgt.
We hopen vurig dat deze vreselijke ellende snel voorbij is. Dat de Russische agressie tegen dit op 1 na grootste land van Europa snel stopt. We branden kaarsen voor de slachtoffers van de oorlog. We denken daarbij ook aan al die jonge mensen die door hun waanzinnige leider de oorlog worden ingestuurd. En vooral aan al die kinderen die omkomen in al die zinloosheid.

En of de oorlog ook invloed heeft op ons werk, dat weten we niet. Nog niet. Zorgen daarover staan niet in vergelijking met wat de mensen zo’n 2000 km verderop meemaken. En dichterbij als vluchtelingen. En eerlijk gezegd, zijn we er ook niet zo heel erg mee bezig. We hopen alleen en vooral vurig dat we in heel Europa weer veilig kunnen leven. En ja, ook veilig op vakantie kunnen.

VAKANTIE WORDT DUURDER

De consequenties van wat er nu gebeurt zijn merkbaar, ook voor vakantiegangers. Die willen allemaal na twee jaar met volop coronabeperkingen, graag zorgeloos genieten van vakantie en vrije tijd. En voor zover we nu kunnen zien, kan dat ook. Maar het is allemaal wel duurder aan het worden.
Wij merken dat ook. Bijvoorbeeld aan het vervoer. Vliegen en ook het rijden op het eiland. De pomp geeft hoge prijzen aan, die ook moeten worden betaald door autohuurders en taxichauffeurs.
Jarenlang heeft onze taxichauffeur Jorgos € 90,- gevraagd voor een rit Heraklion-Mirtos. Hij heeft ons nu laten weten, dat dat echt niet meer kan. Vanaf dit seizoen wordt een taxirit € 100,- per enkele reis. Ook mensen die al bij ons de taxi hebben geboekt betalen dit bedrag. Alle begrip voor Jorgos. Wij gaan ervan uit, dat onze gasten dat ook hebben.

Wij hebben onze accommodatie dit seizoen ook ietsje duurder gemaakt, maar dat besluit hebben we al genomen voordat Ukraine in beeld kwam. Wij hebben dat, na heel veel jaren zelfde tarieven en soms zelfs verlagingen, gedaan, omdat allerlei belastingen en nutsvoorzieningen sterk in prijs zijn gestegen. En ook een paar onaangename naheffingen waren een flinke tegenvaller. Dus ja, je vakantie wordt wat duurder.

En dat merken wij ook aan de prijzen van de autoverhuurders. Ook voor hen is het dagelijks leven en het zakendoen aardig duurder geworden. Wij blijven hen steunen, net zoals wij onze gasten willen helpen aan het comfort van een prettige auto. Opvallend is wel, dat de horeca hier weliswaar wat in prijs kan zijn gestegen, maar minder dan je zou verwachten na twee jaar covid en de huidige olieprijzen. Mirtos is en blijft bepaald geen duur vakantiedorp.

TENSLOTTE
Vakantie vieren is dus meer geld uitgeven aan een reis en een onderkomen. Dat geld voor allerlei bestemmingen bijvoorbeeld. Zo lazen wij dat Spanje flink duurder is geworden. Turkije daarentegen juist wat goedkoper, maar die zitten ook niet vast aan Europese regels. En de economie van dat populaire zonvakantieland is bepaald niet rooskleurig. En qua mensenrechten? Mwah.
Ook Nederland is duurder geworden. De vakantiehuisjes bijvoorbeeld.
Vakantie is een luxe artikel, dat bijna iedereen graag wil hebben. En het is nodig voor het welbevinden van mensen. Zeker ook in deze tijd. Wij wensen iedereen een mooie vakantie toe.

BY THE WAY (BIJ DE WEG)
Wij zijn wel heel blij met al zoveel mooie boekingen. Het gaat echt heel fijn zo. Maar overal zijn nog gaatjes of gaten. Heel veel plek hebben wij nog in het hoogseizoen. Dat is niets vreemds. Dat constateren wij zo rond deze tijd altijd.
Heb je zin ons nog een keertje te zien in onze vertrouwde omgeving? Hartelijk welkom. Siemon helpt je graag.

