Nieuwsbrief april 2021

Daar is’ie dan. Eindelijk. Gelukkig weer een contact. Voor al onze volgers, lezers, gasten, vrienden, familie, collega’s eindelijk, eindelijk een teken van leven uit Mirtos.

Hoe vaak heb ik niet in mijn werkkamer gezeten met voor mijn snuf een blanco openingspagina. De wil om daarop van alles te vertellen. Mee te delen hoe onze plannen waren. Hoe we de langdurige wachtperiode voorbij wilden. Op naar het nieuwe. Op naar open.
Maar de pagina bleef blanco. Eventuele regeltjes, er uitgeperst, werden weer verwijderd. Er was gewoon niets te melden. Niets, omdat er niets was, maar ook omdat het hoofd was leeggespoeld. De energie was opgedroogd in een periode van afgeslotenheid.

Sorry voor al diegenen, die naar de Nieuwsbrieven hebben uitgekeken. Want ook zij zaten soms voor zich uit te turen, op zoek naar wat herinneringen en beelden van die bijzondere plek in Zuid Europa. En kwam er ook bij hen niet veel uit handen.

Maar nu, nu er berichten komen uit Nederland en uit Griekenland waarin sprake is van het openzetten van deuren en ramen, weliswaar her en der nog gekierd, nu komt er energie binnen. Nog geen orkanen van spirit, maar wel stroompjes van lucht, voorzichtig van opluchting. Een beetje lucht in de longen. Zoiets.
We gaan langzaamaan beginnen. Zetten wat deuren en ramen open. Wij snoeien takken, verwijderen onkruid en brengen ook in onze tuin wat lucht. En zo hopen we dat alles weer wat op adem komt, na een periode waarin we die adem wat in hielden, niet wetend wat er ons zou worden gebracht.

Ja, we gaan open. Ja, we gaan met volle moed er weer tegenaan. Ja, we geloven dat het kan en weten ook dat het moet. Voor onze gasten en voor ons zelf, onze medewerkers, ons dorp, ons eiland en het land waarin we wonen en werken.

Heel veel leesplezier allemaal. Fijn dat jullie de belangstelling (nog) hebben om ons te volgen en wie weet zelfs wat meer dan alleen volgen.

(foto mimosabomen: Angela Sturmayr)

VILLA MERTIZA OPEN IN 2021

Zo rond 14 mei…
zijn wij weer open. Een begin van een hopelijk mooi en blij seizoen. Heerlijk om de receptiedeuren weer de toegang te laten zijn tot onze studio’s en appartementen. Waar alles heerlijk schoon is, fris ruikt. De bedden opgemaakt en de terrasstoelen grijpgraag voor handen zijn.
Wat een feest. Voor ons allemaal

Veilig op reis…
Met de veiligheidsmaatregelen kun je met het vliegtuig naar Heraklion vliegen. Verderop een artikel over hoe je zo meteen zorgeloos op pad kunt, de lucht in en uit en dan vanuit de luchthaven naar Villa Mertiza kunt. In je huurauto of met de taxi. Hoe je dan eenmaal op je bestemming wordt verwacht. Een drankje en even een moment van rust en vervolgens naar de boulevard om een terrasje te pikken voor een hapje en een drankje.

We zijn dan open…
Je moet een mooie keuze hebben in het aanbod van restaurants en cafeetjes. We gaan daar zeker ook vanuit, omdat de overheid in Griekenland 14 mei heeft aangewezen als datum voor heropening van het land. Zowel voor de inwoners als voor de toeristen. Er zullen zeker nog wel wat beperkingen zijn. Zoals een mondkapjes in een winkel en gepaste anderhalve meter afstand. Maar daar zijn we aan gewend, dus het versoepelde gebruik ervan zal niet echt lastig worden.

Gevaccineerd…
Ja, dat is veruit het beste. Gewoon in eigen land en dan kun je gerust op pad. Een andere mogelijkheid is een test voor aanvang van de reis. Lees verderop hoe dat in zijn werk gaat. Zeker is, dat wij, ook van Villa Mertiza er vanuit gaan, dat je niet nog eens in quarantaine moet. Zie de mededeling op 15 april, elders in de Nieuwsbrief.
Wij, Siemon en Dick zijn gevaccineerd! En dat geldt ook voor de medewerkers van autoverhuurder Primarent en de taxichauffeurs. Die laatsten desinfecteren ook bij iedere nieuwe klant de auto’s.

