Nieuwsbrief april 2020

Beste gasten, beste volgers,

Het zijn bizarre tijden. Ik denk dat iedereen dat wel zo ervaart. Vooral de contactbeperkende maatregelen zetten ons leven flink op de kop. Thuis leven en zo nu en dan even de deur uit voor een boodschap of gewoon het halen van een frisse neus. Volkomen rustig thuis zitten lukt niet altijd.
Wij zijn bezorgd. Om anderen, geliefden, hun gezondheid en wellicht ook hun sociale isolement, hun ontwikkeling. Maar ook de gevolgen op langere termijn. De zwakkeren, die wellicht straks geen baan, geen inkomen meer hebben. De economie. Misschien ben jij zelf ZZP-er en maak je je om je toekomst zorgen. Kortom, een tijd van rusteloze rust.
Wij willen jullie allemaal het allerbeste wensen. Gezondheid. Dat het ongeluk je niet zal treffen. En sterkte als er iemand in je omgeving, iemand die je lief is, is getroffen door het virus. En natuurlijk iedereen die op welke manier ook in de zorg en ondersteuning werkzaam is. Blijf gezond en weet dat je werk zo hoog wordt gewaardeerd.
We hopen dat we sneller dan verwacht, elkaar weer kunnen ontmoeten. In Nederland en in Mirtos, op Kreta, in Griekenland, waar we zoveel moois nog hebben liggen en dat op ons wacht tot in betere tijden.

Het Team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama
Maria, Sofia, Mylene, Siemon, Bjern en Dick

(Foto via Marinos Gogolos)

HOE ANDERS LOOPT HET NU

 

In de vorige Nieuwsbrief schreven we, dat we uitzagen naar het schrijven van de aprilbrief. Lekker in de zon met de geur van de driftig ontluikende natuur. Of iets dergelijks. Ik (Dick) schrijf in een, als werkkamertje omgebouwde, slaapkamer in een vakantiebungalow in Friesland deze aangepaste brief. Uitzicht op een meer vol watervogels, die zich bij tijd en wijle stevig roeren. Het prachtige landschap rondom de Friese meren met uitzicht zo ver je kijken kunt. Driemaal per dag wandelt één van ons met Balou, ongetwijfeld het gelukkigste hondje van Friesland, langs paden, wegen en landerijen die ruiken naar een prettige combinatie van gemaaid gras en mest. Weg van de boze wereld. Maar… dit was niet de bedoeling.

Heel ver weg, praktisch diagonaal Europa door, zit in zijn bovenwoning Bjern. Alleen met een schriftelijke toestemming mag hij de straat op. Net als alle andere bewoners van het dorp. En niet alleen in Mirtos. In heel Griekenland. Het land zit potdicht. Zelfs even een bezoekje bij vrienden is niet toegestaan. Bjern leest, nadat hij zijn huis al diverse keren heeft opgeruimd en schoongemaakt. Hij wil dolgraag naar Mertiza, maar dat mag niet. Hij mag alleen voor boodschappen of een frisse neus zich van a naar b bewegen. Via Gabi, de bevriende dame van Villa Dianthe, heeft hij een leasehond gekregen. Ik noem het maar een Corona geleide hond en daarmee mag hij de deur uit om ‘zijn hond uit te laten’. Lekker wat kuieren langs de waterlijn. Weg van de boze wereld. Maar ook dit was niet de bedoeling.

En zo zit ook Maria thuis, net als Sophia. Met de benen op de poef, Zij hadden graag de kamers ingedoken. Kuisen tot het verblindend blinkt. Maar net als Bjern mogen zij er niet in. Niet in Mertiza, niet in Aleikos Panorama. Zij niet, gasten niet. Gasten die vanaf begin deze maand zouden komen. En even verderop in april zouden komen om te wandelen met Angela. Dus ook Angela zit samen met Jurrie in huis. Zij mag in haar tuintje wat omwoelen, maar dat plekje is niet zo groot. En Jurrie zit achter de computer en houdt wat websites bij. Relaxed. Maar, ja ja, inderdaad, niet bedoeling.