PER TAXI NAAR ONS OP ZUID KRETA
Een heel lekker filmpje als je je verheugt op je taxirit met onze Jorgos of een van zijn collega’s.
Vanaf dit jaar iets in prijs verhoogd, maar volledig veilig. Wij van Villa Mertiza regelen het graag voor je.

PLF NIET MEER NODIG ALS JE NAAR GRIEKENLAND REIST

Vanaf 15 maart is het niet meer nodig om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als je naar Griekenland gaat.
Het PLF wordt geschrapt voor alle reizigers, ongeacht de nationaliteit. Om naar Griekenland te kunnen reizen is een geldig Digitaal Corona Certificaat (de internationale QR-co geldig coronade) voldoende.
Toerismeminister Vassilis Kikilias had de versoepeling begin deze maand al aangekondigd. Door de nadruk te leggen op de corona-certificaten moet het voor toeristen eenvoudiger worden om naar Griekenland te gaan.
Het Passenger Locator Form werd in de zomer van 2020 gelanceerd als onderdeel van de coronamaatregelen. Het was een manier om contacten te traceren van toeristen die tijdens hun vakantie positief testten op het virus.
Het formulier moest minstens 48 uur voor aankomst in Griekenland online worden ingevuld. Het PLF bevatte informatie over het land van vertrek, verblijfsadres tijdens de vakantie in Griekenland en de duur van eventuele eerdere verblijven in andere landen.

IN MERTIZA LIGT DE WERELD AAN JE VOETEN

 

Als een van de eersten konden wij, jaren geleden, onze gasten internet aanbieden. Via WiFi. En vooral: Gratis.

Wat is er in al die jaren het nodige veranderd. In de eerste jaren konden wij bijvoorbeeld internetcontacten met onze gasten dankzij een telefoonlijn. Je werd ingebeld, als ik mij goed herinner. Hoe lang duurder een boeking toen? Nou ja, wel sneller dan via een postduif of rooksignalen. Ietsje.

Als snel ging het sneller. Er hebben in de loop der tijden heel wat technische mensen in ons kantoortje, beneden in de receptie, geknutseld aan de verbetering van het digitale contact. Router na router verscheen. Elke keer weer een tikje sneller. Dat waren ook de tijden dat kinderen van gasten, dus onze jonge gasten, spelletjes deden op onze werkcomputer. Niet meer voor te stellen dus. 

Maar de laatste jaren hebben wij een redelijk functionerende WiFi gehad. Tot Max kwam.

 

TOT MAX KWAM?

Ja. En wijzelf hebben er niks mee. Helemaal niks. Veel lawaai en weinig wol lol. De laatste twee jaar willen onze gasten getuige zijn van de snelligheden van een coureur. Een virus dus. Het Formule 1 virus. En de boosdoener is Max. Max Verstappen. En die Verstappen deed de snelheid van onze internetverbinding ernstig vertragen. Verstappen = Verslappen. Met meegebrachte laptops ging men bijna op zondagmiddag bijna massaal aan MAX hangen. MAX aanhangen. En zodoende lag ons netwerk na een poosje op Apegapen. Geen DigiPitstop hielp meer. De klachten van de gasten, die graag Paul Wittemans muziekprogramma wilden bekijken , hadden het na-bekijken. 

Dus lang verhaal kort: We hebben onze oude WiFi de deur uit gedaan en sinds een paar dagen hangen er overal mooie ontvangers. Vijf in totaal. Er kan ineens van alles en vooral naast elkaar worden bekeken. 

Onze laatste grote in vestering. Een cadeautje aan de volgende generatie gasten.   

 

De inlogcode blijft natuurlijk aladinshop. En dan kun je onze verschillende tussenstations bezoeken. Mertiza 1 t/m Mertiza 5. Je kiest degene met de sterkste ontvanger. En hup, daar komt Max de bocht omzeilen. En anders hoor je de zoete tonen van alweer een superjong klassiek talent op Podium Witteman.  