Ook ontbijt?…
Onze ontbijten zijn bekend. Her en der zelfs beroemd. Tot nu weten wij nog niet of wij ontbijten mogen serveren. En eventueel wel, vanaf wanneer. In 2020 kon het nog niet. Dat heeft met de buffetvorm te maken. Maar we houden je op de hoogte, als wij overgaan tot de ontbijtbuffetten. En anders kun je natuurlijk zelf je lekkere ontbijt samenstellen in bakkerij en supermarkt of aan de boulevard.

KALLITHEA APPARTEMENTEN

Dit jaar gaan wij door met Villa Mertiza. Natuurlijk. Maar ook gaan we afscheid nemen. Of beter gezegd, we hebben al afscheid genomen van Aleikos Panorama. Met een kleinere staf was het steeds lastiger om ook de benodigde zorg te bieden aan deze ozo mooie accommodatie. Met zeker wat pijn in het hart. Daarmee verdwijnt de naam Aleikos Panorama. Maar er verschijnt een nieuwe naam: KALLITHEA APARTMENTS.
De familie, die er boven woont, met Popy en Aleikos en hun dochter:
gaat het bestieren. Wij wensen hen daarmee alle mogelijke succes.

Er is inmiddels een nieuwe eigen website: www.kallitheamirtos.gr. Daarin kun je zien hoe je informatie kunt vergaren en natuurlijk hoe je de studio of een van de drie appartementen kunt boeken. Kom je er niet uit, dan kunnen we je altijd helpen.

LAATSTE NIEUWS VAN 15 APRIL (bron: De Volkskrant)

Griekenland wil quarantaineplicht voor EU-reizigers schrappen

Griekenland is van plan om de quarantaineplicht voor toeristen uit de Europese Unie te schrappen. Dat melden verschillende Griekse media. Vanaf komende maandag zouden deze vakantiegangers dan na aankomst niet meer een week in zelfisolatie hoeven te gaan. Ze moeten dan wel een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien, of een bewijs hebben dat ze gevaccineerd zijn. Daarnaast willen de Griekse autoriteiten reizigers steeksproefsgewijs gaan testen.
Met de versoepelde maatregelen hoopt Griekenland het toerisme, een van de belangrijkste economische sectoren van het land, weer wat meer aan te kunnen zwengelen. Experts moeten de plannen nog wel goedkeuren. Dat gebeurt dit weekend.

Met dank aan ‘’De Griekse Gids” een artikel over de opening van Griekenland voor toerisme.
Uiteraard is dit een momentopname.

GRIEKENLAND OPEN OP 14 MEI

De Griekse minister van Toerisme Mr. Haris Theocharis heeft de afgelopen week diverse plannen voor de opening van het toerisme in Griekenland in 2021 gepresenteerd. Hij benadrukte weer
“We zullen openen op 14 mei en we zullen veilig openen.”
De heer Theocharis sprak over de vijf verdedigingslinies tegen Corona: Om toeristen van buiten te kunnen verwelkomen zal het plan van vijf verdedigingslinies toegepast worden:

1) Toeristen die in Griekenland aankomen moeten gevaccineerd zijn óf een certificaat van een negatieve PCR test bij zich hebben óf een bewijs dat hij corona heeft gehad en hersteld is.

2) Het mogelijk maken van het zeer succesvolle systeem van steekproefsgewijze testen aan de grenzen, om zo positieve gevallen te identificeren. Bij aankomst gaan deze tests uitgevoerd worden. De strategie zal zijn, waar de vorige dag positieve gevallen zijn gevonden, wordt extra gecontroleerd.

3) Er komen quarantaine-hotels, zodat eventuele uitbraken kunnen worden geïsoleerd. In het geval van een positieve test wordt de persoon geïsoleerd, maar vervolgens volgen er nieuwe, meer gedetailleerde PCR-tests. Dat om zeker te zijn of de betreffende persoon wel of niet positief is.

4) Strenge naleving van gezondheidsprotocollen. Het zijn de algemene veiligheidsregels, zoals mondkapje verplichting, afstand houden, beperkingen op restaurants, bussen etc. Dat zijn de protocollen die ook vorig jaar voor de veiligheid gezorgd hebben van burgers en toeristen. Dit gaan we ook dit jaar doen. Dezelfde regels zullen gelden voor Grieken en toeristen, dat wat van toepassing is op Griekse burgers, is van toepassing op toeristen. We zullen niet discrimineren. Ons land heeft specifieke regels – op basis van specialisten – die van toepassing zijn op alle toeristen en alle Griekse burgers.