EEN BIJZONDER NUTTELOZE REIS

Eind februari namen wij, Dick en Siemon, afscheid van Bjern. Hij ging alvast kwartier maken in Mirtos. Eerst lekker wat acclimatiseren met goede vriend Joeri en dan op 10 maart Herman ophalen vanuit de luchthaven. Dan konden zij samen opknapklussen. En zo geschiedde. Maar gedurende de tijd, samen, werden de berichten allengs steeds minder optimistisch. Zelfs zodanig, dat er sprake was van het stoppen van vluchten naar Nederland. Op zaterdag 21 maart vlogen de laatste mensen die Kreta af wilden, terug naar Nederland. Zo ook Herman. Wat een week of vijf moest worden, werd zo’n anderhalve week. Herman leerde Bjern voor vertrek hoe je moet stuken en hij vertrok. En zo bleef Bjern achter. Stuken mag hij niet, omdat, zoals we eerder zeiden, hij Mertiza niet in mag. Het raderwerk is ook bij ons stilgevallen in een licht onheilspellende stilte.

Wij, Siemon en Dick vertrokken 6 maart om via Wijchen en het Duitse Höchstadt naar Oostenrijk af te reizen. Redelijk onbezorgd, totdat onze gastvrouw meedeelde dat Oostenrijk op slot ging en zij ons niet meer mocht herbergen. Inmiddels was Italië een praktisch onneembare vesting geworden. Alleen met speciale papieren mocht men er naar binnen en er door heen reizen. En die hadden wij niet. Wij besloten zaterdag 14 maart naar Slovenië te rijden en dan door te steken naar Kroatië en Servië. Dat lukte tot de grens Slovenië / Kroatië. Een rij van naar schatting 15 km aan vrachtwagens stond op de invoegstrook luid protesterend te claxonneren. Dichterbij de grens rijen met personenwagens van allerlei nationaliteiten. Dat kost ons een uur, dachten we. Het werden drie uren die eindigden met de schaars gecommuniceerde mededeling, dat Kroatië dicht was en bleef. We hadden vlak voor onze neus de laatste ‘gelukkige’ nog net het land in zien rijden. Dat was half zeven ’s avonds. Dertig minuten later hebben wij de auto omgekeerd, gelukkig een slaapplek gevonden in Slovenië dat praktisch al haar hotels al had gesloten en de volgende dag hebben wij 700 kilometer noordwaarts gereden. Want we wisten het inmiddels zeker: Wij kunnen ook via de Balkan Griekenland niet meer bereiken. En zo arriveerden wij in Wijchen, waar een telefoontje uitkomst bood.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw, wat klinkt dat lang geleden, werkte Dick bij RCN, Recreatiecentra Nederland. Hij was daar entertainer, wat destijds recreatieleider heette en ook nog een paar jaar centrum directeur in Ermelo. Uit die RCN periode kende hij Eelco Stienstra. Tegenwoordig bestiert Eelco in Sneek RCN De Potten, na een carrière op meerdere parken van deze club. Dick wist wat voor mooie plek dat was aan het Sneekermeer. Het belletje bood uitkomst op de vraag, waar te bivakkeren. Het appartement in Almere was bezet, dus een onderkomen was dringend gewenst. Eelco heeft ons met zijn staf geweldig ontvangen en zo worden wij iedere morgen met weidse blikken op het waterlandschap wakker. Voorlopig kunnen wij er blijven. We gaan het zien.

Hoe gaat het nu met boekingen en annuleringen?