 

Dit allemaal zorgt ervoor dat de TV’s in de kamers steeds minder worden gebruikt. We hebben even bekeken of het handig zou zijn ze te laten weghalen. Dat doen we dit jaar in ieder geval niet. En wat onze opvolgers doen, dat weten we niet. Voor gasten die dus nog ouderwets willen TV kijken, hebben we ondermeer nog BVN, beste van Vlaanderen en Nederland in de aanbieding, evenals de BBC.

MIRTOS OP DE SCHOP

Gasten die met enige regelmaat in Mirtos komen, hebben het afgelopen jaren kunnen zien. Er wordt met enige regelmaat het nodige opgeknapt. Niet alleen huizen van particulieren en enkele vakantie onderkomens. Ook de wegen in het dorp worden opgeleukt. Begonnen met de ingang van Mirtos en doorlopend tot de uitgang richting Tertsa. Momenteel is men bezig met de straten rondom het centrale plein en start heel binnenkort ook de herbestrating tussen de supermarkt en…Villa Mertiza. Overal staan stenen opgestapeld die ergens op het wegbeton moeten worden geplaatst, met daar tussenin een dun laagje zand. Voor Nederlanders ondenkbaar, maar hier kan dat nu eenmaal. En verder is het leuk om te melden dat het kleine straatje tussen Hotel Mirtos en het plein, waar enkele jaren geleden nog een kiosk stond, echt sjiek is betegeld.
Terug naar Villa Mertiza: Wij weten nog niet of de bestrating gevolg heeft voor parkeerfaciliteiten voor onze gasten. Wij hopen van niet. Alleen is het parkeren in Mirtos wel veel lastiger geworden in het hoog hoogseizoen. Wij houden je op de hoogte.

Veel van onze gasten kennen het winkeltje nog van Thea de Bruin. Onze mede dorpsbewoonster en vriendin, die helaas te jong is overleden. Ze heeft in haar eerste jaren tegenover Platanos haar winkeltje/werkplaats gehad ten behoeve van haar bekende glaswerk. Naast dat winkeltje met de opvallend blauwe deuren, stond altijd een bouwvalletje. Er vlogen jaar in jaar uit zwaluwen naar buiten en naar binnen. Men is het nu helemaal aan het opknappen . En wat het wordt? Er is nu eenmaal heel weinig ruimte binnen…..

HORECA VERANDERINGEN

Het restaurant van Koela, ook nog bekend als Mirtos Pizzeria, is in andere handen overgegaan. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Koela en haar kinderen Angela en Jorgos, die ons altijd zo uiterst gastvriendelijk bedienden. Wij hebben ze nog niet gesproken, maar laten we afspraken dat wij hen namens al onze gasten alle voorspoed en geluk wensen.
Dat er inmiddels iets is veranderd, moge duidelijk zijn. Aan de kleur. De kleur van het pand. Het is nu groen geworden. Heel groen. De pizza’s kunnen je er wel blijven nuttigen of afhalen. Ze hebben een originele Italiaanse oven geplaatst. Heel benieuwd naar hun kaart en smaak. De eigenaresse is overigens de zuster van Katharina, de echtgenote van Michalis van Votsalo. En dat kun je heel goed zien. Haal die maar eens uit elkaar.

En verder wordt de keuken van Platanos verbouwd. Dat was bepaald geen grote instellingskeuken, als je begrijpt wat we bedoelen. Hoe het nu verandert, weten we nog niet. De zijdeur is er inmiddels uit en vervangen door een muurtje. ‘O kom er eens kijken’, zouden we willen zeggen.

En dan Hotel Mirtos. Yanna heeft besloten om de restaurantkeuken van Hotel Mirtos te sluiten. Wat wel openblijft is het hotel en in de keuken wordt voor de gasten en de aanlopers een ontbijt klaargemaakt. En je kunt overdag en ‘s avonds op het terras of binnen een drankje drinken met een Meze. Wij vinden het wel reuze jammer. Want de kwaliteit van de keuken van het hotel was altijd heel goed, al die jaren dat Yanna er het bewind over voerde. Maar goed, we respecteren uiteraard haar beslissing. Wij wensen haar en haar gezin en medewerkers een goed seizoen toe.

HET LAATSTE SEIZOEN. EN DAN?