5) Ten slotte zal de vaccinatie van werknemers in de Griekse toeristische sector ook bijdragen aan bescherming tegen corona. Iedereen werkzaam in de toeristische industrie zal, onmiddellijk na de oudere en risicovolle patiënten, worden gevaccineerd.

Wat is de huidige situatie in Griekenland?

In Griekenland is de afgelopen dagen te zien dat er een aanzienlijke vermindering van de gevallen van corona bij volwassenen boven de 75 jaar is. Opmerkelijk is ook dat er een aanzienlijke vermindering is van patiënten tussen 60-64 jaar op de intensive care, slechts één maand na het starten van vaccinatie van de kwetsbaren van deze leeftijdsgroep.
Het totale aantal besmettingen is echter nog steeds niet minder geworden. De reden hiervoor is dat de meerderheid van de nieuwe gevallen over jongere leeftijden gaat en over mensen die niet zijn gevaccineerd. De gemiddelde leeftijd van deze groep is 45 jaar.
Momenteel zullen de leeftijdsgroepen van 65-69 worden gevaccineerd. Aangezien vaccinatie daarna bij jongere mensen gaat gebeuren, zal dit vermindering van de gevallen met zich mee brengen zoals ook in Israël en het Verenigd Koninkrijk is gezien.
De Griekse regering beklemtoont dat het daarom uiterst belangrijk is om de persoonlijke beschermende maatregelen te handhaven, zoals mondkapje, sociale afstand en handhygiëne en het voorkomen dat men in gesloten ruimtes met meer mensen samenkomt, totdat men gevaccineerd is.

MIRTOS EVENING WALK

We vonden dit op You Tube. Gemaakt begin september vorig jaar. We weten niet wie de maker is.
Een leuke sfeertekening van Mirtos in de avond. We delen het graag. Maar de verantwoordelijkheid ligt bij maker en publicist.
Ga je mee een ommetje maken?

WE ZOUDEN HET ECHT FANTASTISCH VINDEN ALS JE DIT JAAR ZOU WILLEN EN KUNNEN KOMEN

En daarom gaan we heel binnenkort beginnen met het openen van ons gebouw. De schoonmaakploeg erin, de schilder erin, de klusjesman en -vrouw erin. En ervoor en erachter.
Ons tuinmeubilair uit de opslag, even schuren bijlakken… Nou ja, je kunt het allemaal bedenken.
WE HEBBEN ER ZIN AN!!

Natuurlijk zijn we wel wat gespannen. Zal het dit jaar lukken toch de nodige gasten te begroeten en te bedienen? Wat zou dat heerlijk zijn. Momenteel is het bij Siemon nog niet zo druk. Maar een maand als september loopt toch al wat aardig. Net als oktober.
Wij hopen natuurlijk ook op een opleving in mei, juni, juli en augustus, want die zien er nog veel te maagdelijk uit. Er is dus keuze genoeg. Fijn, als je een bepaalde voorkeur hebt qua studio of appartement.

HOE GAAT DAT DAN DIT JAAR?
Wel, je kunt bij ons gerust je boeking doen.
En je weet:
WE KENNEN GEEN RESERVERINGSKOSTEN.
En vooral:
JE BETAALT BIJ ONS NIET VOORUIT.

Gaat het dan helaas niet door, dan heb je via ons geen kosten gemaakt.

EN WAT NOG MEER?
Onze accommodatie Villa Mertiza kent
GEEN HOOGSEIZOENPRIJZEN. ALLEEN MIDSEIZOENTARIEVEN.
Kijk maar op onze website www.mertiza.com

EN…..
Je bepaalt zelf wanneer je wilt aankomen en wilt vertrekken. Dus de lengte van je verblijf bepaal je zelf, mits beschikbaar. Kijk verder hieronder bij HOE HET WERKT

EN DAN DE VLUCHTEN

Wij hebben alle vluchten naar Heraklion op een rijtje gezet. Vluchten vanaf onze nationale en regionale luchthavens. Altijd even een vette kluif voor on ze webmaster Jurrie. Maar hij heeft het’em weer geflikt. Je kunt ook je vluchten regelen via Reisbureaus. Zoals The Travel Company in Leusden.
033-4343843. Voor een aantal gasten van ons een vertrouwd vast adres.