Wij zijn van allerlei ontwikkelingen afhankelijk. Het belangrijkste is het verloop van het virus, wereldwijd. Momenteel is er nog niet veel positiefs te melden over de resultaten van de bestrijding van Corona. Alleen kunnen we niet maanden vooruit kijken. Wij willen dat ook niet. Want stel, er komt een omslag ten goede. Dan kan wellicht het tweede deel van het seizoen nog doorgang vinden.
Wij bekijken de situatie per tijdseenheid.

Dat betekent dat wij voorlopig tot half mei niet open zijn. Want we zijn ook afhankelijk van de belangrijkste chartermaatschappijen in Nederland. Transavia blijft tot 6 mei aan de grond, waarvan wij denken dat dit langer gaat duren en Corendon zelfs tot eind mei/begin juni.

Corendon geeft een voucher af, als je daar hebt geboekt en je kunt van die boeking vanwege Corona niet vliegen. Zij geven geen geld terug. Deze vouchers zijn geldig tot 21 oktober 2021.
Transavia geeft eveneens vouchers af. Deze zijn tot eind volgend jaar 2021 geldig. En je kunt tevens je voorjaarsvlucht omboeken naar je najaarsvlucht, zonder bijkomende kosten.
Kijk voor meer informatie op www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus/

En bij ons is het gemakkelijk. Je hebt voor je onderkomen en je vervoer op Kreta geen aanbetaling gedaan. Dus er hoeft ook niets te worden verrekend of geregeld.

BJERN IN DE PERS

Bjern heeft nu op twee woensdagen op een rij een interview gegeven aan OMROEP FLEVOLAND. Eentje op beeld en eentje alleen audio. Leuke vragen leveren ook leuke antwoorden op. Twee erg sfeervolle interviews met ‘onze man in Mirtos’.

En op 30 maart gaf hij een geheimpje prijs in zijn eigen vlog. Zal daar ook een boekje van komen?

DICK EN SIEMON IN DE PERS

Omdat wij op een Fries recreatiepark liefdevol zijn ontvangen kwam er een verslaggever van de Leeuwarder Courant langs. Nou, niet echt. Het was toevallig. De journalist wilde weten hoe het met het toerisme is gesteld nu het virus zowat het hele openbare leven heeft lamgelegd. RCN De Potten is een vooraanstaand Fries bedrijf en daarom had hij afgesproken met het hoofd van dit centrum, Eelco Stienstra. En die vertelde het dwaze verhaal van twee gestrande gasten, op weg naar Griekenland.
Je leest het in De Leeuwarder Courant van 2 april. Speciaal leuk voor de lezers van die krant, die via een aangeboden Kreta reis bij ons zijn geweest.

LEKKER LEZEN ALS JE JE VERVEELT

Mijn boeken “Ik ben Balou, het gelukkigste hondje van Kreta” en “Schapenboet op het strand”
kun je nu samen thuis ontvangen voor € 24,50. Dus inclusief verzendkosten. Mail mij maar op dickridder@dickridder.nl en ik zorg dat het in orde komt. Leuk om kinderen voor te lezen over dat hondsbrutaaltje en daarna zelf even mee op te wandelen op het strand van Texel.

Hartelijke groet,
Dick

Liesbeth List en Griekenland

Afgelopen week is Liesbeth List ons ontvallen. Zij is 78 jaar geworden. De laatste jaren van haar leven speelden zich meer en meer in een schemergebied af. Heel iets anders dan de schijnwerpers waarin ze zo lang heeft gestaan.
Zij heeft ons een hoop opnamen achtergelaten. Een bijzondere nalatenschap is de LP ‘Liesbeth List zingt Theodorakis’. Zijn Mauthausen Cyclus, op kant 1 van de LP, is wereldberoemd en onovertroffen. De Nederlandse tekst van alle nummers op de LP is van Lennaert Nijgh.

Nog een weetje: Het jaar dat deze plaat uitkwam was ook het jaar dat de generaalscoup plaatsvond. 1967. Theodorakis is een van de ‘helden van Griekenland’ vanwege zijn verzet tegen deze dictatuur die tot 1974 duurde.