 

Wij krijgen de laatste maanden meerdere malen de vraag, hoe wij het ervaren, zo’n laatste seizoen. 

Een beetje ongemakkelijke vraag, om eerlijk te zijn. Wij kijken er beiden iets anders tegenaan. Siemon wil het liefst nog enkele jaren zijn gastheerschap voortzetten. Hij wordt deze maand 64. Dus moet nog drie jaar ergens zijn boterham mee verdienen. Dat had fijn gekund in Mirtos. Maar de eigenaren van het gebouw van Villa Mertiza, de familie Daskalakis wil het graag nu zelf exploiteren. En omdat het contract na dit seizoen afloopt, verlengen zijn het ook niet. Dat wat betreft Siemons gedachten.

Die van mij liggen iets anders. In oktober 2017 heb ik op mooie manier afscheid genomen om als pensionado voortaan door het leven te gaan. Wat schrijven, componeren, wat eiland hoppen misschien. Het pakte anders uit. De gedroomde opvolging van Bjern en Siemon ging niet door. Er kwam Corona, nadat ik een jaar daarvoor een chemokuur moest volgen vanwege mijn chronische leukemie. Over het algemeen geen heel zware aandoening, maar een kuur om deze te elimineren, bleek toch heftiger. Eindresultaat: Veel minder energie en dus ook minder kracht om het werk voort te zetten, terwijl dat nog steeds wel moet. Althans nog tot einde van het seizoen 2022. 

 

Wij staan nu, begin april aan het begin van dat laatste jaar. Nog zeven maanden en dan sluit ons kantoor definitief. En ja, hoe ervaren we dat dan? Voorlopig als bijna ieder ander jaar dat wij ooit begonnen. Weten wat ons min of meer te wachten staat. Routine met een oprechte glimlach. Meestal. Het leuke als mensen ontvangen en het hen naar de zin maken. Even dat stapje harder. We hebben het er al eerder over gehad. Maar ook dingen die soms dienst weigeren. Zoals warm water, stroom. Afgelopen week hebben we vier dagen achter elkaar mensen over de vloer gehad om het warme water, dat wij de laatste jaren altijd hadden, te kunnen laten stromen. Na vier dagen hadden wij de oorzaak van de koude douches. Lucht in de leiding. En dan, ja dan is die routine ineens even erg onaangenaam. Gelukkig komen de eerste gasten dit weekend pas. En zeker, ze hebben heel warm tot heet water. De routine ook van naheffingen, ernstig verhoogde tarieven. Hulp en ondersteuning die regelmatig moeten worden nagebeld. De taxi die niet bij de luchthaven staat. ‘Hoe kan dat nou’. Ja dat allemaal hoort er ook bij. Jarenlang gebeurd en het zal ook nu plaatsvinden. 

 

Volgend jaar. Zullen we het dan missen? Veel wel, sommige zaken niet. En het dorp? Ook daar dingen wel. Veel zelfs. Maar sommige ook niet. De soms wat kleine wereld met het en der vervelende speldenprikjes. Meevallers, meezitters en soms juist tegenvallers. In gebeurtenissen. In mensen ook een enkele keer. Alles bij elkaar gaan we dat allemaal nog een keer meemaken. Met uitzicht op de grote zee voor ons huis. Stilte, voor, na en zelfs tijdens de storm. Even bijkomen. Even nadenken. Laten betijen. Opladen. Even de verantwoordelijkheden van de schouders laten glijden.  

 

Met goede moed en zin beginnen we voor de achttiende keer ons uitvoerende werk. Voor onze gasten. Voor onszelf. Voor de gemeenschap van Mirtos in sociale en economische zin. Het was een oppepper afgelopen week, dat één van de zeer gerenommeerde uitbaters aan de boulevard iemand zei, dat wij heel veel voor Mirtos en het toerisme betekenen. ’Jammer dat ze weggaan’ . Het doet me heel, goed. En geeft energie om er tegen aan te gaan. 

 

Ja, er zijn hobbels te nemen. Qua financiën, qua gezondheid, qua relaties misschien ook wel. Maar kom, ik sluit af. Nog even lekker op ons balkon zitten. Voordat de bel gaat. En de eerste gasten zich melden. De eersten van een heel lange reeks. Tot 1 november. 