HOE HET WERKT BIJ TRANSAVIA.COM?

Je ziet links de vluchten naar Heraklion en rechts de vluchten terug. Prijzen per maand vermeld.
Je kunt ze zelf combineren. Door wat flexibel te zijn, kun je heel mooi besparen op je vlucht. Het goedkoopst kun je het BASIC tarief nemen. Vul je van alles in, dan kom je op een gegeven moment bij het boeken van ruimbagage. Wat de afgelopen jaren meer gasten van ons hebben gedaan, is alleen handbagage boeken. Of bij twee personen niet twee maal maar één maal ruimbagage bijboeken. Immers: Je hebt vakantie in een warm klimaat. En je hebt 10 kg handbagage inclusief. Kan best een hoop mee.

THEA DE BRUIN

Zij had jarenlang haar eigen negotie. Eerst in een piepkleine winkel tegenover Platanos en later in een deel van onze winkel Aladin. Een opvallende dame, vaak gekleed in lange ietwat wapperende rokken. Haar belangrijkste verkoopartikelen waren van glas. Haar belangrijkste artikel? Ongetwijfeld haar Engeltjes. Ze heeft er honderden gemaakt en bij menigeen hangt er eentje in huis. Ook maakte ze in opdracht figuurtjes van dieren, zelfs stripfiguren. Ze had er meestal lol in om ze te maken. En had ze die even niet, dan was het motto: ‘Niet zeuren. Aan de slag’.

Wij ontmoetten haar zo rond 2005/2006. Op het terras bij Platanos. Het was het begin van een bijzondere vriendschap. Daarin veel tijd voor gesprek, maar ook voor elkaar helpen waar nodig.
Wij waren enthousiast over haar winkel ‘THEA’ dat vooral in de eerste plaats een werkplaats was. Maar ook een ontmoetingsplaats voor mensen op zoek naar gezelligheid en niet zelden een luisterend oor. Wij zeiden tegen haar: Je hebt een therapieruimte daar.

Na een aantal minder goede jaren, en niet te vergeten ook enkele teleurstellingen, besloot ze het voor gezien te houden. Ook een mooi bericht deed haar dat besluiten: Ze werd grootmoeder.
Ze vond een huis in IJmuiden. In die plaats werd ze medewerker van het informatiecentrum van de grote zeesluizen. Ze heeft dat machtig gevonden. En niet minder machtig was haar taak als grootmoeder. Ze was gek op haar twee kleinkinderen.

Helaas Thea werd ziek. Niet voor de eerste keer. Maar uiteindelijk wel voor de laatste keer. Haar familie en vrienden hebben in januari afscheid van haar moeten nemen. En wij ook, alleen op grote afstand.

Wij bewaren heel veel herinneringen aan Thea, die ook in Villa Mertiza graag even de handen uit de mouwen stak. En ‘s avonds even ergens een ‘stoepje doen’. Bijzondere momenten, maar dat besef je eigenlijk niet. Pas nu. Ze is er niet meer en we missen haar. Ook als we zo meteen weer ergens een drankje halen of een hapje eten.

We wensen haar kinderen en kleinkinderen en dierbare vrienden en familie alle sterkte.

LA SERA

Eerder hebben wij al melding gemaakt van het overlijden van Carla, de eigenaresse van Restaurant La Sera. Veel te jong. Een dame die wij pas wat beter leerden kennen toen zij La Sera ging bestieren. Voor die tijd was zij de chef in de keuken van Beach Taverna.
We hadden wel wat met haar te maken als wij groepen hadden, die iedere avond ergens anders moesten eten. Een prettige dame, die van dit restaurant echt iets speciaals had gemaakt. Ook dankzij haar uitstekende keukenteam en ober Ori, een toptalent die een terras in zijn eentje aan kan. Ook als het gevuld is tot in de nok. Op de achtergond Christof, de echtgenoot van Carla.