EEN VROLIJK GRIEKS LIEDJE OVER IN HUIS BLIJVEN

Om iedereen die in thuisisolatie of quarantaine zit een hart onder de riem te steken, heeft een aantal bekende Griekse artiesten een cover opgenomen van ‘Tha Kátso Spiti’ (Ik zit thuis), een populair nummer van de zanger Loukianos Kilaidonis uit 1986. In de bijbehorende video is te zien hoe de zangers en componisten thuis hun dagelijkse routine volgen.
Premier Kyriakos Mitsotakis deelde het nummer op zijn Facebookpagina en noemde het een “geweldige manier om de boodschap over te brengen. Om degenen die aan het front vechten te ondersteunen, gezond te blijven, optimistisch te blijven en thuis te blijven!”
De deelnemende artiesten zijn (in alfabetische volgorde): Violeta Ikari, Georgia Kefala, Maria Kilaidoni, Christos Mastoras, Panos Mouzourakis, Dimitris Mpasis, Miltos Paschalidis, Nikos Portokaloglou en Mariza Rizou. Alle opbrengsten van het lied gaan naar het ministerie van Volksgezondheid voor de aankoop van verpleegmateriaal in de strijd tegen het coronavirus.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond Corona in Griekenland?
Klik dan op: https://parakalo.wordpress.com/1900/03/09/dossier-coronavirus-in-griekenland/

Griekse mini pizza

 •  HOOFDGERECHT
 •  45 MIN + 45 WACHTEN + 15 OVENTIJD
 •  12 STUKS

12 Kleine zelfgemaakte pizza’s belegd met paprika, olijven en Griekse feta kaas

Ingrediënten

 • 600 gr bloem
 • 1 zakje gist (7 gr) instant gist
 • 1 theelepel zout
 • 475 ml warm water
 • 4 eetlepel olijfolie
 • 200 ml tomatensaus
 • 1 groene paprika
 • 1 potje zwarte olijven
 • 150 gr feta
 • gedroogde oregano naar smaak
 • 50 gr geraspte kaas

Materialen

 • Bakpapier
 • Mixer met deeghaken

Bereiding

Voeg de gist toe aan het warme water. Zeef de bloem in een grote kom en voeg het water met gist, zout en olijfolie toe. Kneed met een mixer met deeghaken (of je handen) tot een soepel deeg dat niet meer al te erg plakt, dit kan een minuut of 10 duren. Doe het deeg in een kom en dek af met een licht vochtige keukendoek en zet op een plek op kamertemperatuur. Laat het deeg 45 min rijzen.
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de paprika in dunne reepjes, olijven in ringetjes en de feta in blokjes. Als het deeg gerezen is maak je er 12 kleine balletjes van. Bekleed een bakplaat met bakpapier druk de bollen deeg plat met een roller of je handen tot a 15 cm. Druk het middelste gedeelte iets meer in zodat de zijkanten iets hoger liggen. Beleg de mini pizza’s met een dun laagje tomatensaus. Beleg met de paprika, olijven en feta. Bestrooi met de geraspte kaas en oregano. Zet ze 12 tot 15 min in de oven totdat ze gaar zijn en de kaas gesmolten is.

 

Bron: LEUKERECEPTEN.NL

TENSLOTTE

Leven er vragen over je boeking, een eventuele annulering of verplaatsing van je vakantieperiode? Of wil je gewoon even weten hoe het met ons team gaat? Mail ons gerust of bel desnoods. Wij blijven, zowel in Nederland op ons ‘onderduikadres’ als in Mirtos, niet veel minder ondergedoken, te allen tijde bereikbaar.

Heel veel goeds, sterkte waar nodig en weet: We gaan elkaar weer ontmoeten. Some Sunny Day.

Als slot deze versie van Johnny Cash

Tot Ziens!!

opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © auteursrecht 2020  Villa Mertiza