Wij hopen dat jij daar misschien ook bij bent.   

 

(Drie afbeeldingen van Nieuwsbrieven, negen jaar geleden. Leuke herinneringen)

DIE TOGETHER KANSHEBBER IN TURIJN?

In december werd al bekend dat Amanda Georgiadi Griekenland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Onlangs werd de Griekse inzending officieel gepresenteerd tijdens het programma Studio 4 op ERT1.
Georgiadi zal in mei het nummer ‘Die together’ ten gehore brengen in Turijn. De 24-jarige zangeres (artiestennaam Amanda Tenfjord) schreef het nummer zelf, na een verbroken relatie. De bijbehorende videoclip werd 2 maanden geleden opgenomen op het prachtige kleine eiland Symi.
Het Eurovisie Songfestival wordt gehouden in het PalaOlimpico in Turijn. Griekenland is ingedeeld in de eerste halve finale op 10 mei, de tweede halve finale is op 12 mei. De grote finale is op 14 mei.

EN DAN DE VLUCHTEN

Wij hebben alle vluchten naar Heraklion op een rijtje gezet. Vluchten vanaf onze nationale en regionale luchthavens. Altijd even een vette kluif voor on ze webmaster Jurrie. Maar hij heeft het’em weer geflikt. Je kunt ook je vluchten regelen via Reisbureaus. Zoals The Travel Company in Leusden.
033-4343843. Voor een aantal gasten van ons een vertrouwd vast adres.

HOE HET WERKT BIJ TRANSAVIA.COM?

Je ziet links de vluchten naar Heraklion en rechts de vluchten terug. Prijzen per maand vermeld.
Je kunt ze zelf combineren. Door wat flexibel te zijn, kun je heel mooi besparen op je vlucht. Het goedkoopst kun je het BASIC tarief nemen. Vul je van alles in, dan kom je op een gegeven moment bij het boeken van ruimbagage. Wat de afgelopen jaren meer gasten van ons hebben gedaan, is alleen handbagage boeken. Of bij twee personen niet twee maal maar één maal ruimbagage bijboeken. Immers: Je hebt vakantie in een warm klimaat. En je hebt 10 kg handbagage inclusief. Kan best een hoop mee.

GRIEKSE RIJST

NTOMATORIZO

Dit recept voor Griekse rijst, oftewel ntomatorizo, is supermakkelijk om te maken. En ook lekker snel klaar. Perfect voor een drukke doordeweekse dag. Deze Griekse tomatenrijst is een smaakbommetje. Dat komt onder andere doordat de rijst gaar gekookt wordt in tomatenblokjes en bouillon. Dit geeft de rijst extra veel smaak. Daarnaast voegen we lekker veel smaakmakers toe, zoals oregano, feta, olijven en paprika. Ook Griekse rijst maken? Met dit recept kan het niet mis gaan. Lekker voor bij de souvlaki.

Ingrediënten voor 4 pers.

 • 300 gr rijst
 • 2 paprika’s
 • 250 gr cherrytomaten
 • 100 gr olijven
 • 2 rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 70 gr tomatenpuree
 • 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
 • 400 ml bouillon
 • 100 gr feta
 • Handje verse peterselie
 • 2 tl oregano
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Zo maak je het

 1. Pel en snipper 1 rode ui, (de andere snijd je in halve ringen en leg je apart). Hak de knoflook fijn. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook aan in iets olijfolie.
 2. Snijd de paprika’s in repen en bak deze mee. Voeg de tomatenpuree en de oregano toe en bak dit kort mee.
 3. Voeg de rijst, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer de rijst even om.
 4. Laat de rijst afgedekt in ongeveer 15 minuten gaar worden op een laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
 5. Halveer de cherrytomaten. Verdeel deze samen met rode ui en de olijven over de Griekse rijst. Verkruimel de feta er overheen.
 6. Garneer de Griekse schotel met vers gehakte peterselie. Lekker met bifteki of gegrilde groenten.

built & maintained Cyber Shrimp © copyrighted 2022  Villa Mertiza