Inmiddels zijn we een winter door verderop. We spraken Christof. En spraken over allerlei zaken. Ook vroegen we hem of La Sera weer open zal gaan. Daar was hij positief over. Fijn. Het gezin moet verder. En het dorp heeft met La Sera er een paar jaar geleden echt iets speciaals bij gekregen.
Het is nu afwachten wanneer de horeca open mag/kan. We gaan er graag weer naar toe. Met Carla in onze dankbare herinnering.

HELP! CORONA! Van Tietia Feikens

Dit is de titel van een boek vol verhalen over leven in Coronatijd op het Friese platteland. Tietia Feikens is de schrijfster. En laat zij nu ook degene zijn die de illustraties heeft gemaakt voor mijn boek: ‘Balou, het gelukkigste hondje van Kreta’. Het zijn korte verhalen. Belevenissen van Tietia, haar man Jan, hun teckels Pippie en Polly. Eindelijk gewoon een dagboek. Maar dat het niet allemaal zomaar gewoon is, dat kun je lezen in Help! Corona!.
Leuk is, dat Tietia naast vriendin, illustrator ook gast is van Villa Mertiza. Als het even kan strijkt ze ieder jaar een week of wat langer neer in onze accommodatie.

Hoe kun je het bestellen?
Gewoon via AKO:
Help! Corona, Tietia Feikens – Paperback – 9789464186024 | AKO boeken

Van harte aanbevolen!
Veel leesplezier.

NOG EENTJE DAN

Deze maker is bij naam bekend Zoltan Veress. Ook hij leidt je rond door Mirtos.
En dan gaat het volgens ons toch echt wel een beetje kriebelen.

WAAR ZIJN AL DIE STRUIKEN TOCH?

Als je vanuit Ierapetra in de buurt van Mirtos komt, valt het direct op. De bermen zijn praktisch kaal.
Al enige weken zijn werklieden bezig het struweel te verwijderen. Aanvankelijk dacht ik dat het gedaan werd om het zicht te verbeteren. Dat zal zeker hebben meegespeeld in de overwegingen om dit karwei te klaren. Maar er is meer aan de hand. Hoewel het al vele kilometers eerder vanaf Mirtos begint, kun je vanaf Sarikampos, je weet wel, het hotel buiten het dorp, op zo’n 1,7 kilometer, zien dat de verbreding van de berm wat extra groot is. Het plan is om een voetpad aan te leggen. Hetzij verhard, hetzij verzacht. In ieder geval moeten mensen veilig langs de weg kunnen lopen. We zien ook wel eens wandelaars langs de weg en dat voelt niet altijd veilig. Het pad zal dan ook achter de
vangrails liggen. En dat lijkt ons veilig. Of het ook naar de opgang naar de Minoïsche opgravingen zal worden doorgetrokken is momenteel mij niet bekend.
Wel is het te hopen dat een aantal struiken weer zal groeien. Want het is wel heel kaal. Veiliger? Ach, het zal voor sommige automobilisten een aansporing zijn het gaspedaal nog iets dieper in de drukken. We gaan het zien.

(foto’s van Alekos Pantelakis)

ONZE OVERBUREN

In een grijs verleden konden gasten van Villa Mertiza en ook van Villa Kastro er heerlijk eten. In onze eerste jaren, 2005, 2006 deden zij dat ook nog. Maar echt goed liep het niet. Niet meer. Want er waren glorieuze jaren voor onze overburen, waar oma toen heerlijk kon koken, zo vernamen wij uit de overleveringen. Echter de concurrentie uit het dorp werd groter. Mensen aten en eten nu eenmaal graag in het centrum of aan de boulevard. En zo werd de klandizie minder en minder.
Despina, onze overbuurvrouw besloot om van het restaurant een bakkerij te maken. Koekjes, Cakes en taarten voor speciale gelegenheden. En je kon er ook een koffietje drinken op het terras voor de winkel.
Kon, want dit jaar gaat de bakkerij niet meer open. Er is een punt gezet achter de jarenlange negotie. Jammer. Maar zo gaan dingen zo nu en dan. Waarschijnlijk zal de zondagse koffie na de mis ook voorbij zijn. Het gerebbel zal zijn verstomd. Een geluid dat op zondagmorgen zo vertrouwd was voor onze ontbijtgasten en balkonhangers.
Wij wensen Despina en haar familie alle goeds en gezondheid vooral. En ja, wij zullen de heerlijke koekiegeuren missen.

LAND TE KOOP

Op bijgaande foto zie je het priegelbordje van de makelaar. De auto’s die er langs rijden kunnen het niet zo goed lezen. Moeten we iets anders op verzinnen.
Maar wat blijft, is het feit, dat we het graag verkopen. Dus nogmaals aandacht voor onderstaand artikel. En de prijs? Die is best onderhandelbaar!

In 2009 hebben wij twee stukken land gekocht met de bedoeling er te gaan bouwen. Helaas is er vanwege de crisis destijds niets van gekomen. En omdat het geld ontbreekt om dit alsnog te doen
zetten wij ons bezit te koop. Jammer eigenlijk, want de ligging is heel mooi, even buiten Mirtos met zelfs een uitzicht op de Crissi Eilanden.
Wij hebben op beide stukken toestemming voor het bouwen van een huis.
Je kunt contact opnemen met de makelaar CRETE ESTATE in Makrigialos, een vertrouwd adres.

CRETE ESTATE
Aggelakis Giorgos
Makrigialos
Sitia, Crete
Greece
info@creteestate.com
Tel: +30 28430 51707
Fax: +30 28430 51707
Mobile: +30 6976 438697

 

NEDERLANDS MEISJE GAAT VOOR GRIEKENLAND

Stefania, een Grieks-Nederlands meisje vertegenwoordig Griekenland op het Eurovisie Songfestival.
Stewfania Leberakakis is haar volledige naam. Griekser kan nauwelijks. Ze is 18 jaar en woont in Utrecht. Eventjes een retourtje Rotterdam kopen en ze staat midden in de belangstelling.
Ben niet zo van dit genre, maar het is zeker geen verkeerd nummer en de clip is vooral in de eerste helft spectaculair te noemen. Het nummer heet Last Dance.
Op 20 mei, tijdens de tweede halve finale treedt Stefania op, namens Griekenland dus.
Nederland doet niet mee aan de halve finales, omdat de laatste keer ons land het festival heeft gewonnen.

EN VAN OORSPRONG SURINAAMSE JONGEN VOOR NEDERLAND

‘Birth of a new age’ van Jeangu Macrooy dus alleen op de finaledag 22 mei. Ook hier een bijzondere video. Omdat uw Nieuwsbriefschrijver nu eenmaal een Festivalfan is.

EENS ALS DE SCHEEPSHOORNEN WEER KLINKEN…………. (column)

Vijf maanden ruim. Zo lang duurt de Griekse Lock down. Begon op 7 november. En nog steeds zijn er allerlei beperkende maatregelen. Maar zijn er dan ook ieder weekend op het Museumplein van Mirtos demonstraties, die de burgemeester van Mirtos steevast heeft verboden? Zou wat zijn. Hij stuurt er dan een waterkanon op af. Die heet tegenwoordig waterwerper. (= een flauw aftreksel van een kanon zo’n werper). Hier in Mirtos bevindt zich nog ergens in de wijde omgeving een brandweerauto. Die kan werpen joh!.
Maar nee. Niets nodig. Geen dag. Niet hier, ook niet in de grote stad Ierapetra of onze provinciehoofdstad Agios Nikolaos. Voor enige protesten moet je 300 km verderop kijken. In Athene wordt er wel eens wat wappiewater geworpen, maar verder is er in dit land niet zo heel veel protest te horen en te zien.
Gelaten. Dat is voornamelijk de sfeer in dit land. En dat is reuze prettig. Beperkend, maar prettig. Iedere keer iets invullen als je de deur uit wilt. Zeker. Maar het zit er al zo in gesystematiseerd, dat het gelijk staat aan schoenen aantrekken en een plasje plegen voor vertrek en hoedje of petje op de kop drukken. In al die vijf maanden zijn wij niet één maal aangehouden. Ook niet eventjes na negenen ’s avonds, want er klinkt hier ook een avondklok. Ook al maanden overigens.
Veel gebeurt er dus niet. We zijn wel vol verwachting aangaande het openen van allerlei. Maar tot de scheepshoorns gaan toeteren als teken van ‘Het is volbracht’, moeten we nog even volhouden.
En dat dat dan zo gelaten gaat is heel fijn. Geen gehijg in de nek, geen gebrom, geneuzel, laat staan geweld. Kreten van verongelijktheid. Dat vooral ook niet. Hooguit her en der opmerkingen dat men niet alles snapt, niet alles consequent vindt.
Ik heb inmiddels een klein medisch dossier hier. Twee jaar geleden mijn behandeling voor leukemie en sinds dien diep onder de indruk van de toewijding in het ziekenhuis. Het zelfde ziekenhuis, dat nu op de IC mensen moet behandelen en verplegen, verzorgen. In Griekenland is men nog altijd heel dankbaar voor het functioneren van artsen, verpleegkundigen, verzorgenden die strijden voor het herstel van mensen. Er is dan ook nauwelijks enig begrip bij het op tv zien van beelden van massa’s in parken en pleinen. Hossende jongeren en protestanten die vinden dat hun vrijheid wordt afgepakt en hun democratie om zeep wordt geholpen. Beelden uit Nederland. Ik sluit me aan bij de verontwaardiging van de Grieken die hiervan spreken.
We moeten geduld hebben. Ik zei al eens eerder: Geduld moet je oefenen. En heus, Wij, Siemon en ik, en vrienden en collega’s hier hebben al heel wat geoefend. Meer dan een jaar. En mocht het nog langer duren, dan zal ook dat ons lukken, hoewel uit de grond van mijn hart klinkt: ’t Is niet te hopen! Waarachtig niet! Genoeg is genoeg. Maar toch, in dit land, waar het aantal IC’s echt een heel stuk lager ligt, ga je niet zeurzaniken. Hoe moeilijk het ook is. Er zijn daarnaast ook nog eens nauwelijks financiële bijdragen van de Griekse overheid. Weten we het nog? Dit land is bepaald niet rijk.
En toch…

Momenteel houden we de hoop levend, dat we volgende maand onze deuren kunnen openen. Dat we ’s avonds een stoepje kunnen doen, een pizza bij Koula kunnen eten of een schotel lekkers kunnen verorberen bij Yanna, Jorgos en Maria of Dimitris. Deze laatste heeft zijn pand wat aangepast met twee openslaande deuren naar het terras. Goed voorbereid is een slimmigheid.
We hopen ook dat we weer naar de luchthaven kunnen, collega’s bezoeken in het noorden of een paar dagen lekker bijkomen in het noordwesten.

Ik ligt op mijn ligbed in de voorjaarszon op mijn balkon. En droom even ver weg. Tot vanaf zee die scheepshoorn klinkt. Zodat ik zal opspringen, de deuren zal openen en de eerste gasten mag binnenlaten.

GRIEKSE PASTEI

Hoe heerlijk kan het zijn.
SIEMON vond het recept bij een grote Supermarkt keten.
Nu ook voor hem:
Dat is het lekkere van Albert Heijn.
(zijn schoonzus glimt ervan. Zij werkt bij die toko)

Ingrediënten

 • 1 Aubergine
 • 1 Courgette
 • 1 rode paprika
 • 3 vastkokende aardappelen
 • 8 El traditionele olijfolie. Liefst die van Kreta
 • 2 tenen knoflook
 • 2 gedroogde oregano
 • 1 blik super croissantdeeg
 • 2 middelgrote eieren
 • 200 gram witte kas
 • 2 el sesamzaad

Aan de slag
1
Snijd de aubergine en courgette in dunne plakjes. Snijd de paprika in reepjes en schil de aardappelen. Verhit 4 el olie in een hapjespan, pers de knoflook erboven en bak 1 min. Voeg de aubergine toe en bak 10 min. Voeg de courgette, paprika en de oregano toe en bak nog 5 min.
2
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed met 2/3 het super-croissantdeeg. Snijd de aardappelen in dunne plakjes en dep droog met keukenpapier. Klop de eieren los. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes 5 min. Breng op smaak met peper en zout. Schep de helft van de aardappelschijfjes op het deeg en verkruimel de witte kaas erover. Verdeel de groenten erover. Bedek met de rest van de aardappelschijfjes en verkruimel de witte kaas erover. Schenk het ei erover. Dek af met de rest van het deeg, bestrijk met de rest van de olie en bestrooi met het sesamzaad. Bak de pastei in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Algemeen
Je kunt de pastei 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm 20 min. in de oven op 160 °C. Koud ook lekker.

Algemeen
Deeg over? Maak er een decoratie van (bijv. een blaadje) en plak deze op de pastei. Bak hem vervolgens.

EET SMAKELIJK

built & maintained Cyber Shrimp © copyrighted 2021  Villa Mertiza